Hlavní navigace

Cvičení vhodné i pro začátečníky? Pilates a obyčejná chůze

28. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Sportovat pro dokonalé tělo? Raději kvůli zdraví. Pokud začínáte cvičit, vybírejte dobře. Ne každý sport je pro začátečníky vhodný. Řada fitness programů přímo podporuje dysbalanci svalů.

V posledních letech se stalo pravidlem, že s přicházejícím jarem, potažmo létem se na nás ze všech stran valí tipy a návody jak co nejrychleji zhubnout nebo jak mít, téměř okamžitě a bezbolestně, místo faldů na břiše „pekáč buchet“. Mnoho z nás se těchto výzev zalekne a vzápětí už pečlivě studuje rozvrhy fitness center a přemýšlí, kam se přihlásit. Sport ale není jen o vyrýsovaném břichu nebo pevných hýždích. Pravidelné cvičení nejen zlepší vaši kondici, ale může pomoci od spousty zdravotních problémů, kterými v dnešní době trpí skoro každý člověk.

Galerie: Sporty pro zdraví vhodné i pro úplné začátečníky

Fitness centra nabízejí nepřeberné množství různých cvičebních metod, které jsou prý zaručeně pro každého a s jejichž pomocí určitě zhubnete a budete fit. Je tomu skutečně tak? Může se opravdu člověk, který nesportuje vůbec nebo jen zřídka, pustit do jakéhokoliv sportu?

Nejdůležitější svaly? Břišní a zádové

Začínáte-li se cvičením, první na co byste se měli rozhodně zaměřit, je tzv. hluboký stabilizační systém. Což jsou, zjednodušeně řečeno, svaly uložené hlouběji v těle, zejména břišní a zádové. Důležité jsou proto, že se upínají k páteři a zajišťují tak správné držení těla.

Jsou-li některé z těchto svalů ochablé, vede to k bolestem zad a v dalších fázích k mnoha degenerativním onemocněním páteře. Jak tomuto stavu předcházet? Odpovědí mohou být tři následující cvičební metody.

Pilates myslí na skryté svaly

První z nich je Pilates, tedy soubor cviků zaměřených například na správné dýchání, ale především na správné držení těla pomocí zpevnění svalů právě hlubokého stabilizačního systému. „Představte si, že máte dvě vrstvy svalů: zpevňující a pohybující. Vnitřní, hluboká vrstva zpevňujících svalů udržuje polohu těla, zatímco druhá, mnohem větší jím pohybuje,“ uvádí ve své knize Pilatesova metoda docentka Eva Blahušová s tím, že podstatou metody je rovnoměrné rozvíjení všech svalů a působení nejen na dobře známé svalové skupiny, ale i na svaly ukryté pod nimi. „Mnoho těchto svalů podpírá vaši kostru. Pokud tyto svaly zeslábnou, má tělo tendenci ochabnout nebo reagovat svalovou dysbalancí – posilované velké svaly jsou čím dál tím silnější, zatímco malé ukryté jsou čím dál tím slabší,“ uvádí Eva Blahušová.

Zároveň v knize naráží na problém, který není široké cvičící veřejnosti příliš znám: „Řada fitness programů dysbalanci přímo podporuje. Zahrnují náročné posilování, ale převážně povrchových svalů.“ Právě tento bod je velice důležitý. Mnoho z nás žije v mylném domnění, že je v pořádku kdykoliv začít doma cvičit sedy lehy, nebo zvedat činky. Ano, třeba tím docílíte lepší postavy a větší síly, ale možná si také zaděláte na pár zdravotních problémů.

Přečtěte si: Během ku zdraví, nebo k trvalé invaliditě?

BOSU a Flowin

Další variantou, jak posílit hluboký stabilizační systém je cvičení s poněkud exotickým názvem BOSU. Ve skutečnosti je to zkratka spojení both sides up, tedy obě strany nahoru. Tento název je odvozen od balanční plošiny, která je z jedné strany plochá a z druhé vypouklá, přičemž cvičit se dá na obou jejích stranách. Vaším „úkolem“ je provádět různé cviky na této plošině a snažit se udržet balanc, pomocí čehož zpevňujete různé svaly, zejména ty důležité, tedy břišní a bederní.

Také můžete zkusit Flowin, což je poměrně nová metoda, původem ze Švédska. Jejím principem je tření speciálními měkkými podložkami pod ruce a nohy o jednu větší podložku a to v mnoha různých polohách. Pomocí tohoto tření dochází k tomu, že pouze působením své vlastní hmotnosti zatěžujete velmi intenzivně určité potřebné svalové skupiny.

Chůzí k lepší kondici

Teď už víte jak zpevnit střed těla, ale není to málo? Nechtělo by to ještě něco dynamičtějšího, něco, co zlepší vaši výdrž? Tím nejlepším, s čím můžete začít, je pohyb, který všichni zhruba od jednoho roku velmi dobře známe. Je jím chůze. Skutečně, něco tak prostého jako chůze může zlepšit fungování vašeho těla, snížit krevní tlak, cholesterol a celkově zlepšit funkci kardiovaskulárního systému. Navíc vaše klouby jsou na tento pohyb zvyklé, a proto nejsou nadměrně zatíženy jako při jiných pokročilejších druzích sportů.

Přečtěte si: Chvála chůze

Nejjednodušší a nejlevnější možností je vyrazit prostě do přírody na procházku. Jenže někdy prší nebo sněží, možná se taky neradi procházíte sami. Nevadí, můžete totiž zkusit sporty, které jsou založeny právě na chůzi. Jejich výhodou je totiž nejen to, že jste v teple a v suchu. Zároveň jste v kolektivu lidí, což může fungovat jako dobrá motivace k lepším výkonům a také jste pod dohledem zkušených instruktorů, kteří vám poradí jak správně držet tělo, aby chůze měla opravdu požadovaný účinek.

Chůze vevnitř: po rovině i do kopce

Vyzkoušejte například skupinové cvičení na pásech, kterému se říká H.E.A.T. Hybnou silou pásu jste vy, což je velká výhoda, protože si tempo volíte sami a můžete tak jít podle svých vlastních schopností. Sami si také nastavujete náklon pásu a tím i náročnost chůze. H.E.A.T. je tak opravdu cvičením pro lidi s jakoukoliv kondicí.

Dalším programem vycházejícím z chůze je K2 Hiking, čím se však liší? „Asi nejzákladnějším rozdílem je to, že u programu H.E.A.T. si můžete určovat sklon pásu a dokonce můžete jít pouze po rovině, zatímco při cvičení K2 Hiking jdete a běžíte stále jen do kopce. Další výhodou K2 Hiking jsou vestavěné stupačky, díky kterým jsme schopné zpestřit hodinu o různé krokové variace,“ vysvětluje instruktorka Markéta Šebestová. U K2 Hiking tedy není na vás, jaký sklon a tempo si zvolíte, ale přesto se nemusíte bát, že by pro vás byl tento sport příliš náročný. „K2 Hiking je unikátní právě v tom, že je vhodný pro všechny věkové i váhové kategorie. I lidé trpící obezitou si mohou bez obav zacvičit, neboť se přece jen jedná o nejpřirozenější pohyb pro lidi – chůzi. Cvičení je dokonce vhodné i pro osoby, které prodělali operaci kolen nebo kyčlí,“ říká instruktorka.

Pokud nepatříte mezi zdatné sportovce, bude pro vás mnohem lepší začít s některým z těchto sportů. Ty vaše tělo připraví a postupem času budete bez problémů schopni zvládnout i něco náročnějšího.

Čtěte dále: Ženy chodí na pajdu a muži na Chaplina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Mediálních studií, píše zejména o tom, co považuje v životě za nejdůležitější - o zdraví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).