Hlavní navigace

Granoly děláme tak, aby to byla láska na první lžičku, říká dvojice z Naše kaše

Sdílet

 Autor: Naše kaše
Rodinná manufaktura Naše Kaše přichází na trh s novinkou. Koronavirová doba jim dala čas potřebný k experimentování a kouzlení se surovinami, a tak si už pár týdnů můžeme užívat chuť jejich pečených granol a trvanlivé kaše. Čím vynikají?

Už to bude osm let, co se pro věc zapálení Jana a David Borozidisovi rozhodli na Apetit pikniku vyzkoušet, zda jejich domácí kaše budou chutnat i někomu jinému než jim samotným a jejich kamarádům. A protože z pikniku odjížděli plni nadšení z nabití nových zkušeností, a hlavně bez jediné zbylé kaše, rozjeli podnikání pod značkou Naše kaše.

Seznámili jsme vás s nimi už v jejich raných začátcích, kdy měli v portfoliu jen hotové kaše v plastových krabičkách a zkoušeli chystat pomazánky. Od té doby už se ale leccos změnilo. I koronavirus do jejich podnikání dost citelně zasáhl, přesto neházejí flintu do žita a s optimismem sobě vlastním se pustili do nové výzvy, do výroby trvanlivé kaše a granol. Z pohanky i jáhel, bez cukru a v bio kvalitě. A navíc ve vratných lahvích.

Jak dlouho jste své novinky chystali?

Jáhly a pohanka jsou naší velkou vášní, takže vlastně neustále experimentujeme s tím, co všechno se s těmito poklady dá dělat. Naším poselstvím je dostat toto opomíjené bohatství na co nejvíc talířů, prostě do každé rodiny. Všechno vlastně odstartovala  jáhlová granola, která už tři roky dělá parádu v kuchařce Naše hustý kaše. A doba koronavirová nás na jaře namotivovala ke splnění dlouho plánovaného úkolu, což bylo udělat obdobně taky granolu pohankovou.

Jak dlouho trvalo, než jste pohanku pokořili, aby v granole chutnala? Přeci jen má poměrně specifickou chuť…

Měli jsme dost jasno, jak by granola měla vypadat. Základem pro nás bylo – stejně jako u té jáhlové – použít pohanku v podobě krup. Do granol se běžně dávají spíš jáhlové nebo pohankové vločky, které vznikají extrudací, čímž ztrácejí na výživové hodnotě. A my vždycky chceme dělat věci v té nejvyšší možné kvalitě a taky rádi přicházíme s něčím novým, i když cesta k výsledku je delší. U pohankové granoly to vychytávání a testování trvalo asi půl roku.

Čím granoly sladíte? Vím, že k rafinovanému cukru nemáte zrovna vřelý vztah…

Tak jako u všech našich výrobků cukr nebo jakákoliv průmyslově upravená a hojně používaná sladidla nepřipadala v úvahu. Nechtěli jsme v žádném případě použít ani med, kterým jsou granoly často slazeny. U něj zastáváme názor, že pokud je získán s úctou ke včelám a jejich práci, v malém množství si jej doma rádi sem tam dopřejeme a využijeme jeho léčivý potenciál, ale ve velkém množství jej používat nechceme. Je to přeci jen živočišný produkt a včely na něm tvrdě pracují celou sezónu, aby měly zásoby. Nebylo by fér podporovat to, že jim je ve velkém odebírán. A tak jsme si dali výzvu – sladit jen ovocem, které není průmyslově zpracované. Jáhly tedy vaříme v jablečném moštu, pohanku obalujeme v mletých datlích, ve všem jsou rozinky.

Kolik testů tak proběhlo, než byly všechny chutě vyladěné?

Výzvou bylo všechno upéct tak, aby to křupalo tak akorát, protože to je základ skvělé granoly. Tedy aby granola nebyla příliš měkká, ale zároveň nevylamovala zuby. Tam jsme dělali obrovské množství pokusů, testům křupavosti neunikla ani jakákoliv návštěva, která se u nás mihla, a spoustu vzorků jsme rozdali po kamarádech i rodině a podrobovali je podrobným výslechům. Dodnes máme doma pár skleniček extra tvrdé granoly, do kterých už se nikdo neodvažuje zakousnout…

A co trvanlivá kaše, jak si ji máme představit?

Naší zatím poslední novinkou je právě velké balení kaše Kokočoko sen à la Hrnečku vař. Naši zákazníci ji znají už hotovou, v této podobě ji vyrábíme od začátku naší existence, takže tady byl recept už taky dlouho hotový. Rozdíl je jen, že teď si ji můžete uvařit sami doma, všechno najdete ve sklenici. Díky ní zvládnete skvělou rýžovo-čokoládovou kaši šup šup. Opět samozřejmě z výživných rýžových zrn, žádná sušená rýžová kaše nebo vločky.

Proč jste se vůbec rozhodli přijít na trh s trvanlivou novinkou, když od zrodu vaší rodinné manufaktury sázíte na kaše hotové? A zrovna Kokočoko sen patří k vašim nejoblíbenějším, jestli se nepletu.

Čerstvé kaše a pomazánky vyrábíme stále. Kvůli jejich krátké trvanlivosti a potřebě skladování v chladu je jejich distribuce dost náročná, především na delší vzdálenosti. Udělat trvanlivější a mobilnější produkt už jsme tedy měli dlouho v plánu. A na jaře loňského roku se jasně ukázalo, že je na čase to dotáhnout.

Hodně nám klesly objednávky. Obchody, které nás prodávají, sice zůstaly otevřené, ale naše čerstvé kaše a pomazánky, které si lidé často kupovali v pracovním kolotoči jako rychlou a zdravou svačinu, se kvůli zavřeným firmám a školám přestaly tolik prodávat. Nicméně je určitě skvělá věc, že lidé mají na jídlo víc času a častěji si ho připravují doma.

Složení novinek od Naše kaše

BIO Pohanková granola, čokoládová, 450 g

  • Složení: 40 % bio pohanka kroupa, 20 % bio datle, bio slunečnicové semínko, bio kokosové plátky, 5 % bio hořká čokoláda (bio kakaová hmota, bio přírodní třtinový cukr, bio kakaové máslo: obsahuje min. 70 % kakaa), bio kokosový tuk, bio rozinky, bio kakao, bio perníkové koření, mořská sůl

BIO Jáhlová granola, skořicově ovocná, 450 g

  • Složení: 40 % bio jáhly, bio jablečný mošt, bio datle, bio ovesné vločky bezlepkové, bio slunečnicová semínka, bio kokosové plátky, bio fíky, bio rozinky, bio kokosový olej, bio citronová šťáva, bio skořice, bio kardamom, bio zázvor, mořská sůl

BIO Kokočoko sen – Hrnečku, vař, 500 g

  • Složení: bio rýže (natural), bio datle mleté, 24 % sušený bio kokos, 6 % bio hořká čokoláda (bio kakaová hmota, bio přírodní třtinový cukr, bio kakaové máslo; obsahuje min. 70 % kakaa), bio kakao, bio vanilka

Kdybyste měli porovnat leden 2020 a leden 2021 – co se u vás nejvíc změnilo?

Pokles v prodejích je o cirka padesát procent v čerstvých kaších a pomazánkách. V nabídce ubyla jedna sladká kaše, jinak je vše stejné. I cenu držíme, zvýšení by dlouhodobě nepomohlo a odskákali by to naši věrní zákazníci. Naštěstí nám dost pomáhá online tržiště Scuk.cz, které se rozrůstá a objednávky se navyšují.

U čerstvých kaší a pomazánek máte už asi rok vratné skleněné obaly, zabalili jste do nich i nové granoly. Proč jste se rozhodli pro tento skoro až hrdinský čin, není s tím moc starostí?

Dlouho jsme váhali a počítali, hlavně když jsme viděli, že to téměř nikdo nedělá, i když dávat produkty do skla je čím dál oblíbenější. Není to jednoduché ani levné a už vůbec na tom výrobce neušetří. Ale my jsme si řekli, že to prostě zkusíme, protože nám to dává velký smysl – umývat sklo a plnit jej znovu.

Skleničky můžete vrátit v prodejnách, ve kterých se naše produkty prodávají. Velké sklenice nových produktů jsou se zálohou dvacet pět korun. Skleničky od kaší a pomazánek jsou bez zálohy. Dopravit je zpět k nám a pořádně je potom vymýt totiž stojí stejně, jako koupit nové, proto za ně nevyplácíme peníze zpět. Ale pokud naše skleničky už na marmelády nebo koření nevyužijete, zaneste je do prodejen, my je rádi pošleme znovu do oběhu.

Galerie: Křest knihy Naše hustý kaše

Jak se k novinkám staví zákazníci?

Hodně si vážíme spousty pochval na Pohankovou granolu, lidé mají často s pohankou špatnou zkušenost, má dost specifickou chuť a než se k ní projíte, může to chvilku trvat. My jsme specialisti a víme, s čím pohanku kombinovat, aby tolik nevadila a vy jste si hned na začátku pochutnali. Prostě láska na první lžičku.

Co nového právě teď do svého portfolia chystáte?

Plánujeme sladké ovocné doplňky do ranní kaše, kterou si doma vaříte a už nevíte, jak ji ochutit, aby to nebylo stále stejné. Inspirací je naše kuchařka Naše hustý kaše, která má za sebou již první dotisk. Z toho máme velkou radost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).