Hlavní navigace

Jak poznat blížící se infarkt? A s čím si ho můžete splést?

9. 11. 2009

Sdílet

Akutní infarkt myokardu postihuje stále mladší lidi. A může přijít zcela bez varování. Cítíte tupý tlak nebo pálení za hrudní kostí, která se šíří do levé paže a krku? Potíte se? Máte pocit schvácenosti, nevolnosti a dušnosti? S největší pravděpodobností na vás zaútočil infarkt.

Co je infarkt

Akutní infarkt myokardu patří mezi nejzávažnější onemocnění srdce. Způsobuje ho snížený průtok krve a naprosté ucpání srdeční tepny. K tomu dojde, pokud se v cévách usazují aterosklerotické pláty, které vznikají ukládáním cholesterolu. Zvýšený cholesterol způsobuje nadměrný příjem živočišných tuků, dále souvisí i se sníženým spalováním a ukládáním tuků v těle: nezdravý sedavý způsob života, stres a nepravidelná strava, večerní přejídání, upřesnil Tomáš Vaňatka, výjezdový lékař ze Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.

Tyto pláty pak zužují průsvit srdečních tepen. Pokud dojde k prudkému a významnému zúžení tepny, dochází i ke sníženému zásobování srdečního svalu krví, tedy kyslíkem, a vzniká infarkt. Srdce tak začne strádat a ta část srdečního svalu, která je závislá na postižené srdeční tepně, začíná odumírat vlivem nedostatku živin a kyslíku. Infarkt je tedy velmi vážnou nemocí, která ohrožuje život a nezřídka končí smrtí.

Čtěte také: Hýčkejte si své srdce, zaslouží si to

Infarkt ohrožuje mladou generaci

cholesterol

Ještě před několika desítkami let tato nemoc postihovala především lidi dříve narozené. Dnes již zasahuje i mladší generace. Není výjimkou, že i lidi ve věku pětadvaceti let může postihnout infarkt. Lékaři tvrdí, že je to uspěchaným stylem života, střídáním několika zaměstnání a nedodržováním základní životosprávy. Dalším z faktorů, který napomáhá k vzniku tohoto onemocnění, je stres. Nedávno skupina vědců z Rhode Island zveřejnila výsledek průzkumu, podle něhož nadměrný a trvalý stres může poškozovat srdce a má na jeho činnost velký vliv. Na vzniku infarktu se však nemalou měrou podílejí i další faktory, například nevhodné stravovací návyky s výrazným přísunem tuků.

Přichází náhle a bez varování

Jak poznáte blížící se infarkt? Projevy nastupují náhle, zcela bez jakéhokoliv předchozího varování. Nejčastěji se projeví tupým tlakem nebo pálením za hrudní kostí, bolestí, která se šíří do levé paže a krku. U osob, které postihl infarkt, nechybí i další důležité příznaky způsobené drážděním takzvaného „bloudivého nervu“: silné pocení, schvácenost, nevolnost a případně i dušnost.

S čím si můžete splést infarkt?

bolesti zad, páteř, záda

U mnoha lidí, kteří mají problémy se zády, se mohou objevovat podobné příznaky jako při akutním infarktu myokardu. Lze je však snadno odlišit od skutečného infarktu. Bolesti zad, které způsobuje například blokáda v oblasti hrudní páteře, často vyzařují do středu hrudníku, zpravidla však do jednoho konkrétního místa a mají charakter „bodavé“ bolesti.

Lékaři u těchto lidí označují tento stav jako Vertebrogenní algický syndrom. Tedy bolestivý syndrom způsobný vlivem páteře. U skutečného infarktu myokardu se však bolest projevuje spíše po celém úseku hrudi, je tupého rázu a navíc se současně objevují i ostatní příznaky, které jsou způsobené drážděním „bloudivého nervu“.

Napsali jsme: Hodný a zlý cholesterol

Jak se vyhnout infarktu

Předejít infarktu můžeme jen řádnou prevencí a vhodným životním stylem. Ten by měl zahrnovat jak správnou životosprávu s velkým přísunem zeleniny a ovoce, tak i odpovídající pracovní vytížení – bez nadměrného a každodenního stresu. Dále pak pravidelné pohybové aktivity a také dostatek přirozeného odpočinku, bez kterého tělo a organismus nemůže regenerovat. „Vyvážená strava a zelenina je na prvním místě. Vyšší příjem rostlinných tuků,  především olivový olej, snížený obsah živočišných tuků – vepřové tučné maso, změna životního stylu, eliminace působení stresu zvýšeným pohybem, a to hlavně na čerstvém vzduchu,“ popisuje Vaňatka důležité  kroky v boji s infarktem.

Přijde-li infarkt, pomoc musí být rychlá

V případě náhlé srdeční příhody je třeba rychlého a cíleného jednání. Lidé s akutním infarktem vyžadují co nejrychlejší lékařskou péči. Postupujeme následujícím způsobem:

  1. Pokud pozorujeme u člověka znaky infarktu, vyrozumíme záchrannou službu na telefonní lince 155.
  2. Co nejdříve podáme lék obsahující látku Acidum acetylosalycilicum (např. Aspirin nebo Anopyrin). Ten chrání srdce a navíc zabraňuje nedostatečnému okysličení té části srdce, která je závislá na postižené srdeční tepně a byla ucpána následkem infarktu. Navíc pomáhá i rychlejšímu zprůchodnění postižené tepny a předchází vzniku dalších komplikací.
  3. Dokud nepřijede lékař, snažíme se postiženému člověku zajistit naprostý tělesný klid, udržujeme s ním slovní kontakt a dbáme také na to, aby se zbytečně nenamáhal. Jakákoliv námaha by jeho stav jen zhoršila
  4. Pokud by se u člověka postiženého infarktem objevily komplikace, jako kolaps spojený s bezvědomím, kdy postižený nereaguje na silné zatřesení ani oslovení, a není viditelné dýchání, pak neváháme a zahájíme resuscitaci (postup je uveden v našem speciálu o první pomoci, kapitola: zástava srdce).  

Dokázali byste pomoci člověku s infarktem?

TIP: Speciál Vitalie Zásady první pomoci

Na veřejných místech pomůže defibrilátor

sanitka, aro, záchranka

Pokud člověka postihne zástava srdce vlivem infarktu, pomůže i defibrilace srdce. Defibrilátor by měl být součástí výbavy pro poskytnutí první pomoci ve všech veřejných úřadech, kulturních zařízeních, ale třeba o i ve veřejných dopravních prostředcích.

„V takových akutních případech je nutná včasná defibrilace. Proto se na veřejných místech a např. i v letadlech objevují AED-Automatické externí defibrilátory, které mohou obsluhovat i laici. Přístroj je hlasovými příkazy přesně navede k tomu, co mají udělat a sám vyhodnotí srdeční rytmus. Pokud je indikovaný výboj, tak ho přístroj aplikuje. Včasná defibrilace ve spojení se srdeční masáží zachrání postiženého pacienta ještě před příjezdem záchranné služby,“ vysvětluje Vaňatka.

Defibrilátor zachránil život i divačce Východočeského divadla v Pardubicích, kterou v březnu letošního roku postihla srdeční zástava přímo během představení. Divadlo mělo naštěstí vlastní defibrilátor a jeden z herců prošel lékařským kurzem, na kterém se ho naučil používat. Včasná pomoc divačce s největší pravděpodobností zachránila život. Sanitka s rychlou lékařskou pomocí totiž dorazila až po deseti minutách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Rád se často procházím, cestuji a navštěvuji zajímavá místa. Mezi moje velké záliby odjakživa patří motorismus, věda (medicína), cestování a horolezectví.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).