Hlavní navigace

Není normální, že máte citlivé zuby. Jak je zklidnit?

29. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Podle dostupných výzkumů si na problém citlivosti zubů stěžuje překvapivě malý počet pacientů a i přes vysoký stupeň výskytu nebývá mnohdy diagnostikována ani léčena. Jak je to možné?

Mnoho pacientů považuje tento stav za neléčitelný a přirozeně se vyvíjející a berou to jako „normální“ součást života. Avšak ve většině případů se tento problém dá řešit.

Co se dozvíte v článku
  1. Příčina vzniku citlivosti zubů
  2. Co vede k potížím
  3. Postupy při snižování citlivosti
  4. Základní pomoc pro citlivé zuby
  5. Základem je správná technika čištění zubů

Příčina vzniku citlivosti zubů

Dentin neboli zubovina je tkáň nacházející se pod zubní sklovinou, která má ve srovnání se sklovinou daleko měkčí strukturu. Obsahuje tzv. dentinové kanálky, které jsou zodpovědné za vedení nervového vzruchu. Proto jsou obnažené plochy dentinu základním předpokladem pro výskyt hypersenzitivity dentinu – tedy citlivosti zubů.

Hypersenzitivita dentinu se charakterizuje jako krátká, silná bolest v důsledku podráždění obnažených dentinových kanálků, vlivem teploty, doteku nebo chemicko-osmotického stimulu, jejíž vznik nelze vysvětlit jinými defekty nebo nemocemi.

Co vede k potížím

Mezi faktory podílející se na ztrátě zubní skloviny, a tedy odhalení dentinových kanálků, patří:

Abrazivní (brusné) složky potravy, špatné postavení zubů a skřípání či zatínání zubů.

Nevhodný kartáček (tvrdost, tvar hlavice), špatná technika čištění zubů a zubní pasty s vysokým obsahem abraziv.

Působení kyselin na povrch zubu – například profesní expozice kyselinám, stravovací návyky pacienta a žaludeční kyseliny.

Další možnou příčinou vzniku hypersenzitivity dentinu může být ztráta úponů zubu např. při parodontóze.

Postupy při snižování citlivosti

Pacienti trpící hypersenzitivitou dentinu svoje obtíže popisují s různou intenzitou – od mírného trnutí až po velmi silné bolesti. Jakmile ustane dráždění, bolest rychle a zcela odezní.

Z tohoto důvodu je důležité, aby zubní lékař či dentální hygienista pečlivě posoudili zdravotní a sociální anamnézu, životní styl, medikaci, doplňky stravy, stravovací návyky a úroveň ústní hygieny u pacienta.

Cílem všech léčebných opatření je zmírnit nebo odstranit bolest nebo citlivost v oblasti obnaženého dentinu.

Ošetření hypersenzitivity dentinu je lokální, některé z metod mohou provádět sami pacienti, jiné jsou vázány na zubní ordinaci. Jde o blokování mechanismu vzniku bolesti uzavřením dentinových kanálků nebo snížením dráždivosti nervových vláken.

Základní pomoc pro citlivé zuby

  • používání zubní pasty pro citlivé zuby,
  • výměna zubního kartáčku za měkčí s rovně střiženými vlákny,
  • pravidelné používání prostředků s vyšším obsahem fluoridů nebo kalcia a fosfátu,
  • aplikace laku na postižené místo v zubní ordinaci,
  • chirurgické překrytí obnažených krčků.

Základem je správná technika čištění zubů

Avšak vzhledem k tomu, že mezi vyvolávající příčiny citlivosti dentinu patří i nesprávná technika čištění zubů, kdy dochází k ubývání tvrdých i měkkých tkání, je potřebné věnovat této části ošetření dostatečnou pozornost. Z tohoto důvodu je tedy potřebné pacienty naučit správnou techniku čištění zubů se správnými pomůckami. Nebezpečné je čištění zubů horizontální technikou a s tím také spojený vliv tvrdosti zubního kartáčku a zubní pasty s vysokým abrazivním účinkem.

Nebojte se svěřit se svým problémem svému zubnímu lékaři nebo dentální hygienistce, kteří vám pomohou zmírnit nebo eliminovat problémy s citlivostí zubů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).