Hlavní navigace

Dvakrát mražené krevety mají mnohem nižší kvalitu

18. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dají se připravit mnoha různými způsoby, podle řady receptů. Krevety na pánvi, na grilu, krevety s těstovinami nebo v rizotu… Vždy ale záleží na jejich kvalitě, a ta je dána jednak jejich druhem a dále zacházením s krevetami a počtem mražení.

Existuje ještě dost široká škála potravin, u nichž coby spotřebitelé téměř nemáme šanci zjistit jejich kvalitu. Patří sem i rozsáhlá skupina do ČR dovážených mořských plodů, z nichž stále oblíbenější jsou krevety, jinak zdravotně prospěšné a chutné jídlo.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak budou krevety chutnat? Záleží na počtu zmražení
  2. Proč kupovat seafrozen – krevety mražené na moři
  3. Cena na úkor kvality
  4. Recept na krevetový salát s nudlemi
  5. Odér krevet také souvisí se zamražováním

Jak budou krevety chutnat? Záleží na počtu zmražení

Pro zachování optimálních senzorických vlastností i samotné konzistence krevet a obecně veškerých mořských plodů je přitom rozhodující, kolikrát byly při cestě za konečným spotřebitelem zmraženy.

To by se měli nakupující dozvědět z obalů výrobků a z označení „doublefrozen“ a „seafrozen“. V prvním případě jde o (minimálně) dvakrát zmražené produkty, zatímco při seafrozen jsou vylovené krevety, ryby a další plody moře zmraženy bezprostředně po výlovu přímo na lodi na moři.

Ne všechny rybářské lodě ale technologií zmražení na moři disponují, jak ovšem podotýká zakladatel společnosti BonFood Pavel Domkář, který se zpracování a distribuci (nejen) mořských produktů dlouhodobě věnuje, „tím se nikdo nechlubí“. Spotřebitel si tak sice může na obalech mořských plodů přečíst, že byla použita technologie seafrozen, efektivně zkontrolovat se to ale nedá.

Naše dozorové orgány mohou totiž být těžko přítomné jak při zpracování produktů na moři, tak v zahraničních zpracovatelských podnicích, a jak jim, tak spotřebitelům nezbývá než spolehnout se na to, že údaje na obalech jsou pravdivé. Kontrolovat lze tak jen oficiální datum zamražení.

Galerie: Jak to chodí v rybích továrnách ve Vietnamu

Proč kupovat seafrozen – krevety mražené na moři

I tak je ale v našem zájmu preferovat krevety a další produkty s označením seafrozen, kde je větší pravděpodobnost opakovaného procesu mražení a vyšší kvality.

Stejně tak bychom ale měli preferovat nákup krevet v obalech, na rozdíl od poměrně časté praxe, kdy jsou v našich obchodech vystavené krevety volně prodávané na váhu. Sice jsou uchovávány na ledu, přesto ale při teplotě, která je vyšší než u zmraženého produktu.

V praxi jde totiž o další akt rozmražení a častý doprovodný slogan „čerstvé krevety“ v tomto případě ve skutečnosti neplatí. Nehledě na skutečnost, že volně prodávané krevety vydrží „čerstvé“ jen několik málo hodin, takže pokud si někdo po ránu koupí krevety s úmyslem, že je bude večer grilovat, moc dobré rozhodnutí neučiní.

Cena na úkor kvality

Právě pro grilování a takzvanou „teplou kuchyni“ se hodí spíše větší, takzvané „teplovodní krevety“, na rozdíl od krevet studenovodních. U těch je gastronomické využití zejména při přípravě koktejlů, salátů a ve studené kuchyni.

Recept na krevetový salát s nudlemi

Krevety lze zkombinovat i s našimi lokálními čerstvými potravinami, například ředkvičkami a další zeleninou. Vyzkoušejte:

Rýžové nudle či těstoviny s krevetami, ředkvičkami, okurkou a koriandrem


Autor: Tesco

Suroviny:

  • 200 g rýžových nudlí či těstovin
  • olivový olej
  • 100 g oloupaných a vařených krevet
  • 6 ředkviček
  • 1 červená cibule
  • 1/2 salátové okurky
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • koriandr

Rýžové nudle či těstoviny uvařte dle návodu, sceďte a propláchněte studenou vodou. Na pánvičce rozpalte olivový olej a orestujte krevety dorůžova. Krevety promíchejte s nudlemi ve velké míse. Poté přidejte nakrájené ředkvičky, cibuli a okurku. Dle chuti osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Důkladně promíchejte. Naservírované porce na závěr ozdobte čerstvým koriandrem.

Recept připravila společnost Tesco s využitím sklizně od českých farmářů z Předměřic na Jizerou.

Studenovodní krevety jsou ovšem dražší a na tuzemském trhu se proto prodávají spíše větší teplovodní krevety, u nichž je ovšem vyšší riziko několikanásobného, minimálně však dvojího zamražení doublefrozen.

Vzhledem k tomu, že ceny krevet obecně patří mezi ty vyšší, je snaha spotřebitelů preferovat při nákupu cenové hledisko docela logická, obvykle se tak ale děje na úkor kvality.

Odér krevet také souvisí se zamražováním

Jak již bylo řečeno, konzumace krevet je pro lidský organismus přínosná, i když menší část spotřebitelů může mít alergii právě na mořské plody.

Často jde ale spíše o negativní senzorický vjem (mořské produkty „smrdí“), který někoho od nákupu těchto potravin odrazuje – jenže ne každému příjemný odér je vlastně také známkou nižší kvality dané několikanásobným zamražením a rozmražením.

Tak či tak obsahují krevety množství pro člověka prospěšných látek, včetně jodu, jehož deficit začíná i v tuzemské populaci opět v poslední době narůstat. Konzumace krevet ale také může zabezpečit podstatnou část doporučené denní konzumace selenu a stejně jako další mořské plody příjem omega-6 a omega-3 mastných kyselin.

Co se pak týká nejkvalitnějších studenovodních krevet, pak za „top“ produkt jsou považovány krevety severní (Pandalus borealis) lovené v chladných vodách severního Atlantiku a mořích kolem severního pólu. Ty ovšem také patří k nejdražším.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).