Hlavní navigace

Češi by uvítali zákaz kouření v restauracích

24. 5. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Celkem 78 procent Čechů si přeje zákaz kouření v restauracích a přidávají se k nim i kuřáci, plyne z nového výzkumu. Překvapivé je, že restaurace by na tom vydělaly až šest miliard.

Zpráva z nově provedeného výzkumu agentury Ipsos ve spolupráci se studenty Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy říká, že v Česku vzrostl počet lidí, kteří jsou pro zákaz kouření v restauracích. Pro úplný zákaz kouření by bylo 78 % Čechů, což je poměrně vysoký počet lidí. K nekuřákům se totiž přidávají pomalu ale jistě už i kuřáci.

Přitom v roce 2007 podporovalo zákaz jen 13 procent kuřáků, dnes s ním souhlasí téměř 33 procent pravidelných kuřáků. Velmi působivým dodatečným zjištěním pro všechny, kteří chtějí být úspěšní, je skutečnost, že ve skupinách s nejvyššími příjmy – mezi vrcholovými manažery, řediteli a vysokoškolsky vzdělanými odborníky – je jen velmi malé procento kuřáků (cca 6 %).

Kouření lidem v restauracích vadí

Každý nebo téměř každý den si zapálí pouhých 24 % Čechů, nekuřáci tvoří výraznou většinu 64 %, ostatní kouří pouze několikrát za měsíc nebo naprosto výjimečně. Kouř z cigaret patří spolu s nekvalitní obsluhou a nekvalitním jídlem mezi nejčastější důvody pro nespokojenost při návštěvě Čechů v restauraci, baru či kavárně.

Více než polovině Čechů (52 %) vadí kouření v restauracích, a to výrazně více ženám (61 %) než mužům (43 %). Kouření také vadí ve větší míře vysokoškolsky vzdělaným lidem (63 %) než lidem s nižším vzděláním. Výrazně kouření vadí samozřejmě i rodinám s dětmi.

Vzhledem k tomu, že většina lidí chodí do restaurací hlavně kvůli jídlu, přátelům, pití a atmosféře, nelze očekávat, že by po zákazu počet zákazníků trvale klesl, ale naopak.

Zkušenosti ze zahraničí říkají, že po zavedení nekuřáckých restaurací lze očekávat 3–6% růst návštěv v restauracích, protože se přidají i rodiny s dětmi, které by jinak nepřišly, nebo lidé, jimž zápach v restauraci vadí. Tento dopad potvrzují i studie z Irska, Itálie či Velké Británie, kde k zákazu již došlo v uplynulých letech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).