Hlavní navigace

Odpočinek nic nestojí, zato relax je kšeft

24. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
FEJETON – Proč bychom proboha měli odpočívat aktivně? Přece proto, abychom utratili. Není lepší se jen tak natáhnout do trávy, vypnout a nedělat vůbec nic? A je to zadarmo!

V dnešní uspěchané době všichni myslí jenom na pracovní úspěchy a aktivní odpočinek formou sportu či jiných aktivit. Úplně jsme zapomněli odpočívat, prostě se jenom natáhnout do trávy a relaxovat, vypnout tělo i mozek. Relax neznamená jenom obchod, i když se nás o tom snaží obchodníci přesvědčit.


Autor: Agentura SXC

Chtějí se od nás výkony, musíme vydělávat peníze, a když už je chvilka volna, plahočíme se pro změnu za sportovními úspěchy či se snažíme vynikat v některém z mnoha koníčků. Odpočinek je na posledním místě a často se na něj vůbec nedostane. Vypadá to, jako kdybychom opravdu zapomněli odpočívat.

No, řekněte sami, kdy jste naposledy odpočívali? Tím nemyslím geocaching nebo podobné aktivní formy odpočinku. Kdy jste si prostě lehli na trávu v lese nebo na pohovku v obývacím pokoji a opravdu nic jste nedělali? V toleranci je maximálně četba odpočinkové knihy nebo karetní hra. Že si nemůžete vzpomenout? Asi nebudete sami, protože z mého soukromého výzkumu mezi přáteli vzešlo, že opravdu odpočívat dnes umí opravdu málokdo.

Umíte nedělat nic?

Život na plný pecky

Nejsem lékař ani psycholog, ale určitě nejenom mně přijde divné, jak jsme odpočinek dokázali odbourat ze svého života. Ale za jakou cenu? Dá se to vůbec bez odpočinku vydržet? Po smrtelných dávkách deseti hodin v práci a dvou hodin v posilovně následovaných večerní prací doma je skoro div, že nedochází k častějším kolapsům.

Pokud se často cítíte unaveni, zkuste několikrát v týdnu opravdu vypnout, natáhnout se a nic nedělat. Z vlastní zkušenosti vím, že je to skvělá věc, která pročistí hlavu jako máloco jiného. Relaxování je moderním a až nadužívaným slovem, ale když o něm mluvím, představuji si něco jiného než většina ostatních. Relaxací se v mém smyslu slova rozumí totální vyplutí mozku a zabývání se náhodnými příjemnými myšlenkami.

Čtěte téma: Sportem ku zdraví aneb Jak to vidí lenoch

K vystižení způsobu, jakým trávím svůj volný čas, jsem našel i ten správný termín – umrtvování.

Odpočinek je zadarmo

Relaxace nemusí probíhat v masážním salónu, stačí se natáhnout na louce či doma v pokoji. Nemusíme se zrovna mazat drahými voňavými oleji, abychom opravdu relaxovali. Kosmetické a další společnosti se nás snaží přesvědčit, že tu pravou relaxaci zažijeme jenom s jejich službami a výrobky. Všechno je ale jinak, zapomeňme na byznys a marketingové fígle, relax je slovo, které nemá ve skutečnosti s obchodem a s utrácením peněz nic společného.


Autor: Agentura SXC

Relax je totiž něco, co si každý z nás může pořídit, a to jen tak a zdarma. Slovo relax je devalvováno zmíněným nadužíváním, hlavně ve spojení s komerčními nabídkami nejrůznějších aktivit, sportovních center, lázeňských zařízení, wellness salónů a já nevím čeho ještě. Relax je marketingové slovo, relaxovat bychom prý měli podle drahých příruček, ve kterých nám radí zkušení odborníci. Jak nám mohou radit s relaxováním, když nás neznají a navíc se oni sami honí za penězi, které za své rady dostávají? Nejde jim o to, aby nás naučili odpočívat, ale o to, abychom jim dali své peníze.

Čtěte téma: Neumíte odpočívat? Koledujete si o únavový syndrom

Postihuje hlavně lidi s velkým smyslem pro povinnost a odpovědnost, kteří jsou zvyklí podávat maximální výkon, nešetří se, neumějí odpočívat a přepínají své síly …

Relax je v hlavě. A v našich rukou

Ono relaxování, o kterém se tolik mluví, není nic jiného než kšeft, naše soukromé relaxování je jenom v našich rukách a v naší režii. Každý je svého štěstí strůjcem, každý by se měl naučit odpočívat. A to bez zvuků šumícího lesa z cédéčka za tisícovku, bez drahých léčivých mastí a bez masážních nástavců na sprchu.

Relax je věcí hlavy a věcí soukromou, obchodníci se mohou jít se svým pojetím zahrabat. My obchodníky k relaxování nepotřebujeme, oni nás k vydělávání peněz ano. Tak to je a nikdy se to nezmění. Vyžeňme proto z hlavy pokroucený význam slova relax a naučme se skutečně odpočívat a čistit si hlavu. Pomáhá to totiž víc než veškeré drahé přípravky…

Co si myslíte vy? Napište nám do diskuse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).