Hlavní navigace

Káva jako lék? Potravinový úřad toto tvrzení zakázal

16. 2. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Byť se čím dál častěji objevují tvrzení o tom, jak pozitivní vliv má pití kávy na člověka, Evropský potravinový úřad teď jeden konkrétní zdravotní účinek prověřil a neuznal.

Společnost Tchibo žádala o schválení tvrzení, že složka kávy „C21“ snižuje spontánní lámání vlákna DNA u obecné populace. Což je důležité pro vznik různých nemocí a kvůli rychlejšímu stárnutí. Evropský úřad pro potraviny EFSA sice uznal spontánní lámání vlákna DNA za fyziologický efekt, ale neuznal účinek u kávy za prokázaný, viz www.efsa.europa.eu.

Důkazy pro zdravotní tvrzení stále chybějí

První dokazovací studie, která sice byla prováděna na lidech a s kávou C21, nebyla vedena tak, aby společně působící faktory nemohly ovlivnit výsledek. Pro další čtyři studie byly použity jiné kávy než C21, píše Evropský úřad pro potraviny. Kromě toho dvě z nich neměly porovnávací kontrolní skupinu, třetí a čtvrtá nevykazovala spontánní lámání vlákna DNA. Kromě toho EFSA neuznal, že by studie prováděné na zvířatech nebo in vitro mohly prokázat účinek kávy C21 konzumované lidmi.

Káva má přesto řadu pozitivních účinků na zdraví. Podle lékaře Pavla Kohouta obsahuje přes 200 zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou, některé přispívají k ochraně například před rakovinou. „Až 70 procent denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty zkonzumované v kávě,“ řekl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).