Hlavní navigace

Asijský fast food LI-WU vařil z prošlého masa

20. 4. 2016

Sdílet

 Autor: SVS.cz
Prošlé maso v restauraci? Že to není možné? To byste se divili, co všechno veterináři našli v asijském fast foodu v Českých Budějovicích.

Inspektoři jsou letos v asijské tržnici SAPA jako doma. Koncem února Maso mířící do SAPY veterináři postříkali modrou barvou (označení masa k likvidaci), protože provozovatelé třech prodejen nedokázali doložit původ dvou set kilogramů vepřového masa, vnitřností, kostí, kůže a drůbežího masa. Navíc prodejce nebyl registrován pro manipulaci s produkty živočišného původu u Státní veterinární správy ČR (SVS ), čímž porušil zákon o veterinární péči. Za pár dní se situace ale opakovala, další maso pochybného původu mířilo do SAPY. Stejné maso, stejný podnikatel, stejné prohřešky. Další pokuta. A teď další nález. A další peníze do kasičky veterinární správy, potažmo státu.

A zase ta SAPA

V průběhu března a dubna veterináři opakovaně kontrolovali oblíbený řetězec rychlého občerstvení „LI-WU original restaurant“, nabízející asijskou kuchyni. Zavítali jak do restaurací v Českých Budějovicích, tak i do výrobny v Praze, kde zjistili hned několik závažných porušení veterinárního zákona: maso bylo prošlé a špatně značené – jen ve vietnamštině.

Zatímco se řetězec na svých webových stránkách chlubí větami jako: „Abychom mohli zaručit kvalitu našich jídel, vybíráme si prověřené dodavatele surovin a denně kontrolujeme kvalitu dodaného zboží. Udržení kvality je naší prioritou.“ Nebo „V každé z našich restaurací si vyberete ze široké nabídky tradičních asijských jídel připravených vždy z kvalitních a čerstvých surovin. Pro naše zákazníky jsme připraveni udělat maximum a dlouhodobě poskytovat nadstandardní služby.“ Opak je ale zřejmě pravdou. „Šetřením se zjistilo, že maso dodávané z pražské centrály v chlazeném stavu bylo v provozovně zmrazováno a dle potřeby poté postupně používáno k přípravě pokrmů v restauraci,“ říká mluvčí SVS Petr Pejchal.

Provozovna v pražské tržnici SAPA, která zásobuje masovými polotovary kromě budějovické pobočky i další tři restaurace, není navíc schválená ani registrovaná u SVS. Kontroloři tedy nařídili likvidaci čtyř set kilogramů masa a masných polotovarů. Ve správním řízení budou uděleny oběma provozům pokuty.

Zdroj: SVS.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).