Hlavní navigace

Preventivní mastektomie, zákrok, který podstoupila i Angelina Jolie

15. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hollywoodská hvězda podstoupila oboustrannou mastektomii. K odstranění ňader se rozhodla preventivně. Je totiž nositelkou genu, který výrazně zvyšuje pravděpodobnost rakoviny prsu.

Rakovina prsu je u žen dosti časté onemocnění, zejména ve středním a vyšším věku. Ženy, které rakovinou prsu onemocní, ale mohou být i mladší. Tento nádor se může v rodině vyskytovat i u více žen, někdy i u mužů. 


Autor: Isifa.cz

Angelina Jolie (37) podstoupila oboustrannou mastektomii z preventivních důvodů. Její matka trpěla rakovinou prsu a zemřela v šestapadesáti letech.

Pokud je v této rodině mladá žena, která známky onemocnění prsu sice nemá, tak by však s ohledem na své nemocné příbuzné, zejména pokud onemocněly rakovinou prsu před padesátkou, nebo se u nich vyskytla rakovina vaječníků, měla absolvovat genetické vyšetření. Existuje u ní totiž vyšší pravděpodobnost, že v budoucnu rakovinou prsu onemocní, protože může být nositelkou genové mutace nazývané zkratkou BRCA1 a BRCA2. Někdy sice nositelkou této genové mutace být nemusí, ale s ohledem na vyšší výskyt rakoviny prsu a vaječníků u jejich přímých příbuzných je její riziko vzniku rakoviny prsu také vysoké. Toto riziko přesně určí genetik.

Naděje je zhruba 20%

U genové mutace BRCA1 je pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu kolem 80 % a rakoviny vaječníků kolem 50 %. Takže určitá naděje, přesně asi 20%, že nositelka genu rakovinou prsu neonemocní, tu je.

Tyto ženy s vysokým rizikem vzniku rakoviny prsu mají dvě možnosti:

1. Preventivní prohlídky: důležitá je pravidelnost

Jednou z nich buď chodit na preventivní vyšetření prsů, a to od 25 let nebo o 10 let dříve, nežli onemocněla jejich přímá příbuzná. Znamená to pro ně ultrazvuková vyšetření, kombinovaná s mamografií anebo magnetickou rezonancí prsů.

Kombinace těchto vyšetření závisí na věku sledované ženy a na množství mléčné žlázy v prsu. Na kontroly se chodí v pravidelných intervalech, ženy jsou sledované nejčastěji na onkologii (i když rakovina prsu u nich není prokázaná). Je důležité kontroly pravidelně absolvovat, aby se na případný nádor přišlo zavčasu. Samovyšetření 1× za měsíc je samozřejmostí.

Přečtěte si: Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

2: Mastektomie: náročná operace a obtížné rozhodnutí

Druhou možností je podstoupit preventivní subkutánní mastektomii, jako to udělala právě hollywoodská hvězda Angelina Jolie. Jde o celkem náročný operační výkon. Při něm se odstraní mléčná žláza, někdy i dvorec, a pak se následně do prsu voperuje implantát nebo se prs zrekonstruuje kožním lalokem, který obsahuje sval, tuk a nervově cévní svazek. Při odstranění dvorce se provede jeho rekonstrukce. Operatér se při subkutánní mastektomii snaží odstranit veškerou žlázu.

Riziko vzniku karcinomu prsu se po tomto operačním zákroku dostane na úroveň ostatní běžné populace. Přesto žena po absolvování této operace chodí na preventivní vyšetření, nejčastěji jen na ultrazvuk, to záleží na jejím věku. Též je důležité provádět samovyšetření.

Rozhodnout se pro tento výkon však není vůbec jednoduché, zvláště pro mladé ženy, kterým ještě není ani 30 let, nemají děti a o životě měly celkem jiné představy, nežli je dostihla neblahá zpráva o tom, že mají vysoké riziko vzniku rakoviny prsu. Pokud ženy se zvýšeným rizikem již děti mají, pak je jejich rozhodování o něco jednodušší, ale neříkám, že jednoduché. Vždy je to velký zásah do organismu ženy. 

VELKÝ ROZHOVOR: Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly

Ale vznik rakoviny prsu je ještě závažnější stav. Proto se některé ženy k tomuto náročnému preventivnímu zákroku rozhodnou. V České republice jich není mnoho, jde cca o desítky žen. Přesto mnohonásobně převažují ženy, které chodí při zvýšeném riziku na preventivní vyšetření a tento zákrok nechtějí absolvovat. Pro ostatní ženy je to pochopitelné. Ale mnohdy právě osobní příklad dcery a její maminky, která se s rakovinou prsu léčila a bohužel na ni zemřela, přivede mladou ženu k tomuto náročnému preventivnímu výkonu.

GALERIE: Vyšetření prsou – ultrazvuk a mamograf

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Alena Bílková, Ph.D., vedoucí lékařka akreditovaného screeningového mamografického pracoviště Mamma centrum Zelený pruh (www.mammacentrum.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).