Hlavní navigace

Přišli s unikátním automatem na maso, další projekt je Farmářský dům

1. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Sedláci startují další formu prodeje lokálních produktů. Farmářský dům Vrchlabí nabízí u nás dosud neznámý prodej – z masomatu. Koupíte tu maso přímo od chovatelů, do budoucna včetně zvěřiny a ryb. A mají i další plány.

Nabídka lokálních produktů od českých sedláků, navíc bezkontaktní formou a bez časového omezení nakupujících i prodávajících. Tato vize dostává od března letošního roku další podobu. Ve Vrchlabí, v ulici Lánovská 633, v blízkosti čerpací stanice MOL, totiž zahájí svůj provoz Farmářský dům – společný projekt dvou rodinných farem na Trutnovsku.

Co se dozvíte v článku
  1. Od masomatu přes e-shop k trhům
  2. V ČR unikátní automat na maso
  3. Farmářský dům
  4. Inspirace ze zahraničí: cena podle nejlevnějšího kusu
  5. Jednou z cest je spolupráce sedláků

Od masomatu přes e-shop k trhům

V první fázi budou mít na uvedené adrese zájemci možnost zakoupit si maso ve stejném spektru nabídky, jako je tomu již v současné době na farmě Basařovi v obci Prosečné 53, která hospodaří nedaleko Vrchlabí. Na této farmě je přitom možné prostřednictvím prodejního automatu na maso koupit zvolený produkt čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu. Ne každý ale má možnost přímo na farmu zajet, takže nově bude mít identickou možnost i přímo ve Vrchlabí.

V další fázi obohatí Farmářský dům ve Vrchlabí okénkový automat, který bude sloužit k výdeji připravených balíčků objednaných v e-shopu, jehož spuštění ale zatím odložily problémy a regulace spojené s pandemií koronaviru.

Ve třetí fázi, poté, co bude zprovozněna společná bourárna zmiňovaných farem, což by mělo být v průběhu dubna nebo května, se spektrum automatického prodeje rozšíří o nabídku zvěřiny a ryb.

Pokud to pak umožní epidemická situace, budou si moci zájemci ve Farmářském domě nakoupit v podobě „farmářských trhů pod střechou“ další lokální potraviny od krkonošských zemědělců a v konečné fázi pak vše vyvrcholí farmářskou restaurací v prvním patře objektu v Lánovské ulici.

V ČR unikátní automat na maso

Prodejní automat na maso na farmě Basařovi je prvním svého druhu v ČR a je mimo jiné vybaven chlazením a filtrem proti UV záření. Zájemce může platit v hotovosti i prostřednictvím platební karty a jedinou starostí prodejce je do automatu doplňovat zboží.

Nemusí tak trávit čas při přímém prodeji. I když… v současné době, poté, co se informace o faremním „masomatu“ dostala do médií, se zájem spotřebitelů o tuto službu dramaticky zvýšil. A podle duchovního otce celé myšlenky, Jana Basaře, je tak potřeba doplňovat každou chvíli.

Masomat byl přitom vyvinut na míru tohoto prodejce, možné jsou ale jeho venkovní, vnitřní, bezpečnostní a prostorové variace. Právě proto hodlá koncept masomatu a farmářských domů nabídnout Jan Basař dalším sedlákům a zemědělcům po celé republice, takže lze předpokládat, že Farmářský dům ve Vrchlabí nebude zdaleka poslední. Nad projektem farmářských domů už také převzala záštitu Asociace soukromého zemědělství ČR.

Farmářský dům

  • Nový koncept prodeje regionálních farmářský produktů.
  • První farmářský automat na Farmě Basařovi v Prosečném zahájil prodej v únoru 2021.
  • Farmářský dům Vrchlabí startuje od března 2021. Jde o projekt dvou rodinných farem: farmy Basařovi a farmy Jaroslava Hampla z Lánova.

Inspirace ze zahraničí: cena podle nejlevnějšího kusu

Z obchodního a zejména spotřebitelského pohledu je inspirativní i forma řešení problému, který se obecně týká prodejů masa – totiž, že každý kus není úplně stejný, a to jak svým složením, tak hmotnostně.

Basařovi se přitom inspirovali v zahraničí a použili způsob, kdy se společná prodejní cena všech kusů stejného sortimentu stanoví na základě nejlevnějšího kusu, takže někteří z nakupujících nakoupí za tuto cenu i výrobek, který by měl být například o několik korun dražší. Pořadí výrobků v řadách za sebou přitom zákazník neovlivní, takže někdy na nákupu vydělá jeden, jindy zase někdo jiný, a je to tak trochu loterie, na níž může někdo vydělat, ale nikdo neprodělá.

Jednou z cest je spolupráce sedláků

Idea Farmářského domu je ovšem inspirativní v mnoha dalších rovinách. Jednou z nich je praktická ukázka toho, že spolu mohou spolupracovat farmy různého zaměření. Zatímco farma Basařovi je konvenční, druhá ze zakládajících rodinných farem Jaroslava Hampla z Lánova je farmou ekologickou.

Právě spolupráce několika sedláků je navíc jednou z možností, jak neplýtvat finančními prostředky na investice, jak být věrohodnějším partnerem vůči úvěrujícím bankám (záruka dvou či více subjektů je vždy bezpečnější než záruka jednoho), jak využít ke společnému prospěchu znalostí každého z účastníků i jak zvýšit efektivitu produkce i prodeje.

V praxi jde tak o zárodek družstevnictví na základě dobrovolného rozhodnutí „zdola“, na rozdíl od u nás nechvalně známého družstevnictví příkazem „shora“.

Dodat lze jen, že na sdružování zejména menších sedláků a farmářů stálo léta a stále ještě stojí zemědělství v USA (Cooperativy) nebo v Izraeli, a vznikající Farmářský dům ve Vrchlabí tak může být i kamínkem do mozaiky návratů k principům, jejichž význam byl sice v minulosti deformován, ale z podstaty věci jde o principy správné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).