Hlavní navigace

Gangliony nejsou nebezpečné. Mohou však bolet a omezovat pacienta v pohybu

21. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos/ta.che
Gangliony jsou poměrně běžné podkožní útvary, které se objevují v blízkosti kloubů a šlach. Obsahem bulky je rosol vznikající ze synoviální tekutiny. Dobrou zprávou je, že gangliony nejsou zhoubné. Mohou ale bolet a omezovat člověka v pohybu, proto je někdy nutné vyhledat lékařskou pomoc. U některých pacientů nicméně ganglion samovolně vymizí.

Co je ganglion?

Pojmem ganglion se označuje hmatné zduření v podkoží, které bývá lokalizováno v okolí šlach či kloubů. Typicky jde o oblasti, kde dochází k vyššímu tření. Ke vzniku ganglionu dochází, pokud z kloubu uniká synoviální tekutina. Kloubní tekutina se poté hromadí ve váčku, houstne a vytváří rosolovitou hmotu.

Tvar i velikost ganglionu se může časem měnit – vzácné nejsou ani případy, kdy pseudocysta zcela vymizí. Některé jsou přitom malé jako hrášek, zatímco jiné se svými rozměry blíží slepičímu vejci.

Gangliony nepatří mezi zhoubné útvary a nejsou většinou spojeny se závažnými komplikacemi. Způsobují hlavně potíže s rozsahem pohybu. Některé pacienty trápí také bolest, která se objevuje při stlačení bulky nebo při určitých pohybech. Zvýšená bolestivost se objevuje také při prvním objevení ganglionu nebo při velké fyzické zátěži. Velmi nepříjemný je pak i stav, kdy ganglion vyroste na chodidle a člověk na něj musí došlapovat.

V neposlední řadě je nutné zohlednit i estetické hledisko – pokud ganglion doroste do velkých rozměrů, může představovat kosmetický problém. Gangliony navíc často vyrůstají na zápěstí, kde jsou dobře viditelné. Pro některé pacienty tak představují i psychickou zátěž. [1, 2, 34]

Proč vás bolí pod kolenem? Může to být poškození šlach a úponů, únava či artróza Přečtěte si také:

Proč vás bolí pod kolenem? Může to být poškození šlach a úponů, únava či artróza

Kde se může objevit ganglion?

Gangliony se vyskytují v místech, kde došlo k poškození kloubního pouzdra či šlachy. Nejčastěji pacienty trápí:

  • ganglion na ruce,
  • ganglion na zápěstí,
  • ganglion na prstu,
  • ganglion na noze,
  • ganglion na nártu,
  • ganglion na chodidle,
  • ganglion na kotníku,
  • ganglion na koleni. [5, 6]

Vznik ganglionu a rizikové faktory

Přesná příčina vzniku ganglionů zatím dokonale vysvětlena není, ale známe alespoň určité rizikové faktory, které mohou riziko výskytu zvyšovat. Vyšší výskyt ganglionů pozorujeme u pacientů, kteří:

  • prodělali trauma (úraz, poranění či operaci kloubů nebo šlach),
  • mají chronický zánět kloubů,
  • trpí degenerativním kloubním onemocněním.

VIDEO: Příčiny, diagnóza a vyjmutí ganglionu

Zdroj: YouTube

Gangliony patří mezi zcela běžné výrůstky, které se mohou objevit v každém věku. Velice často se s nimi setkávají sportovci, konkrétně gymnasté. Dlouhodobé přetěžování kloubů a šlach je významným faktorem, který může podněcovat vznik ganglionů. [7, 8, 9]

Diagnostika ganglionu

Ganglion bývá dobře viditelný i hmatatelný. Kromě prohmatání ho lze prosvítit silným zdrojem světla, což je užitečné k ujištění, že skutečně obsahuje čirou a hustou tekutinu. Pro potvrzení diagnózy mohou lékaři využít také následující zobrazovací metody:

  • ultrasonografie,
  • rentgenové vyšetření (RTG),
  • magnetická rezonance (MRI).

Díky nim lze získat detailnější pohled na cystu a její okolí. Při podezření na zhoubné onemocnění je pak možné provést biopsii a poslat vzorek tkáně na histologické vyšetření. [10, 11, 12]

Bolí vás klouby?

Existuje na ganglion léčba?

Protože ganglion není zhoubný, nepředstavuje pro pacienta nebezpečí. Pokud nebolí a neomezuje člověka v běžných činnostech, lékaři ho obvykle nijak neléčí. Někdy se totiž může stát, že zcela samovolně vymizí. K tomu dochází hlavně v případech, kdy je kloub v klidovém režimu. Důležité je bulku sledovat a kontaktovat lékaře, pokud nápadně mění svůj tvar, velikost nebo se mění barva okolní kůže.

Prvním krokem léčby bývá aplikace analgetických mastí. Pro snížení bolestivosti je možné nosit dlahu, která omezí pohyblivost. Z dalších terapeutických postupů se využívají magnetoterapie, laser, ultrazvuk nebo rázová vlna.

Přírodní a alternativní metody slouží spíše jako prevence nebo mají smysl u pooperačních stavů. Někteří lékaři doporučují postižená místa koupat v mořské nebo vřídelní vodě. Bulky je možné také zahřívat pomocí obkladů, návleků či potítek. [13, 14, 15]

Ganglion: operace

Pokud potíže přetrvávají, přistupuje se k chirurgickému řešení. Obsah ganglionu je někdy možné odsát pomocí aspirační jehly. Tato metoda je méně invazivní, ale je zde vysoké riziko, že se ganglion po čase zase objeví. Aby se v operované tkáni nerozvinul zánět, lze aplikovat preventivně kortikoidy. Injekční aplikace kortikoidů do měkkých tkání má ale nevýhodu v tom, že je vysušuje. Klouby jsou pak náchylnější k prasknutí nebo rozvoji artrózy.

Rosol ve váčku může být někdy tak hustý, že ho nelze odsát. V takovém případě je nutné radikální odstranění celého útvaru. Operace ganglionu sestává z vyříznutí pseudocysty a důkladného vyčištění okolí šlach a kloubu. Protože se odstraní i kloubní pouzdro, ze kterého ganglion vyrůstá, značně se tím sníží riziko jeho opětovného vzniku. Po operaci musí pacient nosit několik týdnů zpevňující dlahu. Ještě nějakou dobu přitom mohou přetrvávat bolesti, než se končetina zcela zahojí a rozcvičí. [16, 17, 18, 19]

V chladu se bolest kloubů zhoršuje, je potřeba se hýbat Přečtěte si také:

V chladu se bolest kloubů zhoršuje, je potřeba se hýbat

Ganglion jako nervová tkáň

S termínem ganglion se lze setkat i v souvislosti s nervovým systémem. V tomto případě se jedná o nervovou uzlinu tvořenou nervovými buňkami (neurony). Ganglia se nevyskytují u živočichů s rozptýlenou nervovou soustavou, jako jsou žahavci či medúzy.

Nejznámější ganglia v lidském těle

  • Ganglion stellatum – párové sympatické ganglion po stranách páteře,
  • ganglion pterygopalatinum – párové parasympatické ganglion v obličejové části lebky,
  • ganglion ciliare – párové parasympatické ganglion v zadní části očnice,
  • ganglion trigeminale (ganglion gasseri) – senzitivní ganglion V. hlavového nervu,
  • ganglion submandibulare – parasympatické ganglion v blízkosti podčelistní slinné žlázy,
  • ganglion oticum – párové parasympatické ganglion v blízkosti čelistního kloubu,
  • ganglion geniculi – senzitivní ganglion VII. hlavového nervu,
  • ganglion spinale (spinální ganglion) – ganglion v zadním míšním kořenu. [20, 21]

Zdroje: orthoinfo.aaos.org, physio-pedia.com, uofmhealth.org, spineorthocenter.com, nih.gov, nhs.uk, yalemedicine.org, mayoclinic.org, nyulangone.org, healthline.com, sportdoctorlondon.com, spirehealthcare.com, ruka-kosmetika.cz, stefajir.cz

Co je to ganglion?
Ganglion je bulka naplněná rosolovitou hmotou, kterou je možné nahmatat v podkoží. Objevuje se nejčastěji v okolí kloubů a šlach, které byly poškozeny úrazem, infekcí či přetěžováním. Rosol v pseudocystě vzniká ze synoviální tekutiny, která se uvolňuje z poškozeného kloubního pouzdra. Ganglion není sám o sobě nebezpečný, ale může bolet a omezovat pacienta v pohybu.
Může se objevit ganglion v koleni?
Ano, koleno patří mezi nejzatěžovanější klouby v lidském těle, takže jde o vhodné místo ke vzniku ganglionu.
Jak se zbavit ganglionu?
Nejúčinnější a nejspolehlivější léčba ganglionu je chirurgické vyříznutí. Při operaci se odstraňuje ganglion i okolní tkáně včetně vazivového pouzdra, což snižuje riziko recidivy. Další možností je odsátí tekutého obsahu ganglionu aspirační jehlou. Tato metoda ale není tak účinná a je zde vysoké riziko, že se ganglion objeví po čase znovu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).