Hlavní navigace

Deprese v těhotenství způsobuje stárnutí mozku dítěte

21. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
PŘEHLED NOVINEK – Deprese matky v těhotenství a její vliv na dítě. Latentní tuberkulóza je stále větší problém. Bakterie rezistentní na antibiotika mají zranitelné kyslíkové receptory. Vzácná onemocnění. Jak vlastně vypadá virus klíšťové encefalitidy.

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům. Koronavirus vynecháváme.

Co se dozvíte v článku
  1. Deprese v těhotenství ohrožují vývoj mozku dítěte
  2. Kvasinky ohrožují diabetiky
  3. Latentní tuberkulóza číhá na oslabení imunity
  4. Teprve teď víme, jak vypadá virus klíšťové encefalitidy
  5. Bakterie rezistentní na antibiotika lze zasáhnout
  6. Porody a dotepání pupečníku
  7. Prozařovací elektronová mikroskopie i v ČR
  8. Specializovaná centra pro vzácná onemocnění

Deprese v těhotenství ohrožují vývoj mozku dítěte

Příznaky deprese u matek během těhotenství jsou spojeny s atypickou rychlostí vývoje mozku jejich potomků, které se pojí s většími úzkostmi a náladovostí v rané dospělosti.

Ať už se mozek vyvíjí netypicky rychle nebo pomalu, u dospívajících je to pak spojeno se zvýšeným výskytem příznaků úzkosti a deprese. S příznaky deprese se přitom potýká až 40 % těhotných žen, což z deprese činí jednu z nejčastějších prenatálních komplikací.

Středoevropský technologický institut CEITEC: Deprese matky během těhotenství způsobuje atypické stárnutí mozku potomka

Kvasinky ohrožují diabetiky

Kvasinkové infekce představují vzrůstající riziko zejména u pacientů léčených imunosupresivní terapií. Tento problém je tím závažnější, že chybějí léčebné přípravky účinné proti biofilmům kvasinek či plísní.

Kvasinky při svém šíření využívají zejména své přilnavosti (adheze) a schopnosti dále vytvářet odolné biofilmy. Vědci zjistili, že fungování kvasinek ovlivňují speciální růstové faktory, ale kromě toho i hladina glukózy. Zvýšená hladina glukózy představuje významný rizikový faktor přispívající k šíření kvasinkových infekcí, např. u diabetických pacientů.

Centrum Biocev: Je glukosa odpovědná za šíření kvasinkové infekce v organismu?

Poznámka autora: Nemohlo by to nějak souviset i s tím, že jako jeden z příznaků jinak dosud nedetekovaného diabetu se uvádějí plísně na prstech nohou?

Latentní tuberkulóza číhá na oslabení imunity

Latentní tuberkulózní infekce v Česku ohrožuje několik desítek tisíc pacientů před nebo po transplantacích a těch, co čekají nebo procházejí biologickou léčbou nemocí, jako například Crohnova choroba, idiopatické střevní záněty, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, ale i astma. Ohrožuje i pacienty na dialýze. Mykobakterie tuberkulózy mohou v klidu spát v jejich těle. Ve chvíli, kdy těmto pacientům léky na jiné onemocnění sníží imunitu, se bacil vzbudí a oni pak nedokáží vzplanutí tuberkulózy čelit. Pacienti, kteří podstoupili transplantaci orgánů, především plic, a mají latentní tuberkulózní infekci, čelí až 70% riziku vzplanutí nemoci.

Latentní tuberkulózní infekce nemá typické projevy, na rentgenu se neukazuje, a přitom pacienta přímo ohrožuje na životě. „Správně by ti, kteří mají podstoupit transplantaci solidního orgánu nebo kostní dřeně, či právě biologickou léčbu, měli být otestováni tuberkulinovým kožním testem a IGRA testem z krve. Jestliže jsou tyto testy – jeden nebo druhý nebo oba naráz – pozitivní, měli by dostat léky. Ne každé pracoviště ale postupuje dle našich doporučení a své pacienty testuje. Nemáme tak přehled o pozitivních nálezech a o tom, zda a jestli vůbec tyto pacienty léčí,“ uvádí k tomu Česká pneumologická a ftizeologická společnost.

Česká pneumologická a ftizeologická společnost: Tuberkulóza číhá – někdy pod povrchem

Teprve teď víme, jak vypadá virus klíšťové encefalitidy

Částice viru klíšťové encefalitidy jsou nestabilní. Protože se přenášejí krví a nejsou adaptované na prostředí mimo tělo hostitele, rychle ztrácejí symetrii a přestávají si být navzájem podobné, což komplikuje výpočet jejich trojrozměrné struktury. Virus je sice pravidelný, ale nedaří se ho krystalizovat. K popisu struktury je proto vhodná pouze kryo-elektronová mikroskopie a ta se teprve v posledním desetiletí rozvinula na takovou úroveň, že můžeme studovat struktury virů a buněk až na úrovni molekul či atomů.


Autor: Středoevropský technologický institut CEITEC

Kromě samotné struktury se vědci zaměřili i na to, jak protilátky blokují infekci viru klíšťové encefalitidy

Vědcům i tak trvalo asi rok a půl, než se podařilo najít vhodné tkáňové linie odvozené z lidských nervových buněk, v nichž se virus klíšťové encefalitidy dostatečně efektivně replikoval a dal se z nich izolovat v potřebném množství.

Díky znalosti struktury viru by mohlo jít lépe cílit na antivirová léčiva.

Středoevropský technologický institut CEITEC: Hlavní cena Siemens míří na CEITEC za zmapování viru klíšťové encefalitidy

Bakterie rezistentní na antibiotika lze zasáhnout

Nový projekt se zaměřuje na boj s bakteriemi rezistentními na antibiotika. Zkoumanou metodou je zaměřit se na to, jak bakterie zjišťují koncentraci kyslíku. Kyslíkové senzory bakterií rozpoznávají jeho změnu v okolí bakterie a umožňují jim přežít např. i v prostředí s nedostatkem kyslíku. Vzhledem k tomu, že lidský organismus detekuje kyslík naprosto odlišným mechanismem než bakterie, může být senzorový systém bakterií velmi vhodným terapeutickým cílem v boji s bakteriální rezistencí a rozšiřující se neúčinností současných antibiotik. Pokud odhalíme přesný mechanismus fungování senzorů bakterií, je možné tyto struktury vyřadit z činnosti a bakterie natolik zmást, že poté již nebude problém je zničit.

Přírodovědecká fakulta UK: Projekt TARGET: zacíleno na bakteriální rezistenci

Poznámka autora: Lze si třeba i představit, že bakterii, která potřebuje kyslík, trvale senzor narušíme tak, aby ukazoval nízkou hladinu. Bakterie vyhodnotí podmínky jako nepříznivé a zastaví množení i další aktivitu apod.

Porody a dotepání pupečníku

Při porodech nezralých dětí lze jako novou technologii využívat tzv. mobilní stabilizační lůžko, na kterém u nezralého novorozence může proběhnout podvaz pupečníku až po jeho úplném dotepání a zdravotníci přitom mohou provádět úkony, které jsou nutné pro zajištění základních životních funkcí. „Dítě, u kterého necháme dotepat pupečník, má daleko stabilnější krevní oběh, je u něj mnohem menší riziko bradykardie (zpomalení srdeční frekvence) a má také větší zásoby železa,“ uvádí Fakultní nemocnice Ostrava.

FN Ostrava: Neonatologové FN Ostrava poprvé použili mobilní lůžko pro stabilizaci nezralého novorozence – teprve jako druzí v republice

Prozařovací elektronová mikroskopie i v ČR

Jedno z nejlépe vybavených mikroskopických pracovišť v Evropě bylo otevřeno v Ústavu molekulární genetiky AV ČR v pražské Krči. Jednou z podporovaných technologií je zde i tzv. transmisní neboli prozařovací elektronová mikroskopie.

Tato metoda umožňuje vidět nejjemnější detaily vnitřního uspořádání eukaryotických buněk, bakterií, virů a rozpoznat i jednotlivé makromolekuly, např. bílkoviny. V minulosti čeští vědci díky této technologii zkoumali například strukturu lipozomů vyvinutých pro cílený přenos léčiv a mechanismy infekce buněk bakterií Franciscella tularensis (původce tularémie).

AV ČR/Centrum Biocev: Nové mikroskopické centrum pomůže českým i zahraničním vědcům v boji proti nemocem

Specializovaná centra pro vzácná onemocnění

Jako vzácné se označuje onemocnění, které se vyskytuje u méně než pěti lidí z deseti tisíc. Jde tedy maximálně o pár stovek pacientů s příslušnou diagnózou v celé ČR. Jenže vzácných onemocnění jsou tisíce, takže celkem postihují asi 5 % obyvatel. Řešením, jak zvýšit kvalitu péče a zajistit její dostupnost pro všechny pacienty se všemi možnými vzácnými onemocněními, je zavedení sítě specializovaných center.

Česká asociace pro vzácná onemocnění: Kvalita léčby vzácných onemocnění záleží na štěstí. A to by se mělo změnit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).