Hlavní navigace

O psychosomatiku je mezi pacienty ohromný zájem. Vyslyší je ministerstva?

19. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt
Žádejte zavedení psychosomatické medicíny do výuky, vyzývá Jan Hnízdil pacienty, kteří marně hledají lékaře, jenž nebude léčit jen to, co zrovna bolí, ale bude pátrat i po příčinách.

Hledáte lékaře, který nebude léčit jen to, co vás zrovna bolí, ale bude pátrat po tom, proč vás to bolí? A zajímat se celkově o váš zdravotní i psychický stav? Pak hledáte psychosomatickou medicínu a v Česku zatím není mnoho míst, kde uspějete. Počítejte navíc s tím, že tuhle péči pojišťovny většinou nehradí, asi proto, že se špatně přepočítává na body a výkony.


Autor: Ondřej Hošt

Jan Hnízdil patří k nejznámějším tvářím české psychosomatiky

Dobrá zpráva však zní, že psychosomatická medicína se možná za několik let začne ve větší míře objevovat na lékařských fakultách.

Pacienti, chtějte změnu

Na nedostatek podobně zaměřených lékařů upozornil nedávno jeden z nich, Jan Hnízdil, který se psychosomatice věnuje už řadu let a nedávno vyzval pacienty, aby chtěli změnu po ministerstvu zdravotnictví.

„Kapacita mojí ordinace je nadále velmi vytížená. Omlouvám se za případné komplikace při objednávání i za delší čekací lhůty. Je politováníhodné, že pracovišť poskytujících komplexní psychosomatickou péči je v naší republice poskrovnu. Pokud vám jsou postupy komplexní medicíny blízké, pomozte prosím vytvořit tlak na ministerstvo zdravotnictví. Žádejte, aby umožnilo zavedení komplexní psychosomatické medicíny do výuky mediků a lékařů,“ uvádí Jan Hnízdil ve svém prohlášení.

Přečtěte si: Buď se chcete léčit, anebo uzdravit. Je to vaše volba, říká MUDr. Hnízdil

Vzdělávání budoucích doktorů na lékařských fakultách celkem pěti škol spadá pod ministerstvo školství, ale přímo od něj se psychosomatická medicína těžko dočká podpory. „Samotné ministerstvo školství se ve věci případného zavedení psychosomatického přístupu do vzdělávání aktuálně nijak neangažuje,“ sdělili na tiskovém oddělení tohoto úřadu.

Studijní programy, podle nichž se budoucí medici vzdělávají, přitom podléhají dvojí akreditaci – jednak musí získat právě akreditaci ministerstva školství, které při jejím udělování vychází ze souhlasného stanoviska Akreditační komise. Ta však neposuzuje ani tak to, co přesně a proč se bude na vysokých školách učit, ale spíše to, zda daný obor splňuje nároky kladené na vysokoškolské studium a zda má škola například dost profesorů, kteří mohou zajistit výuku. A za druhé musí škola pro výuku získat akreditaci ministerstva zdravotnictví.

Novela na psychosomatiku myslí

Ani tady to s podporou psychosomatické medicíny dvakrát nepřehánějí, ale něco se možná přece jen změní. Ministerstvo zdravotnictví totiž zařadilo do svého legislativního plánu pro příští rok novelu vyhlášky číslo 185/2009 o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů. „Tato vyhláška upravuje specializační obory lékařů, zubních lékařů a farmaceutů, které je možné podle platné legislativy absolvovat po úspěšném ukončení studia na univerzitě. Při přípravě této novely přišlo ministerstvu zdravotnictví množství žádostí o zařazení nových lékařských oborů do předmětné vyhlášky. Mezi těmito žádostmi evidujeme i žádost o zařazení oboru psychosomatika,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Jinými slovy, psychosomatika se zatím rozhodně nestane středobodem běžné výuky na lékařských fakultách, ale má šanci být jedním ze specializačních oborů, který si mohou lékaři vybrat poté, co ukončí základní studium medicíny. Mezi dejme tomu očaři a gynekology by se tak mohli začít objevovat specialisté psychosomatici. To by byla velká změna, protože dnes se o psychosomatickém přístupu k pacientům studenti dozvídají jen okrajově.

První lékařskou fakultou, která dala psychosomatickou problematiku do výuky mediků ve větším rozsahu, je Ústav lékařské psychologie a psychosomatiky při Masarykově univerzitě v Brně.

O záměru zavést psychosomatickou medicínu jako novou specializaci se bude ještě jednat, ministerstvo mimo jiné čeká na stanoviska odborných lékařských společností a České lékařské komory.

Bude záležet na pojišťovnách

Nezáleží však jen na ministerstvu a na fakultách. Aby mohl lékař přijímat pacienty a ti si nemuseli platit veškerou péči sami, potřebuje smlouvu se zdravotní pojišťovnou. „Uzavírání konkrétních smluv je plně v kompetenci jednotlivých pojišťoven,“ doplnil mluvčí ministerstva Sršeň.

Dá se však očekávat, že pokud by se psychosomatika stala jednou z možných lékařských specializací, pojišťovny by takové smlouvy uzavíraly mnohem ochotněji než dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).