Hlavní navigace

Bolest ruky po očkování: co s tím

2. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Po očkování mě bolí místo vpichu či celá paže. Mám s tím něco dělat? Mohu si nějak pomoci sám? Řada lidí nyní řeší vakcinaci proti covidu a hledá odpověď na podobné otázky.
Co se dozvíte v článku
  1. Co se děje po vakcinaci
  2. Bolest: běžná reakce na očkování
  3. Tipy proti bolesti po očkování
  4. Na co si dát pozor: žádná zátěž ani alkohol
  5. Respekt ke svému tělu

Co se děje po vakcinaci

Vakcína je vpravení viru do těla, které reaguje imunitní reakcí. Tím se učí virus rozpoznat a adekvátně na něj reagovat. Imunitní buňky produkují protein, o němž si tělo myslí, že musí být zničen. Bojuje s ním.

Projevem tohoto boje je bolest paže, únava, veškeré chřipkové projevy atd. Výsledkem pak ale je to, že pokud se následně potkáme s virem covidu-19, naše tělo už na něj bude odpovídat mnohem lépe a efektivněji. Nemoc tak nebude mít vážný či žádný průběh.

Všechny tyto projevy těla na očkování (jak lokální, tak celková) jsou žádoucí. Vykládejme si je tak, že náš imunitní systém pracuje, jak má.

Bolest: běžná reakce na očkování

V místě vpichu dochází k lokální zánětlivé reakci, absorpci očkovací látky. Reakcí tkání na tyto pochody může být právě bolest.

Bolet může jedno místo či celá paže, je to naprosto normální. Objevuje se zpravidla do týdne po aplikaci. Projevuje se píchavou bolestí, zčervenáním v okolí vpichu, občas s rozšířením bolesti do prstů, otokem paže či horkostí kůže.

Abychom ústup bolesti urychlili, jsou jistě možnosti, kterými si lze pomoci. Patří mezi ně následující:

Tipy proti bolesti po očkování

  • stlačování a chlazení místa vpichu ledovým obkladem
  • pohyby paží – kroužky, dávání paží nad hlavu – čím častěji tím lépe, stačí 5–10 pohybů každou hodinu
  • nesteroidní protizánětlivé léky, např. Ibuprofen

Na co si dát pozor: žádná zátěž ani alkohol

Rozhodně nedoporučuji žádnou extrémní zátěž – cviky s oporou o dlaně, zvedání závaží apod. Stejně jako pro celé tělo, tak pro lepší vstřebávání očkování přímo v místě vpichu platí, že je lépe tělo nezatěžovat – naordinovat si první tři dny klidovější režim, jíst lehkou stravu (v současném letním období lze doporučit čerstvé saláty a ovoce) a nepít alkohol.

Masáž místa vpichu bych doporučila vynechat či místo jen jemně hladit. Celkovou masáž u maséra či fyzioterapeuta bych doporučila až 4. den po aplikaci.

Respekt ke svému tělu

Bolest paže určitě do tří až sedmi dnů odezní i sama. Nicméně věřím, že tím, jak se ke svému tělu chováme, i co se týče takových maličkostí, mu dáváme najevo náš vztah.

Pokud je respektující, jistě nám to bohatě vrátí. Proto poslouchat jej a dát na to, co „říká“, je stále tou nejlepší prevencí veškerých bolestí a onemocnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Klára Tuzarová

Fyzioterapeutka, celostní terapeutka. V centru Namao uplatňuje celostní, holistický přístup ke klientům; propojuje práci fyzioterapeuta s prací psychoterapeuta či kouče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).