Hlavní navigace

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Výživová poradkyně Zuzana Komůrková má rostlinná mléka v oblibě a nejraději si je připravuje doma: „Pokud si je kupujete, pořádně se podívejte na složení. Možná budete překvapeni, co se dočtete. Určitě je lepší si mléko vyrobit doma a být si tak jistý, co v něm je.“

Máte rádi mléko? A co takhle zkusit mléko, na kterém si mohou pochutnat i lidé s intolerancí laktózy či vegani? Řeč je o rostlinném mléku, které může mít nespočet chutí.

Výhodou rostlinného mléka oproti kravskému je to, že neobsahuje laktózu, která mnohým způsobuje problémy. Rostlinná mléka jsou skvělým zpestřením jídelníčku pro vysoký obsah vlákniny, kvalitních tuků a minerálů.

Přečtěte si: Proč vám vadí mléko? Intolerance a alergie mají odlišné příčiny

Rostlinná mléka jsou běžně k dostání nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také v mnohých supermarketech, bývají balena v tetrapakových krabičkách. Mimo to lze zakoupit i sušené rostlinné nápoje v prášku – ovšem ve složení najdete například kukuřičný škrob a další přidané látky. Neupřeme jim však výhodu v podobě dlouhého skladování a praktičnosti zejména na cesty.

Přehled druhů rostlinných nápojů včetně receptů na jejich využití:
 

Připravte si vlastní rostlinné mléko

Mléko si můžete připravit z jakýchkoli semen nebo ořechů. „Důležité je mít kvalitní surovinu, zejména u oříšků je potřeba pohlídat si kvalitu, protože mohou obsahovat hodně mykotoxinů – plísní,“ upozorňuje Zuzana Komůrková.

Co potřebujete na domácí výrobu mléka kromě ingrediencí:

  • slušný výkonný mixér, existují také specializované přístroje na výrobu rostlinného mléka
  • sítko
  • kus tkaniny

Výživová poradkyně popisuje postup přípravy, který je vlastně u všech druhů stejný: „Potřebujeme pouze ořechy nebo semínka a vodu v poměru zhruba 1:4 (hrnek suroviny na čtyři hrnky vody). Surovinu namočíme předem přes noc, nebo alespoň na pár hodin do vody, občas můžeme promíchat. Potom vše pečlivě rozmixujeme ve výkonném mixéru, tyčovkou to opravdu nepůjde. Nakonec mléko přes řídký cedník vyložený plátýnkem nebo s použitím speciálního plátěného pytlíku přecedíme a to i několikrát, aby bylo jemnější. Mléko můžeme ještě před mixováním nebo až následně osladit (datlemi, čerstvým ovocem, medem, sirupem nebo třtinovým cukrem), případně okořenit (skořicí, kardamomem, vanilkou). Zbylou hmotu po přecezení rozhodně nevyhazujte, lze ji použít do pomazánek, kaší, polévek, sušenek nebo raw dezertů.“

Někdo je zvyklý vodu po namočení ořechů a semen vylít a doplnit novou, někdo mixuje v původní vodě, tak jako i Zuzana Komůrková. „Vodu používám původní, tu, ve které se ořechy namáčejí, a případně doliju čerstvou cca do litru.“

Co se týká poměru, obecně platí buď 1 hrnek na 4 hrnky vody nebo 100 g suroviny na 1 litr vody. Je podstatné, na co mléko chcete. Pokud na vaření, tak je lepší hustší konzistence, jestli na pití, tak řidší. Nejlepší je zkoušet a najít si vlastní poměr, protože každý má rád mléko jinak husté. I v tom je jedna z výhod domácí výroby mléka – uděláte si vlastní přesně na míru.

Top oblíbená mléka Zuzany Komůrkové

Makové mléko (z mletého máku) má naprosto nedosažitelný obsah vápníku a kvalitních tuků i bílkovin, vhodné je například s ovesnými vločkami nebo chiou, doplněné sladkým ovocem ke snídani. Jeho chuť je však velmi specifická.

Mandlové mléko má velmi jemnou chuť a vysoký obsah minerálů – vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, selenu, manganu a vitamínu E, můžete si ho přidat i do kávy. Mandlové mléko rovněž dobře neutralizuje vnitřní prostředí.

Konopné mléko, vyrobené z neloupaného konopného semínka, je skvělé zejména pro vegany pro ideální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin a obsah aminokyselin (bílkovin) – je výborné třeba na koktejly.

Některé další druhy: pro děti i alergiky

Pro malé děti a alergiky je asi nejvhodnější mléko z vařené rýže, které připravíme tak, že rýži uvaříme doměkka obvyklým způsobem, slijeme vodu, přidáme čerstvou vodu a pečlivě rozmixujeme a přecedíme. Toto mléko je nutričně bohaté, výborné na vaření, dále pomáhá při střevních a žaludečních problémech a průjmech. Rýžové mléko je také velmi oblíbené mezi sportovci – je v něm spousta sacharidů (asi 10 g na 100 ml), ale téměř žádné tuky.

Ovesné mléko lze připravit jak přímo z ovsa, tak i z ovesných vloček. Je plné vitamínů B a E a minerálů jako magnesium, měď, selen, mangan či železo.

Slunečnicové mléko má výraznou chuť. Obsahuje hodně bílkovin, vitamínu E a minerálů – hořčík, selen, niacin, zinek, kyselina pantotenová, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny.

Odborná spolupráce:

Zuzana Komůrková

Výživová poradkyně a lektorka kurzů zdravého vaření, spolumajitelka Studia Cesta ke změně v Praze-Holešovicích. Specializuje se na poradenství pro vegetariány a vegany, klienty s potravinovými intolerancemi, ale i ty, kteří se rozhodnou pro radikální změnu svého životního stylu. Pomáhá zejména s praktickou stránkou výživy – jak vařit rychle, pestře, používat vhodné suroviny, co jíst, aby nic nechybělo. Na každého klienta nahlíží jako na originál. Jejím cílem je, aby klient pocítil pozitivní změnu, cítil se lépe a plný energie.

www.vyzivoukezmene.cz, www.facebook.com/VyzivouKeZmene

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).