Hlavní navigace

Blechy psí na člověka bohužel jdou

20. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Bayer s.r.o.
První věc, která jakoukoli blechu po vylíhnutí zajímá, je obstarání potravy. A není-li po ruce pes, i vaše krev jí bude dobrá.

Máte-li doma psa nebo kočku, musíte počítat s nepříjemnou návštěvou parazitů.

Veterinární lékaři vědí ze zkušenosti, že kolem zvířecích parazitů a jejich přenosu na člověka panuje řada mylných domněnek. Hláška „to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou,“ skutečně neplatí, tvrdí veterináři. „Pacienti s kožními problémy parazitárního původu tvoří podstatnou část všech dermatologických pacientů. Nejčastější příčinou je zablešení a zaklíštění,“ neuklidní ani prof. Vlasta Svobodová, která se specializuje na parazitární infekce. Jestli už se preventivně drbete, mohlo by vás zajímat následující:

  • Jak blechy dostanete?
  • Co taková blecha provede?
  • Co s blechou, když už ji máte?
  • Jak zablešení předejít?

Kdo lehává se psy, vstává s blechami

Zvířata se čím dál víc stávají právoplatnými členy řady rodin. Toto spojení má jistě svá kouzla, ale i svá úskalí, k nimž v úzkém soužití člověka a zvířete patří určitě i riziko infekce zevními parazity, tedy mimo jiné blechami. Mezi nejčastější ektoparazity, tzn. cizopasníky žijící na povrchu těla svého hostitele, u nás patří právě blechy a také klíšťata.

Čtěte také: Klíště je vhodnější odstranit pomocí speciálního roztoku

„Často se v ordinaci setkávám s nešťastnými reakcemi klientů, a to hlavně klientek, v souvislosti s nálezem parazitů na jejich pejskovi či kočičce, se kterou se denně mazlí jejich dcera či syn a se kterou denně spávají v jedné posteli,“ říká Václav Bartoš z Veterinární kliniky ZooVET v Hradci Králové.

Blecha se převážně řadí mezi druhově specifické parazity, kteří preferují psí či kočičí kůži. Jenže v momentě, kdy potřebuje potravu, tedy krev, napadá i člověka.

U blech je navíc toto riziko celoroční (se zhoršením na konci léta), neboť na zvířeti nacházíme pouze blechy dospělé, ty však produkují vajíčka, která ze zvířete vypadávají v jeho okolí. Mohou se tak uchytit doma na koberci, v autě, na sedačce, … Z vajíčka se vylíhne larva, která se živí trusem dospělých blech, poté se zakuklí. Kukla může přežívat i více než 100 dní. „Proto je zde celoroční nebezpečí infekce,“ vysvětluje veterinář. „Během krátké doby pak může dojít k vylíhnutí stovky blech, které naskáčou na přítomné psy a kočky nebo na člověka. První věc, která blechu zajímá, je obstarání potravy – sání krve.“

A ještě na jeden omyl pozor. I psi a kočky, které chováte jen doma, se mohou parazity nakazit. Tentokrát pro změnu oni od vás. Vajíčka blech můžete přinést domů na svém oděvu nebo botách.

Kousance jsou nemilé, ale horší jsou přenášené infekce

Taková blecha ve vašem kožiše neznamená jen nepříjemné pokousání, možné alergické reakce, ale také nebezpečí přenosu infekčních chorob. Blechy mohou přenášet vývojová stádia tasemnice a šíří i lymeskou boreliózu.

Přečtěte si: Spousta lidí má boreliózu, aniž by to tušili. Chtějte pořádné testy!

Způsobují alergie na bleší kousnutí. Může dojít k imunopatologickým reakcím, jednak kožního charakteru, například se objeví kopřivka, otoky nebo ekzém, alergie se může projevit i dýchacími potížemi. „Blechy, ale také klíšťata i komáři vyvolávají nepříjemné kožní změny,“ říká Vlasta Svobodová z Ústavu patologické morfologie a parazitologie Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. „Jejich potravou je nasátá krev, a proto také patří mezi nejčastější přenašeče (vektory) nebezpečných infekcí parazitárního, bakteriálního a virového původu známých pod názvem „onemocnění přenášená vektory – Vector Borne Diseases“. 

Zablešená kočka je také zdrojem infekce „nemoci z kočičího škrábnutí“. Projevuje se u člověka bolestivým zduřením mízních uzlin, horečkami a vyžaduje antibiotickou terapii. Blechy mohou přenášet řadu dalších onemocnění. Vlasta Svobodová nabádá k opatrnosti zvláště, pokud berete zvíře sebou na dovolenou do zahraničí. Odtud si může přivézt jako suvenýr parazita, který přivodí vážnější onemocnění než „naše česká“ blecha.

ROZHOVOR: Můžou za všechno červi v našem těle?

Stala se věc nemilá, kousla blecha Emila

Začne to tím, že se drbe pes a brzy i vaši ruku zdobí série zarudlých míst. Bleší kousnutí je třeba ošetřit dezinfekcí a svědění lze tlumit různými přípravky na hmyzí štípnutí. Pokud dojde k silné reakci, je pokousáno malé dítě, alergik, senior nebo jinak oslabený člověk, je nutné vyhledat lékaře. Stejně tak se obraťte pro odbornou pomoc, pokud kožní či dechové potíže nebo jiné reakce přetrvávají a nelepší se.

Samozřejmě se co nejdříve snažíme zlikvidovat příčinu všeho, tedy blechy. Jenže to je úkol takřka nadlidský. Začněte u zvířete. „Častá a bohužel také chybná je domněnka, že postačí jednorázový zásah. V momentě, kdy psa či kočku jednorázově odblešíme, zbavili jsme se parazitů pouze na omezený čas,“ varuje Václav Bartoš. „V průběhu dalších týdnů a měsíců totiž postupně v okolním prostředí dochází k dovylíhnutí vývojových stádií blech. Za několik týdnů je tak zvíře opět zablešené a spolu s ním může být zamořen třeba i náš domov.“ Z tohoto důvodu veterináři doporučují preventivní opatření proti blechám, tedy aplikaci antiparazitárních přípravků.

Psa bychom měli, ale vyhráno ještě ne. Nezapomeňte, že blechy jsou jak pytel blech a naskákaly vám už všude možně. Chovatelé si často myslí, že pokud nevidí blechy na zvířeti, nemohou být ani u nich doma. „Bohužel tomu tak není. V momentě, kdy odblešíme domácího mazlíčka, blech jsme se nemuseli zbavit komplexně. Odblešení je třeba vnímat v mnohem širším kontextu. Většina vývojových stádií blech (95 %) se totiž nachází v okolí, ve kterém se zvíře pohybuje. Na zvířeti samotném jsou viditelné pouze blechy dospělé. Ostatní vývojová stádia blech mohou být kdekoli, kde se zvíře pohybovalo,“ upozorňuje veterinář. Je proto důležité používat přípravky, které pomáhají omezovat vývojová stádia blech i ve vnějším prostředí. Nezbytné je také důkladně vysát a vytřít podlahy, vyčistit pelíšek zvířete, ale také třeba pohovku, na které pes či kočka lehají. To jsou totiž místa ideální k zachycení blech ve svých vývojových stádiích, z nichž se potom vyvíjejí blechy dospělé.

Protibleší opatření

Blechy, stejně klíšťata i komáři, jsou velmi úporní a úspěšní parazité. Přežívají nepříznivé podmínky  a okamžitě aktivně reagují při zlepšení situace. „Vždy platí – nemusíte se bát napadeného zvířete, ale parazita, kterému je pes či kočka hostitelem. Nemoci přenášené parazity mají často mnohem horší účinek na člověka než na zvíře. Vektory, přenašeče, nezlikvidujeme, musíme chránit zvířata,“ říká parazitoložka Vlasta Svobodová. „Cestou k zamezení přenosu a šíření infekcí je pouze aplikace účinných prostředků zabraňujících napadení, tedy zamezení zablešení.“

Nejsou ale nakonec „protibleší“ opatření, různé přípravky či obojky proti blechám a dalšímu hmyzu, nebezpečné i pro člověka, obzvlášť pro děti? Výrobci tvrdí, že nikoliv. Přípravky jsou testovány na lidskou pokožku a neprokázaly se žádné nežádoucí reakce. Navíc se jedná o malá množství. Některé obojky mají například řešenou strukturu tak, že zajišťuje řízené uvolňování stálých nízkých dávek účinné látky. Látky se také elektrostaticky váží na kůži a srst zvířete, kde zůstávají. „Krátký kontakt člověka s obojkem je naprosto bezproblémový,“ ujišťuje Roman Pícha z farmaceutické společnosti Bayer. „Nespěte ale spolu se zvířetem, které má obojek proti parazitům nasazený. Nebylo by dobře, pokud byste ve spánku na obojku měli třeba dlouho položenou ruku.“ V domácnostech s dětmi také doporučuje používat na ochranu zvířat tzv. spot-on přípravky, kdy se na kůži zvířete aplikuje jedna kapka. „Přípravek se z kůže na člověka nedostane.“

Čtěte dále: Štěnice na chlupaté lidi nejdou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).