Hlavní navigace

Při porodu pomáhají hypnózou

24. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Foto archív
Hypnoporod je v současné době velkým hitem. Dula Michaela Kalusová a její máma, hypnoterapeutka Drahuše Sokolová, jsou spoluzakladatelkami kurzů Jemného Zrození určených ženám, které chtějí své dítě přivést na svět přirozenou cestou.

Filozofií kurzů Jemného Zrození, které Michaela Kalusová a Drahuše Sokolová vedou, je pomoci ženám porodit své dítě dle svých přání, v klidu, uvolnění a napojení se na miminko a vlastní tělo. Hypnoporod jim pomůže ponořit se do stavu hluboké relaxace v průběhu porodu a porodit své dítě přirozeně, bez léků a lékařských zásahů.

„Hypnoporod je filozofie, ale zároveň i technika porodu. Hlavní myšlenkou celého programu je, že porod je normální, přirozenou a zdravou funkcí. Jako takový může u velké většiny žen, které nejsou vystaveny vysokému riziku, proběhnout šetrně a v klidu,“ vysvětlují zakladatelky kurzů.


Autor: Foto archív

Michaela Kalusová žila v Londýně, kde ji uchvátil kurz hypnoporodu

Michaelo, jaká byla vaše cesta k hypnoporodu a pořádání kurzů pro maminky?

Má cesta k hypnoporodu začala před sedmi lety. Tehdy jsem byla těhotná a jako spousta jiných žen jsem hledala různé možnosti předporodní přípravy. Kurz hypnoporodu, který jsem absolvovala v Londýně, kde jsem žila, mě uchvátil. Celé mé těhotenství najednou nabralo jiný směr. Rozhodla jsem se rodit u nás v Česku, protože jsem tu měla mámu a nedovedla jsem si představit, že po porodu budu na všechno sama. Usilovala jsem o přirozený porod a chtěla rodit doma, ale partner ani rodina tomu nebyli nakloněni, proto jsem nakonec jela do Krnova. Bohužel to však nedopadlo tak, jak jsem si přála.

Co se stalo?

Syn se narodil pomocí vakuumextraktoru a mně trvalo skoro rok, než jsem se se svými zážitky z porodu smířila. Čím víc jsem se o tematiku přirozených porodů zajímala, tím více ve mně rostlo odhodlání pomáhat ženám, aby nemusely zažívat bezmoc. Věděla jsem, že nejsem jediná žena, která v průběhu porodu nebyla respektována a které se vlastně nikdo na nic neptal. Začala jsem se vzdělávat, stala se lektorkou hypnoporodu, později také lektorkou lektorů hypnoporodu v UK a nakonec jsem tuto techniku jako Jemné Zrození přinesla do ČR. Jemné Zrození je velmi speciální svým obsahem, protože je protkáno nejen našimi vědomostmi, ale i zkušenostmi.

Většinou to tak bývá, že za vším stojí nějaká vlastní, bohužel obvykle negativní zkušenost…

Porod mého prvorozeného syna mě rozhodně velmi ovlivnil. I když bych si přála, aby proběhl jinak, je mi jasné, že to pošťouchnutí k tomu začít pomáhat ženám vzniklo právě s příchodem syna na svět. Kdysi jsem pracovala jako manažerka ve firmě, která těžila v Africe zlato. Jednoho dne jsem zjistila, že mě tato práce nenaplňuje. Že se chci věnovat ženám a dětem. V jedenáct hodin dopoledne jsem si dala všechny své věci do igelitové tašky a odjela výtahem pryč. Už nikdy jsem se tam nevrátila. Začala jsem pořádat předporodní kurzy, někdy jsem dělala kurz třeba jen pro dva lidi. Mělo to ale i tak velký význam a Jemné Zrození se postupně rozrostlo a zdokonalilo. Podařilo se nám vytvořit naprosto jedinečný koncept, který se těší velkému ohlasu. V roce 2016 jsem za pomocí technik Jemného Zrození porodila zcela svobodně a přirozeně svou dceru Katku. Tento porod mě zase velmi posunul vpřed a já jsem za ten prožitek nesmírně vděčná.

Galerie: Historie porodnictví

Jaký je zájem a odezva na vaše kurzy?

Zájem je velký a my se těšíme pozitivním ohlasům. Velmi dbáme na spokojenost našich klientek a pečlivě se jim věnujeme. Počet žen, kterým záleží na tom, jakým způsobem přivedou dítě na svět, roste. Na naše kurzy chodí primárně páry, což je skvělé. Muži se také více zapojují a své partnerky podporují. Stává se, že se klienti při dalším těhotenství na kurz vracejí, aby si osvěžili všechny informace a prohloubili relaxační techniky. Pracují s afirmacemi, vizualizacemi a pravidelně poslouchají relaxace, které jsou připraveny hypnoterapeutkou a spoluzakladatelkou Drahou. Dostanou tak komplexní přípravu na porod a spojí emocionální, duchovní, fyzický i informační aspekt.

Jak vlastně vypadá váš den?

Chtěla bych každý den vstát v šest hodin ráno a cvičit jógu, zhubnout a tak dále. Znáte to. V noci stále kojím dcerku, takže ráno stěží otevřu oči a už je potřeba odpovídat na e-maily a starat se o chod Jemného Zrození a domácnosti. Máme také v domácím vzdělávání našeho sedmiletého syna Kobíška a já mu každý den vytvářím nějaký program. Moc ráda cestuji a setkávám se lidmi, v této době mi velmi vyhovují ženské kruhy. Miluji nakupování knih, mám jich opravdu hodně. Někde jsem četla, že je dobré být obklopená knihami, které jste ještě nikdy nečetla… Tak to mě uklidnilo, že to dělám dobře. Taky ráda jezdím na kole a těším se, až se někdy přestěhujeme z města na vesnici a budu si užívat poklidný život a jezdit na kole pro chleba.


Autor: Foto archív

Drahuše Sokolová na kurzech využívá techniky hypnoterapie

Draho, vysvětlete prosím čtenářům, co je to hypnóza.

Slovo hypnóza pochází z řeckého slova hypnos, což znamená spánek. Je to přirozený stav naší mysli, ve kterém zažíváme pocit hluboké relaxace nebo kreativního pohroužení do svého vnitřního světa. Například při usínání, kdy ještě do určité míry vnímáme své okolí i sami sebe, ale již na tyto podněty nereagujeme. Možná si vybavíte situaci, kdy jste se ponořili do určité činnosti a přestali vnímat svět kolem, například při čtení knihy „neslyšíme“, že na nás někdo mluví. Tyto jevy nazýváme změněným stavem vědomí, který bývá většinou navozen uvolněním těla a soustředěním nevědomé části mysli. Právě schopnost vstoupit do změněného stavu vědomí nám umožňuje využít naše vlastní vnitřní zdroje pro nastartování žádoucích změn.

Co všechno se dá pomocí hypnózy řešit?

Hypnóza pomáhá řešit bolesti hlavy, astma, nespavost, potíže s imunitou, migrény, odvykání kouření, snižování tělesné hmotnosti, překonání zlozvyků, zbavení se fobií, úzkostí, depresí, odstranění nebo zmírnění traumatických a stresových prožitků, zvládat stres a trému. Podporuje při výuce cizích jazyků a sportovních výkonů či napomáhá při ztrátě sebevědomí a podobně. Klient je stále při vědomí a komunikuje s terapeutem. V průběhu této komunikace dochází ze strany klienta k introspekci a terapeut pak ve spolupráci s klientem pomáhá provést požadované změny. Hypnóza se tak stává velmi účinným terapeutickým nástrojem ke zvládání prožívaných obtíží.

Existují nějaká rizika?

Používání hypnózy k léčebným účelům je v ČR omezeno na lékaře, psychology, psychoterapeuty. Jako doplňková metoda se hypnoterapeutické postupy využívají i v rámci jiných terapeutických přístupů. Klient může kdykoli z hypnózy vystoupit a ukončit sezení. Nikoho nelze zhypnotizovat proti jeho vůli a nelze klienta v hypnóze přesvědčit k činům, které jsou v rozporu s jeho morálními zásadami či přesvědčením. Neplatí tedy, že klient by se mohl stát jakousi loutkou v rukou hypnotizéra.


Autor: Foto archív

Jemné Zrození seznamuje ženy s hypnoporodem a připravuje je na přirozený porod

A co si tedy můžeme představit pod pojmem hypnotický porod?

Neřekla bych hypnotický porod, ale říkejme tomu hypnoporod. Je to mezinárodně používané slovo, které označuje techniku, kterou na kurzech Jemného Zrození používáme. Tato technika vychází z hypnoterapie, což je postup, při kterém se problémy klienta odstraňují v hypnotickém stavu, kdy je vědomá mysl utlumená nebo „odpojená“. Stupeň ponoření se do hypnózy je individuální. Terapeut pracuje pouze s podvědomím klienta, které je vlastně jakýmsi vnitřním já každého člověka a má přístup ke všem informacím zapsaným do paměti během života. Techniky hypnoterapie využívané na kurzech Kompletní předporodní přípravy s Hypnoporodem pomáhají ženám uvolnit mysl a ta pak umožní tělu fungovat tak, jak má. Ve stavu relaxace náš mozek pracuje pomaleji, nachází se v takzvané hladině alfa, kdy dochází k posílení a regeneraci všech životních funkcí organismu.

Čeho je možné při hypnoporodu dosáhnout?

Hypnoporod je filozofie, ale zároveň i technika porodu. Hlavní myšlenkou celého programu je, že porod je normální, přirozenou a zdravou funkcí. Jako takový může u velké většiny žen, které nejsou vystaveny vysokému riziku, proběhnout šetrně a v klidu. Tato metoda se již mnoho let používá v řadě zemí. Při hypnoporodu se dosahuje vysoké míry fyzického a psychického uvolnění rodící ženy, až autohypnózy, což podporuje přirozený průběh porodu a snižuje jeho bolestivost. Metoda hypnoporodu je vhodná prakticky pro každou ženu, dokonce i tehdy, když porod neběží přirozeně, například i při císařském řezu.

Michaela Kalusová

Máma dvou dětí, lektorka Hypnoporodu & prenatální psychologie. V roce 2012 založila Jemné Zrození.

Praktikuje EFT terapii a kabalistické vizualizace Dreambirth. Věnuje se ženám a individuální přípravě k porodu a mateřství.


Draha Sokolová

Máma dvou dětí, lektorka Hypnoporodu a hypnoterapeutka. Spoluzakladatelka Jemného Zrození s.r.o. v roce 2016.

Praktikuje TFT terapii a kraniosakrální terapii. Věnuje se miminkům a porodnímu traumatu. Připravuje ženy individuálně k porodu a pořádá také jednodenní kurzy Hypnoporodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).