Hlavní navigace

Mewing se zabývá správným postavením jazyka. Prý se tím dá zkrásnět…

27. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zahraniční youtubová scéna se plní videi o osobních zkušenostech s takzvaným mewingem, technikou, která údajně má postupem času pozměnit proporce tváře a celkově prospět jazyku, čelistem a zubům.

Pokud jste o tomto trendu ještě neslyšeli, vězte, že už je tu pár desítek let. V podstatě se jedná o ortodontickou zdravotní praktiku, která má své příznivce i odpůrce.

Mezinárodní asociace poradenství o růstu tváře

Tak nějak by se dal přeložit název organizace, která s touto metodou pracuje. Jinak ji na internetu najdete pod názvem Orthotropics, což je de facto také názvem odvětví, pod které mewing patří.

Samotné slovo mewing (čteme „mjúing“) vzniklo z příjmení prof. Johna Mewa, ortodontisty, který v 50. letech minulého století začal zkoumat zubní a obličejové vady. Došel k závěru, že předkus a jiné malé anomálie jsou následkem špatného růstu a vývoje – většinou zapříčiněného moderním způsobem života.

Degenerujeme následkem jednoduššího životního stylu?

Evoluce se zdaleka nezastavila. Ale změny v naší tělesné stavbě oproti primitivnímu člověku nevycházejí jen z postupné adaptace naší DNA. Způsob, jakým žijeme, má velký vliv na růst a vývoj v dětství.

Antropoložka Christiane Scheffler z německé Potsdamské univerzity se například zabývala fenoménem čím dál křehčích kostí dnešní mládeže. Děti dostaly krokoměry a na základě toho byla objevena souvislost růstu kostí a pohybu – zejména chůze. Používáním svalů totiž mladý člověk podporuje vývoj kostí, které je nesou. Líné děti, které nechodí pravidelně pěšky, tedy zakrňují. Pozor – nárazovým zničením se ve fitku si nepomůžete. Podle studie navíc nejde o to, jestli intenzivně sportujete, ale o častý a pravidelný pohyb.

Tímto podobným způsobem se to má také s obličejem – tedy hlavně čelistmi a jazykem. Díky pokročilým způsobům úpravy pokrmů nemusíme zdaleka tak pečlivě žvýkat. Toto zkoumala například doktorka Noreen von Cramon-Taubadel zhruba před osmi lety. Podle čelistí byla schopna rozeznat lebky lovců a sběračů od lebek zemědělců. Civilizovanému člověku lenivějí žvýkací svaly, kvůli čemuž se zmenšují čelisti a křiví zuby…

TIP: Udělají z nás technologie zrůdičky? Takhle má vypadat člověk roku 2100

Revoluční náprava čelistí bez operace

John Mew si všiml, že některé tváře rostou hlavně směrem dopředu a jiné spíše dolů. Obličej orientovaný směrem dolů většinou vykazoval vadu – předkus, nedovyvinutou bradu… Významnou příčinou se ukázaly být různé zlozvyky, například dýchání ústy – při otevřených ústech ochabuje svalstvo a dolní čelist se postupně propadá. Na základě toho Profesor Mew formuloval v roce 1958 takzvanou Tropickou premisu (od slova tropismus = směřování někam na základě vnějšího stimulu):

„Ideální vývoj čelistí a zubů závisí na držení úst ve správné pozici s jazykem opřeným o patro, rty zavřenými a zuby se lehce dotýkajícími.“

A to je vlastně skoro celá věda. Profesor Mew napravil tvář mnoha pacientů metodami zaměřenými na správnou pozici jazyka – a klinika Orthotropics v čele s jeho synem Michaelem v jeho práci pokračuje. Kouzlo má spočívat v tom, že sval je silnější než kost. Lebeční kosti nejsou srostlé úplně napevno a po delší době podléhají tlaku jazyka. Proto se mewing osvědčil nejen u dětí, ale i u plně vyvinutých dospělých.

Můžete si nechat poradit od profesionálů z Orthotropics, nebo to zkusit sami podle návodů na internetu, proti kterým ani sám Mike Mew nemá námitky. Mewing je pro všechny.

Mewing vás může udělat hezčími… Ale nemusí

Toto opravdu nemá znamenat, že člověk s křivými zuby je ošklivý. Ortodoncie se zabývá takovými vadami, protože mívají na svědomí zhoršenou schopnost žvýkání, poruchy čelistního kloubu a špatný skus můžou v horších případech časem zapříčinit i ztrátu zubů.

Někteří lidé začnou mewing praktikovat hlavně z estetických důvodů. Toto by bohužel mohlo padnout do nesprávných rukou lidem, kteří podporují mentalitu vyhraněnosti krásy. Už i tak je pro děti ve školách snadné stát se terčem šikany jen pro to, jak vypadají… Zkrášlovací metody by neměly být jediným způsobem, jak nabýt lepšího sebevědomí.

Stanete-li se jedním z těch, kteří chtějí „spravit“ rysy své tváře, počítejte s tím, že výsledky nikdy nebyly natolik potvrzeny, aby existovala nějaká záruka. Jsou-li možné, nedocílíte jich jen tak. Je nutné si správnou polohu jazyka uchovat v paměti a dlouhodobě ji dodržovat. A nikde nestojí napsáno, že vás toto stoprocentně udělá krásnými. Mewing jen pomáhá rozvinout plný potenciál obličejové stavby, která je nám určena geneticky. Jak se říká – komu není shůry dáno…

Funguje mewing? Je to seriózní lékařský postup?

Mewing je obecně považován za alternativní proud ortodoncie, který vskutku nemá dost validních důkazů. A vlastně není divu – takový zázrak, a přesto není běžnou mainstreamovou praxí. Skoro to vypadá jako podraz – ještěže nemusíte nic platit. Nikdo nemůže popřít, že to působí pochybně. Spousta odborníků z oboru je proti.

Na druhou stranu se organizace Orthotropics už stala celkem věhlasnou a na její metody mnozí nedají dopustit. Existuje mnoho lidí, kteří „mewují“ už roky a získali takto vyrýsovanější dolní čelist nebo i výraznější lícní kosti. Fotky „před a po“ zobrazují ohromující výsledky již po roce udržování pozice jazyka na patře. S největší pravděpodobností mají reálný základ, i když efekt může být umocněn pečlivě zvoleným úhlem a možná malou úpravičkou…

Měli bychom si spíše zachovat kritické myšlení než něčemu jen tak propadnout. Pokud se rozhodnete mewing zkusit, nejspíše vám žádný vedlejší účinek nehrozí a třeba se po pár měsících dostaví skvělý výsledek. Potřebujete-li však zaručeně efektivní nápravu křivě rostoucích zubů svého dítka, snad by také nebylo od věci pořídit mu klasická rovnátka.

TIP: Cena rovnátek je vysoká. Za kolik a jaká vybrat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka magisterského oboru lingvistiky na Masarykově univerzitě. Mimo studium se věnuje psaní textů o cestování, duševním zdraví, umění, literatuře, genderu i na různá další témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).