Hlavní navigace

Odhalí krevní testy, jestli za 10 let umřeme? Nevěřte pohádkám, říká profesor biochemie

21. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem prof. Racka
ROZHOVOR – Medicína dnes umí zjistit věci, které možná ani vědět nechceme. Nebo si nepřejeme, aby o nich vědělo naše okolí. „Takových testů existuje více, ale otázkou je, proč je podstupujete a jak se s výsledkem vyrovnáte,“ říká prof. Jaroslav Racek s tím, že může jít o důležitý popud k prevenci či pomoc pro stanovení správné diagnózy.

Možná se vás už někdo snažil přesvědčit, že má takový test, který zjistí, kdy zemřete a na co, a že po zaplacení nemalé částky dostanete jednoznačnou odpověď. Jak to tedy s krevními testy ve skutečnosti je a jak nám mohou v našem životě pomoci, vysvětluje prof. Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu lékařské biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni.

Mohou krevní testy předpovídat, jakou nemocí onemocníme a kdy umřeme?

Test, který by odhalil, zda za deset let zemřeme, patří samozřejmě do oblasti pohádek. Ze základních údajů (pohlaví, věk, systolický krevní tlak, sérový cholesterol, kuřáctví) však můžeme například odhadnout tzv. kardiovaskulární riziko, tj. pravděpodobnost v procentech, že pacient zemře na onemocnění srdce a cév během následujících deseti let.

Lékařská věda využívá také testování mutace určitých genů, které může v určitých případech odhalit větší sklon k rakovině. Například nositelky určitých genů mají velkou pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prsu či vaječníků. Pak se ale musí rozhodnout, co budou dělat, jestli častěji chodit na kontroly, nebo podstoupí preventivní operaci.

A nastupují i těžce řešitelné etické otázky, že by se o jejich prognóze neměl dozvědět zaměstnavatel či pojišťovna, nebo dokonce rodina. Takových testů existuje více, ale otázkou je, proč je podstupujete a jak se s výsledkem vyrovnáte.

Nebylo by lepší chodit na preventivní prohlídky a snažit se život prodloužit?

Rozhodně, protože právě prevence, a to slovo bych podtrhl, je nejdůležitější. A samozřejmě je důležité vědět, k čemu tato vyšetření vlastně slouží. Kupříkladu, pokud se včas dozvíme, že máme vysokou hladinu LDL cholesterolu (tzv. zlého), máme šanci s tím něco udělat (změnit stravovací režim a skladbu jídelníčku, zvýšit pohyb, naučit se relaxovat apod.) dříve, než se projeví mrtvicí či infarktem.

Mnohá onemocnění, například vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, diabetes mellitus, nebolí, ale mají dalekosáhlé dopady na stav našeho zdraví. Když laboratorní testy dokážou odhalit riziko vážného poškození zdraví ještě dříve, než se objeví symptomy nemoci, pak není nad čím váhat. Prevence je snadným a přínosným řešením pro ty, kterým na zdraví záleží.

K čemu všemu tedy slouží laboratorní testy?

Odhaduje se, že laboratorní vyšetření přinášejí asi 70–80 % informací o pacientovi vedoucích ke stanovení správné diagnózy. Jejich význam neustále roste, jsou zaváděny nové, stále citlivější a specifičtější testy, které se podílejí na stanovení diagnózy a prognózy onemocnění a mohou být úspěšně využity i při určování a sledování léčby.

Jaké typy testů jsou používané nejčastěji?

Druhů laboratorní testů jsou stovky, započítáme-li i vzácné testy, pak tisíce. K nejběžnějším patří vyšetření krevního obrazu (červených a bílých krvinek a krevních destiček), stanovení jaterních enzymů, základních minerálů (sodík, draslík, chloridy, vápník), samozřejmě určení koncentrace glukózy a krevních lipidů (cholesterol a jeho frakce, triacylglyceroly). Dále je to vyšetření koagulační (srážlivosti krve), například u osob léčených pro trombózu či embolii, bakteriologické vyšetření biologického materiálu, sérologické vyšetření umožňující stanovit přítomnost protilátek a nepřímo tak potvrdit proběhlou infekci.

Imunologické laboratoře vyšetřují poruchy imunity. Jsme schopni stanovit velmi nízké koncentrace hormonů a včas odhalit například onemocnění štítné žlázy, odhalit nedostatek vitaminu (např. vitaminu D), dávkování účinných léků řídíme podle jejich hladin, stanovených v krvi.

Laboratorní metody molekulární biologie umožňují odhalit dědičná onemocnění, přítomnost určitého mikrobu či identifikovat jedince podle stop biologického materiálu. Profesionálně a srozumitelně jsou jednotlivé testy zpracované na portálu Lab Tests Online. Tam si každý může do vyhledávače zadat onemocnění nebo zkratku testu ze žádanky a dozví se veškeré informace.

Existuje univerzální test, který z krve odhalí rakovinu?

Nějaký univerzální test, který by včas odhalil onemocnění zhoubným novotvarem, není. V ČR existuje screening karcinomu prsu, děložního hrdla a kolorektálního karcinomu. Tato screeningová vyšetření by měla odhalit onemocnění včas, kdy je velká pravděpodobnost jejich vyléčení. Výsledky screeningu zhoršuje nezájem lidí – tak například tzv. okultní (skryté) krvácení ve stolici, které by mohlo včas odhalit značnou část zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku, si nechává provádět jen asi pětadvacet procent osob ve věku nad padesát let.

U dalších častých nádorových onemocnění, jako je karcinom plic, vaječníku, pankreatu či žaludku, nemáme k dispozici vhodné metody, ať již laboratorní, či jiné, které by pomohly onemocnění včas odhalit. Tzv. tumorové markery – laboratorní testy, které bývají pozitivní u osob s maligním nádorem – nejsou ve velké většině dostatečně citlivé, aby zachytily nádor včas, a pro screening a včasné vyhledání nádorů se nehodí.

Člověk by si měl všímat nespecifických příznaků, jako je únava, hubnutí, kašel, bolest v břiše a podobně, a včas navštívit lékaře. Samozřejmostí by měla být zdravá životospráva: nekuřáctví, dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, dostatek pohybu se zachováním normální tělesné hmotnosti, péče o životní prostředí. Bohužel právě zde mají jednotlivci i stát co dohánět.

Co může dělat pacient, když má zájem o vyšetření, která nejsou součástí prevence? 

Pacient má samozřejmě právo požádat svého lékaře o vyšetření, pokud se necítí zdráv. Lékař provede důkladnou anamnézu a zhodnotí, zda jsou krevní testy nutné a případně jaké. Na druhou stranu má pacient i možnost navštívit soukromou laboratoř a za testy si zaplatit. Laboratoře nabízejí nejrůznější balíčky k určení například rizika kardiovaskulárních onemocnění, alergií, stanovení krevní skupiny, vitaminu D. Pro ženy nabízejí například stanovení hormonu AMH (pravděpodobnost otěhotnění), monitorování léčby osteoporózy, trombofilní mutace atd. Možností pro samoplátce je dnes opravdu mnoho.

Laboratorní diagnostika udělala za posledních třicet let obrovský pokrok, bez ní se dnešní medicína prakticky neobejde. A jak již bylo řečeno, může nám pomoci prodloužit si život, a navíc ho prožít relativně ve zdraví. Ale vždy záleží na našem přístupu a dodržování jistých pravidel. Zjednodušeně řečeno, výsledky krevních testů ukážou, jaký je váš aktuální zdravotní stav, případně jaká rizika vám hrozí. Jak jíte, jak žijete, jaká nemoc vás trápí, jak užíváte léky, jak kvalitní je vaše imunita, skryté choroby, ale i přítomnost nejběžněji užívaných drog atd. Můžete tedy lékaři tvrdit, že nekouříte, poctivě berete své léky a zdravě se stravujete, ale krevní testy spolehlivě ukážou, zda je to všechno pravda.

Prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc.

Přednosta Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni, předseda výboru České společnosti klinické biochemie ČLS JEP.

Článek byl připraven v rámci projektu zdravotní gramotnosti národa ve spolupráci s prof. Rackem a informačním portálem www.labtestsonline.cz. Tam se také můžete dozvědět podrobné informace o testování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).