Hlavní navigace

Moč k lékaři nenoste v zavařovačce!

Sdílet

 Autor: SXC
Pro správný efekt vyšetření moči je důležité dodržet určitá pravidla. Jak zabránit zkreslení výsledku a co všechno lékař z vaší moči pozná?

„Přijďte zítra ráno a nezapomeňte si přinést lahvičku s močí!“ říká lékař a člověk se lehce vyděsí, co to znamená. Co vlastně lékař pozná z moči? A kdy takové vyšetření nařídí?

Nejsnazší je odpověď na otázku, proč lékař vyšetření nařídí. Z moči se totiž relativně rychle a levně dá poznat, zda v organismu skrytě nebují nějaká choroba, především infekce. Mimochodem: čínští lékaři totéž dokážou už jen podle pouhého zabarvení, vzhledu a pachu moči, nepotřebují k tomu ani testovací proužky, ani žádná laboratorní vybavení.

Takže: nejsnazší vyšetření je za pomoci testovacích papírků, což umí ve své ordinaci udělat každý lékař. Tak se dá například zjistit pH hodnota moči nebo zvýšený cukr, což je důležité třeba při sledování těhotných žen kvůli těhotenské cukrovce. „Ta vzniká u jednoho až dvou procent žen právě v těhotenství a jednoduchý proužek papíru ji umí odhalit včas,“ říká praktická lékařka Ladislava Šenkýřová.

Pro složitější vyšetření se vzorek moči odesílá do laboratoří. „Pozor: lékaři opravdu stačí malý vzorek moči, jedna zkumavka, prodává se pro tyto účely dokonce i za pár korun v lékárně, nemusíte nám nosit celou zavařovací sklenici moči,“ upozorňuje lékařka.

Dodržujte důležitá pravidla

Lékař hledá při testování moči signály zánětu, bakteriální infekce či třeba nádoru.
Autor: Isifa.cz

Při testování moči se hledají signály zánětu, bakteriální infekce či třeba nádoru

Platí pár pravidel, která byste měli dodržet, aby vyšetření opravdu přineslo správný efekt. Například je důležité vzít první ranní moč, kvůli hodnotám cukru, protože cukr v těle, pokud něco v noci nebo ráno sníte, nebo vypijete (stačí lehce oslazený čaj), bude zkreslený. „Také to neplatí stoprocentně, třeba u lidí s vysokým tlakem je lepší druhá ranní moč, ale na to by vás lékař včas upozornil,“ říká lékařka.

První ranní moč je však pro většinu vyšetření důležitá proto, že zůstává v těle dlouho, sbírá se po celou noc a tudíž i případné bakterie a infekce v ní mají čas se zmnožit a jsou snadno vidět. Navíc není nijak ovlivněna tím, co jsme dvě hodiny předtím snědli či vypili. Což mimochodem znamená nejíst večer ani v noci před vyšetřením moči těžká, mastná jídla, stejně tak tučná a sladká, a nepít alkohol.

Stejně tak je důležité vzít vzorek až ze středního proudu moči – tedy nejprve nechat odtéct první moč, pak na chvíli přestat s močením, odebrat vzorek a dál pokračovat s močením. Proč? „První proud moči vyplachuje měchýř a v posledním proudu bychom zase už někdy jen těžce hledali to, co potřebujeme najít,“ vysvětluje Ladislava Šenkýřová.   

Co lékaři přinést?

  • stačí malý vzorek – jedna zkumavka moči,
  • musí jít o první ranní moč před jídlem i pitím (to kvůli hodnotám cukru),
  • odebraná moč by měla být tzv. střední proud moči, tedy moč uprostřed močení,
  • moč odebírejte až poté, co jste se vysprchovali a umyli, aby se vzorek nezanesl bakteriemi zvenčí,
  • zkumavka musí být čistá, nejlépe sterilní, nově koupená (nebo vymytá v myčce na 70 stupňů a vypláchnutá, aby nezůstaly zbytky čistidel),
  • ženy nenosí moč z období menstruace a jednoho či dvou dnů před jejím začátkem a po jejím konci (mikroskopické hodnoty krve by mohly vyšetření zkreslit).

Autor: Isifa.cz

Moč přineste ve vhodné nádobě, nejlépe sterilní

Moč se vyšetřuje jednak chemicky – zbarví se jinak při přítomnosti cukru nebo krve. A také mikroskopicky – to při cíleném hledání nádorových buněk nebo krystalů, které poukazují na ledvinové kameny.

„Důležité je, že vyšetření moči je velmi rychlé – orientační test za pomoci proužků v ordinaci je za minutu hotový a pacient si jej ostatně může udělat doma sám, když si proužky koupí v lékárně. Složitější laboratorní vyšetření trvá dvě hodiny, takže lékaři třeba před operací mají výsledek dřív, než pacient dostane anestezii,“ popisuje lékařka.

Déle trvá vyšetření na zjištění bakteriální infekce, ale do dvou dnů je obvykle hotové. Lékaři si tímto vyšetřením ověřují nejčastěji zánět ledvin a jeho konec – což je důležité pro braní antibiotik, aby je pacient nebral zbytečně dlouho, nebo příliš krátce, aniž by infekce byla doléčena.

Co lékař hledá?

  • sodík,
  • kreatinin (určuje, jak moc je moč naředěná),
  • bilirubin (poukáže na možnost žloutenky),
  • cukr (důležité pro zjištění cukrovky),
  • pH (zásaditost, upozorní na některé metabolické poruchy),
  • albuminin (důležité u diabetiků),
  • leukocyty (znak zánětu),
  • bílkoviny (upozorní na probíhající nemoc v těle),
  • nitráty (signál bakteriální infekce),
  • krev (znak některých zánětů, ale především vážných nemocí jako je nádor ledvin, který se prakticky jinak nedá zjistit).

Například krev v moči je podle Ladislavy Šenkýřové jednou z mála možností, jak včas poznat nádor ledvin. „Ten totiž nebolí, ale přijde se na něj většinou náhodou, třeba při kontrolním odběru moči před operací nebo právě třeba při preventivní prohlídce u lékaře díky stopám krve v moči, to je takový první signál,“ vysvětluje lékařka. Laboratoře se zajímají také o krystaly vzniklé sražením ze šťavelanů nebo minerálních látek, což poukazuje na ledvinové kameny.

Nemocí, které se dají z obyčejné moči zjistit, je proto hodně, a stojí za to udělat před vyšetřením všechno pro to, aby vzorek byl pro laboratoř co nejvhodnější. To mimo jiné znamená přinést jej lékaři ještě to ráno, kdy jej pacient odebral a ne až druhý den nebo cestou z práce. „I takové případy jsme měli, pak je ale vzorek nepoužitelný, protože laboratoře si je svážejí obvykle ráno do osmi devíti hodin,“ dodává lékařka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).