Hlavní navigace

O očkování proti pneumokokům stoupá zájem. Kdo ho má zdarma?

13. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Očkování proti pneumokokům je před podzimem stále diskutovanější téma. V souvislosti s obavami z nákazy nemocí COVID-19 jej zvažují především senioři. A není jich málo.

„Zájem o očkování proti pneumokokům u nás stoupl o třicet procent, zvýšený je u pacientů nad šedesát pět let věku,“ potvrzuje Otta Hamrlík, praktický lékař pro dospělé z EUC Kliniky Ústí nad Labem. Právě tahle skupina obyvatel má tento typ vakcinace zdarma. Lékaři ho seniorům často i doporučují – nechrání proti nemoci COVID-19, ale před nákazou nejčastějšími sérotypy pneumokoků, které mohou momentální virové onemocnění – třeba právě COVID-19 – zkomplikovat. Navíc se dá před podzimní sezónou očekávat další zvýšení zájmu. Kdo má očkování zdarma a kdo na něj může získat alespoň příspěvek od zdravotní pojišťovny?

Děti mají očkování zdarma do určitého věku

Vakcína proti pneumokokům sice nepatří k povinným v rámci očkovacího kalendáře, ale většina rodičů tuto možnost využívá.

„Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je očkování proti pneumokokovým infekcím dětem hrazeno, pokud jim všechny dávky očkovací látky byly aplikovány do 7. měsíce věku, a hrazeno je pak i přeočkování provedené do 15. měsíce věku,“ říká tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň

Pojišťovna hradí vakcínu i její aplikaci, a to v ekonomicky nejméně náročné variantě – momentálně je to vakcína Synflorix.

Další možností je vakcína Prevenar, která je částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění pro děti a maximální doplatek na ni je 601 Kč. Podrobnosti o rozdílech mezi vakcínami předá rodičům vždy pediatr dítěte.

Pneumokoková onemocnění

  • Pneumokok neboli Streptococcus pneumoniae je bakterie způsobující závažná onemocnění, například zápal plic, zánět mozkových blan nebo celkovou infekci organismu. U dětí je nejčastějším původcem bakteriálního zánětu středouší. 
  • Pneumokok se přenáší kapénkovou cestou – to znamená při kašli a kýchání. Mnozí lidé jsou nosiči pneumokoka – mají tuto bakterii v nosohltanu, aniž by jim způsobovala onemocnění, a o svém nosičství vůbec nevědí. Pokud se ale oslabený člověk setká s bacilonosičem, může se od něho nakazit.
  • Pneumokokovou infekcí se může nakazit kdokoliv, ale nejzávažnější bývají infekce u malých dětí do dvou let a u lidí nad šedesát pět let. 

Zdroj: Prevenar.cz

Očkování proti pneumokokům v dospělosti

Nepovinné očkování proti pneumokokovým infekcím je také plně hrazeno seniorům nad 65 let. V jejich případě stačí podle Vlastimila Sršně jen jedna dávka vakcíny Prevenar 13, přeočkování se neprovádí. Senioři ve vyšším věku jsou kromě dětí nejohroženější rizikovou skupinou pro nemoci způsobené pneumokoky. S věkem totiž klesá funkčnost imunitního systému a naopak roste riziko vzniku pneumokokových onemocnění, nejčastěji zápalu plic, který může v některých případech ohrozit život pacienta. Ani mladší dospělí pacienti nemusí platit celou částku za očkování, která je asi 1600 korun.

„Vzhledem k tomu, že pneumokokové nákazy ohrožují v dospělosti zejména starší osoby, nabízí VZP z fondu prevence příspěvek pět set korun na toto očkování klientům ve věku od padesáti do šedesáti pěti let, kteří nepatří do žádné z rizikových skupin,“ uvádí dále Vlastimil Sršeň. K žádosti je tedy třeba doložit čestné prohlášení, že jejich očkování není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.“

O očkování vakcínou Prevenar 13 může každý požádat svého všeobecného praktického lékaře. Pokud lékař nemá vakcínu v ordinaci k dispozici, objedná ji a při příští návštěvě ji pacientovi aplikuje. 

Kdo patří do rizikové skupiny

Bez věkových limitů pak mají nepovinné očkování proti pneumokokovým infekcím hrazené lidé, pro které by toto onemocnění bylo vysoce rizikové. Například lidé s porušenou nebo zaniklou funkcí sleziny, pacienti po transplantaci kmenových hemopoetických buněk, pojištěnci se závažnými imunodeficity, které vyžadují dispenzarizaci na specializovaném pracovišti, nebo pacienti po prodělané invazivní meningokokové nebo invazivní pneumokokové infekci. 

„Stejné skupiny rizikových pojištěnců se mohou rozhodnout také pro očkování proti invazivním meningokokovým infekcím, invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae typ b a proti chřipce a budou ho mít hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ dodává Vlastimil Sršeň, kdo a proč je očkovaný zdarma. 

Proti pneumokokovým infekcím jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění očkováni také lidé hospitalizovaní v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory. A dále osoby trpící chronickým nespecifickým onemocněním dýchacích cest, chronickým onemocněním srdce, cév nebo ledvin nebo diabetem léčeným inzulinem, které jsou umístěné v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).