Hlavní navigace

Bolest kyčle může způsobit špatná obuv nebo nemoc. Někdy pomůže cvičení

10. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos/9nong
Cítíte při každém kroku intenzivní bolest v oblasti pánve nebo se s těmito pocity potýkáte každé ráno, když vstáváte z postele? Bolestmi kyčlí netrpí pouze těhotné ženy. Může to mít celou řadu příčin. V některých případech stačí pouze změnit obuv nebo začít cvičit, jindy je však zapotřebí podstoupit náročnější léčbu.

Co způsobuje bolest kyčlí

Bolest v kyčli se nejčastěji objevuje u starších osob, ale vyskytnout se může klidně také u mladších jedinců. Kyčelní kloub, který je epicentrem bolesti, představuje místo, kde se spojuje stehenní kost s pánví. Jedná se o jeden z největších kloubů v těle člověka, který je neustále zatěžován, jelikož jej používáme k pohybu a udržení rovnováhy.

Právě kvůli vysokému zatížení trpí na poranění kyčlí často sportovci, kteří hodně pohybují boky všemi směry, jako jsou například tanečníci nebo gymnasté. Kromě toho je pak bolest kyčelního kloubu typická také pro některá onemocnění pohybové aparátu nebo pro úrazy, jako jsou dislokace kloubu či zlomeniny kyčelního kloubu.

Většinou ale stojí za bolestmi kyčlí mnohem prozaičtější příčiny. Na vině je často jednostranné přetěžování kloubu vlivem nevhodně zvolené obuvi. Stejně tak může být za bolest odpovědný také špatný styl chůze či jednostranné přetížení při běhání. Bolest se dále objevuje také u osob, které trpí skoliózou nebo mají rozdílnou délku nohou.

Z nemocí pak patří mezi nejčastější příčiny bolesti kyčle osteoartritida a revmatoidní artritida. Tato onemocnění vedou k zánětu kyčelního kloubu a rozpadu chrupavky. V důsledku toho se bolest postupně zhoršuje, rozsah pohybu v kyčli je čím dál tím menší a pacienti trpící těmito nemocemi mohou cítit také ztuhlost kyčle.

Další častou nemocí, která stojí za bolestmi kyčlí, je burzitida. Jedná se o zánětlivé onemocnění tíhových váčků, které se nacházejí mezi kostmi, svaly a šlachami. Zánět těchto váčků je přitom obvykle způsoben opakujícími se činnostmi, které přetěžují nebo dráždí kyčelní kloub, přičemž lékaři rozlišují burzitidu aseptickou a infekční. [1, 2, 3, 45]

Bolest kyčlí v těhotenství

Studie z roku 2018 tvrdí, že bolestmi kyčlí trpí asi 32 procent těhotných žen v určité fázi gravidity. Některé zdroje pak uvádějí, že hormony, které tělo produkuje během těhotenství, uvolňují klouby, což je činí mobilnějšími a náchylnějšími ke zranění. Konkrétně se jedná o hormon relaxin, který pomáhá rozšiřovat boky v rámci přípravy těla na porod. Mezi další příčiny bolesti kyčle v těhotenství se pak řadí také přibývání na váze a změny v držení těla.

Kyčle jsou v těhotenství náchylné k bolesti zejména kvůli roli, kterou hrají při podpoře těla a pohybu. Dlouhé stání, provádění určitých cviků a sezení nebo ležení v určitých pozicích může kyčle během těhotenství poškodit. Ačkoli se bolest může objevit kdykoliv během těhotenství, obvykle se začne ozývat ve druhém a třetím trimestru. [6, 7, 89]

Jak se bolest kyčle projevuje

Intenzita a doba trvání bolesti se může u každého pacienta lišit. Někteří lidé pociťují jen lehké, krátkodobé nepohodlí, které časem samo odezní, u jiných se ale může jednat o závažnější problém, jenž vyžaduje pozornost lékařů. Oblast, kde bolest zrovna cítíte, závisí na tom, která část kloubu je poškozena. Podle lokalizace lze bolesti kyčlí rozdělit následovně:

  1. v blízkosti povrchu nad nebo kolem kyčle – jedná se obvykle o problém se svaly, šlachami nebo vazy,
  2. hlouběji uvnitř kyčelního kloubu – bolest pochází z kostí nebo chrupavky,
  3. v dolní části zad – bolest kyčle se může někdy rozšířit do jiných tělesných partií, jako jsou spodní část zad nebo třísla.

Bolesti kyčle mohou přicházet a odeznívat ve vlnách. Ráno bývá jejich intenzita obvykle silnější, jelikož tělo není rozhýbané. Někdy zase můžete zaznamenat bolest kyčle v noci, pokud ležíte většinu času na stejném boku. Někteří pacienti si pak stěžují na bolest kyčle při chůzi, bolest kyčle při běhu nebo při nějakém dalším specifickém pohybu. V jiných případech se však může stát, že kloub bolí i ve chvíli, kdy je člověk v klidu a příliš se nehýbe. [10, 11, 12, 13]

Diagnostika

Pokud bolesti kyčlí přetrvávají nebo jsou velmi intenzivní, je potřeba navštívit svého praktického lékaře. Ten bude nejprve zjišťovat vaši anamnézu. Zeptá se vás například, zda jsou bolesti horší během dne, nebo v noci, jestli vás omezují při chůzi, kdy se příznaky poprvé objevily a podobně. Během fyzikálního vyšetření pak bude hodnocena chůze pacienta.

Kdy vás nejčastěji trápí bolest kyčelního kloubu?

Dále bude zkoumán rozsah pohybu kyčle pacienta, aby se zjistilo, zda problém způsobující bolest pochází z páteře. Bude-li mít lékař podezření, že trpíte artritidou, nechá provést testy tělních tekutin a také zobrazovací testy. Tekutinové testy zahrnují odběr vzorků krve, moči a kloubní tekutiny, které se následně odešlou na analýzu do laboratoře. Zobrazovací testy pak mohou zahrnovat:

Léčba bolesti kyčlí

Léčba bolesti kyčle se odvíjí především od toho, co přesně ji způsobuje. Ošetřující lékař tedy nejprve bude muset zjistit její příčinu a podle toho poté stanovit vhodnou terapii. Obvykle se pak v podobných případech využívá takzvaná metoda RICE, což je zkratka anglických slov, která mají v českém jazyce následující význam:

  1. R jako odpočinek (rest): přestaňte vykonávat fyzickou aktivitu, která způsobuje bolest, abyste předešli zhoršení případného zranění.
  2. I jako led (ice): první den po zranění aplikujte každou hodinu studený obklad na oblast kyčle po dobu 10 až 15 minut. Druhý den i následující dny můžete postiženou oblast ledovat každé tři až čtyři hodiny. Neaplikujte však led přímo na pokožku, ale zabalte jej například do ručníku nebo žínky.
  3. C jako komprese (compression): komprese pomáhá snížit průtok krve do zraněné kyčle a snižuje otok. Můžete nosit kompresní šortky, kalhoty nebo omotat nohu kompresním obvazem.
  4. E jako vyvýšení (elevation): pokud je to možné, snažte se boky a spodní část těla při pozici vleže zvedat nad úroveň srdce. Nohu si můžete podložit například polštáři nebo přikrývkami.

Kromě výše uvedeného vám lékař může předepsat také léky na bolest kyčle a pro zmírnění případných dalších příznaků. Většina pacientů může obvykle užívat volně prodejné nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako je například Ibuprofen nebo Aspirin. Myslete však na to, že tato léčiva by se neměla užívat déle než 10 dní v kuse, pokud lékař nerozhodne jinak.

Další součástí léčby je pak také fyzioterapie. Tu vám lékař doporučí zejména v případě, že bolest kyčlí způsobuje artritida nebo strukturální anomálie kloubu. V rámci rehabilitace vám terapeut ukáže speciální cviky na posílení svalů kolem postižené kyčle. Tyto cviky by vám měly ulevit od bolesti, za předpokladu, že je provádíte pravidelně.

Problémy s klouby mají čím dál mladší lidé. Artróza už nepostihuje jen seniory Přečtěte si také:

Problémy s klouby mají čím dál mladší lidé. Artróza už nepostihuje jen seniory

Poslední možností léčby bolestí kyčlí je operace. Tu může lékař navrhnout, pokud je bolest závažná a jiná léčba na potíže nezabrala. Kromě toho se chirurgický zákrok obvykle provádí také k nápravě zlomeniny kyčle nebo strukturálních anomálií. Nejběžnějším typem operace je přitom artroskopie, během které chirurg vloží do kyčelního kloubu speciální nástroj zvaný artroskop. Ten obsahuje kameru a světlo, které lékaři umožní identifikovat a opravit poškození uvnitř kyčelního kloubu.

V závažnějších případech je pak potřeba umístit do postiženého místa náhradu kyčelního kloubu neboli kloubní protézu. Kyčel je nahrazena umělým implantátem obvykle v případech, kdy je pacient kvůli vysoké míře jejího poškození výrazně omezen v pohybu, zejména pak při chůzi nebo i při pouhém stání na místě. [17, 18, 19, 20]

Cviky na bolest kyčle

Někdy mohou pomoci snížit bolest kyčle cviky, které vám doporučí lékař nebo fyzioterapeut. Ty mohou být přitom jak silové, tak protahovací. Zpočátku budete mít pravděpodobně s jejich provedením trochu potíže, jelikož postižený kloub bude ztuhlý a bolavý. Pokud je však budete provádět pravidelně, brzy se dočkáte lepší flexibility a také nepohodlí při cvičení by se mělo postupně zmírnit. Mezi nejčastější cviky na bolest kyčlí přitom patří:

  1. Protahování flexorů kyčelního kloubu – přejděte do výpadu a s rukama v bok posuňte pánev a trup mírně dopředu, dokud neucítíte natažení levého flexoru kyčle.
  2. Motýlek – posaďte se na zem, pokrčte nohy a spojte chodidla tak, aby se dotýkala, a nechte kolena spadnout do stran. Přitáhněte paty co nejblíže k tělu a předkloňte se do strečinku, pomocí loktů jemně tlačte kolena k zemi.
  3. Jógový dřep – postavte se do mírného rozkročení, abyste měli nohy v šířce ramen. Poté pokrčte kolena a spusťte zadek dolů nad zem. Zvedněte ruce před sebe v modlitební pozici. Pohyb prodýchejte a lokty jemně tlačte do stehen.
  4. Zvedání nohy vleže na boku – lehněte si na bok s nataženýma nohama položenýma na sebe. Hlavu si podepřete dlaní spodní ruky, která je ohnutá v lokti a opírá se o zem. Pokud používáte cvičební pás, umístěte jej těsně nad kolena. Udržujte boky srovnané, zpevněte střed těla a zvedejte horní nohu rovně nahoru a vracejte zpět. Opakujte na obě strany.
  5. Chůze do strany s gumou – cvičební gumu umístěte kolem kotníků a mírně pokrčte kolena. Dělejte široké úkroky do stran a dbejte na to, aby vaše chodidla směřovala rovně dopředu. Po 10 až 12 krocích jedním směrem zastavte a cvik zopakujte na druhou stranu.
  6. Most na jedné noze – lehněte si na záda s pokrčenými koleny a chodidly na podlaze jako u běžného hýžďového mostu. Paty jsou v úrovni boků. Předtím, než se odlepíte od země, natáhněte jednu nohu směrem nahoru chodidlem nebo špičkou směřující k obloze. Odlepte pánev od podložky a zase ji položte. Cvik opakujte několikrát a poté vyměňte strany. Nezapomeňte zapojit střed těla, abyste nezatěžovali bedra.
  7. Oslí výkop – postavte se na všechny čtyři končetiny. Dlaně jsou v úrovni ramen a kolena v úrovni boků. Jednu nohu zvedněte a proveďte s ní výkop za sebe. Poté ji zase vraťte na zem. Chodidlo mějte celou dobu napnuté a zapojujte hýžďové svaly. Po několika opakováních nohy vyměňte.
  8. Rotace kolen do stran – lehněte si na záda, kolena pokrčte a rozpažte ruce tak, aby se obě ramena dotýkala země. Pokrčené nohy převracejte z jedné strany na druhou, přičemž vždy otáčejte hlavu na opačnou stranu, než směřují kolena.

Pokud se rozhodnete tyto cviky doma praktikovat, je potřeba nechat si jejich správné provedení nejprve vysvětlit odborníkem. Pokud pacient trpící na bolest kyčlí provádí jednotlivé cviky špatně, může si totiž naopak ještě více ublížit. V ideálním případě si proto nechejte od svého praktického lékaře předepsat rehabilitaci u fyzioterapeuta. [21, 22, 23]

Prevence bolesti kyčlí

Předejít bolesti kyčlí bohužel není vždy zcela možné, a to zejména v momentě, kdy je na vině genetický předpoklad nebo nějaké onemocnění. Pokud však budete dodržovat jednoduchá pravidla při sportování nebo při provozování běžných činností, jako je například úklid domácnosti, můžete předejít zlomeninám, dislokacím či jiným zraněním kyčelního kloubu. V rámci prevence bolesti kyčle tak stačí dodržovat následující zásady:

  • při sportu nebo jiné fyzické aktivitě používejte správné ochranné prostředky,
  • po intenzivní aktivitě dopřejte svému tělu čas na odpočinek a regeneraci,
  • před sportem nebo cvičením se protáhněte a zahřejte,
  • při domácích pracích nebo ve snaze dosáhnout na vysoko umístěné předměty nikdy nestoupejte na židle, stoly nebo pracovní desky,
  • pokud máte potíže s chůzí a hrozí vám vyšší riziko pádu, používejte hůl nebo chodítko. [24, 25, 26]

Zdroje: webmd.com, my.clevelandclinic.org, wikiskripta.eu, healthline.com, orthomedica.cz, americanpregnancy.org, medicalneswtoday.com, healthdirect.gov.au, aurorahealthcare.org, hss.edu, nhsinform.scot, mainehealth.org

Jaké má bolest kyčle příčiny?
Bolesti kyčelního kloubu se obvykle ozývají v případě, že dochází k jeho jednostrannému zatížení. To znamená, když například při sportu více namáháte jednu končetinu. Stejně tak může být na vině nesprávně zvolená obuv, rozdílná délka končetin, příliš vysoká váha nebo vliv hormonů v těhotenství. Někdy však za bolest kyčlí může také onemocnění pohybového systému, jako je například artritida či burzitida.
Kdy při bolestech kyčlí navštívit lékaře?
Pokud bolest kyčlí přetrvává dlouhodobě nebo je intenzita nepohodlí už příliš vysoká a omezuje vás v běžných činnostech, pak je potřeba nechat se vyšetřit u lékaře. Ten kromě zjištění vaší anamnézy provede také fyzikální vyšetření, v rámci kterého zkontroluje rozsah pohybu kyčelního kloubu. Bude-li mít navíc podezření na artritidu či jiné onemocnění, může vás ještě vyslat na rentgen, CT, MRI nebo ultrazvuk.
Jak se léčí bolest kyčle?
Léčba bolesti v kyčli může být buď symptomatická, kdy se podávají léky na tlumení příznaků, nebo může zahrnovat například provádění fyzioterapeutických cviků. V závažnějších případech je pak potřeba provést operaci, při které lékař pomocí artroskopu identifikuje a opravuje poškození přímo v kyčelním kloubu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po ukončení studia na ekonomické fakultě v Pardubicích se několik let zabývala informační vědou. V současné době se věnuje copywriterské činnosti se zaměřením na ekonomická a lifestylová témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).