Hlavní navigace

5 metod půstu a detoxikace

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Detoxikace organismu je každoroční velké jarní (a podzimní) téma. Než se ale pustíte do boje proti škodlivým látkám, které se nám přes zimu možná usadily v těle, podívejte se na přehled některých detoxikačních metod. Jakoukoli z nich je vhodné konzultovat s lékařem.

Všeho s mírou

Pro všechny dále uvedené metody platí:

  • Nekombinujte příliš. Vyberte si jednu detoxikační metodu a držte se jí. Než začnete s další, dopřejte si čas, aby si tělo zvyklo na změny.
  • Počítejte s reakcemi těla. Únava, podrážděnost nebo náhlé problémy s kůží a zažíváním, tak se může projevit detoxikace. Reakce jsou o to bouřlivější, když do očisty skočíte po hlavě.
  • Pozor na extrémy. Pokud jíte denně „guláš se třemi“, těžko se vám bude přecházet na pití čisté vody. Změny mají být pozvolné.
  • Nevěřte na zázraky. Pokud utratíte desetitisíce za superpotraviny a drahé procedury, aniž byste udělali změnu životosprávy, nečekejte dlouhodobý efekt.
  • Používejte selský rozum. Kvalitní jídlo, dostatek čisté vody, pohyb na čerstvém vzduchu a spánek je ta nejlepší detoxikace. Když budeme střídmí po celý rok, jarní očistu potřebovat nebudeme.

Očista jídlem

Jak to funguje?

Očista organismu podle východní medicíny se časově shoduje s křesťanským pojetím půstu. Lidé se v tuto dobu (čtyřicet dní od Popeleční středy do Velikonoc) stravovali vegansky, tj. bez veškerých živočišných produktů. Jídelníček má být celkově odlehčený, s převahou základních nezpracovaných potravin.

Jaká jsou rizika?

Způsobů, jak se očistit „přes jídlo“ nebo nejrůznější potravinové doplňky, je v současné době téměř nepřeberné množství. Ať už vsadíte na rýžové nebo obilovinové dny, pití zeleného ječmene, tobolky z černé ředkve nebo kapsle se zeleným jílem, měli byste zohlednit svůj aktuální zdravotní stav a neposlouchat neodborné rady.

Půst

Jak to funguje?

„Pravý“ půst představuje pití čisté vody, resp. vynechání pevné stravy. Délku půstu si každý reguluje sám, je možné jej nastavit jako pravidelný proces na jeden den v týdnu, nebo vydržet delší dobu. Vynecháním jídla dochází k odlehčení trávicího traktu a celého organismu. Tělo není zatěžováno potravou a může nastartovat samoozdravné procesy.

Jaká jsou rizika?

Krátkodobý půst (jeden až dva dny) je vhodný pro každého. Dlouhodobějšího půstu by se měli vyvarovat ti, kteří mají nebo v minulosti měli problémy s poruchami příjmu potravy (bulimie, anorexie). Po ukončení půstu se k běžné stravě vracíme zlehka.

Klystýr

Jak to funguje?

Očista organismu „z druhé strany“. Pokud máme zdravá střeva, funguje celý organismus správně, a naopak. Je-li tlusté střevo léta zaneseno hnilobnými bakteriemi, klesá odolnost organismu. Pravidelný klystýr slibuje obnovení vitality a celkové vyčištění organismu. Jako preventivní léčebný prostředek se používá stovky let. Na začátku detoxikace se používá denně, později jednou za týden.

Jaká jsou rizika?

Klystýr není vhodný pro ty, kteří trpí akutním onemocněním tlustého střeva. Nedoporučuje se těhotným ženám, pacientům s Crohnovou chorobou a lidem, kteří jsou po operaci střev.

Jaterní čisticí kúra s Glauberovou solí

Jak to funguje?

Játra jsou jeden z nejzásadnějších orgánů pro detoxikaci. Tato kúra je rozepsaná podle orgánových hodin, tedy času, kdy jsou játra v nejvyšší aktivitě, a musí se dodržovat přesně. Spočívá v konzumaci projímavé Glauberovy soli, olivového oleje a šťávy z citrusů. Při správném postupu slibuje kompletní vyčištění žlučovodů od kamenů a usazenin. Před zahájením kúry je vhodné vynechat tučná jídla a vše, co játra zatěžuje.

Jaká jsou rizika?

Před jaterní kůrou je vhodné podstoupit některý z očistných postupů pro střeva a ledviny. Protože se jedná o poměrně agresivní metodu, mohly by vyplavené toxiny oslabit celý organismus. Metoda se nehodí pro ty, kteří mají akutní zdravotní problémy, a nedoporučuje se ani těhotným ženám.

Bylinné tinktury

Jak to funguje?

Řízená detoxikace je metoda, která pročišťuje jednotlivé orgány a startuje v těle ozdravné procesy. Probíhá pod dozorem, který v případě potřeby reguluje dávkování. Jedná se o dlouhodobý proces očisty organismu. Zpravidla není nezbytné upravit stravu, ke změně jídelníčku dochází při správném postupu samovolně.

Jaká jsou rizika?

Podle východní medicíny souvisejí jednotlivé orgány s emocemi (např. játra jsou spojena s hněvem a podobně). Proces detoxikace na bylinných preparátech jde hodně do hloubky a lidé mohou být nepříjemně překvapeni svými emocemi. Opatrní by proto měli být ti, kteří mají sklony k emoční labilitě nebo jsou v odborné péči psychologa či psychiatra.

Odborná spolupráce:

MUDr. Věra Kafková, Krajská nemocnice Zlín

Dobroslava Vincencová, konzultant řízené detoxikace, www.detoxikace-brno.cz

Věra Burešová, výživová poradkyně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).