Hlavní navigace

Další maso pochybného původu mířilo do SAPY

23. 3. 2016

Sdílet

 Autor: SVS.cz
Stejné maso, stejný podnikatel, stejné prohřešky. Někdo se prostě z chyb neponaučí. Přestože už na konci února maso pochybného původu veterináři určili k likvidaci, znovu ho u podnikatele našli. Bude pykat.

Ještě to není ani měsíc, co maso mířící do SAPY veterináři postříkali modrou barvou, neboť se jednalo o nelegální prodej živočišných produktů neznámého původu, a zavítali k podnikateli znovu. Jaké však bylo jejich překvapení, když se při další kontrole s tímto masem opět setkali.

Stejný podnikatel, stejný prohřešek

Státní veterinární správa (SVS) a Policie České republiky v areálu tržnice SAPA v Praze 4 a v sídle podnikatele v obci Vestec na konci února zjistily nepovolenou manipulaci s živočišnými produkty. Protože provozovatelé třech prodejen nedokázali doložit původ dvou set kilogramů vepřového masa, vnitřností, kostí, kůže a drůbežího masa a navíc nebyli registrováni pro manipulaci s produkty živočišného původu u SVS, čímž porušili zákon o veterinární péči, zahájili úředníci správní řízení za účelem udělení sankce a nařídili likvidaci masa.

Při kontrole z desátého března, tedy jen pár dní po první kontrole, se ale veterináři nestačili divit. Stejný podnikatel opět převážel maso, u nějž nedokázal doložit jeho původ a znovu směřovalo do obchodů a restaurací v tržnici, navíc jevilo smyslové změny.

Znovu se našlo modré maso

Z míry však úředníky vyvedl zejména fakt, že při bližší kontrole našli čtyři přepravky s masem, které bylo označeno modrou barvou, z čehož usuzují, že se jedná o stejné maso, které modrou znehodnotili už při návštěvě předchozí. Vzhledem k tomu, že toto maso bylo určeno k likvidaci, SVS zvažuje možnost podání trestního oznámení.

Kontrolovaný podnikatel se dopustil porušení zákona o potravinách, protože uváděl do oběhu potraviny neznámého původu, navíc smyslově změněné a pravděpodobně již dříve určené k likvidaci. „Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace celkem 1 800 kilogramů masa na náklady kontrolované osoby. S dotyčným bylo zahájeno správní řízení za účelem udělení sankce,“ řekl tiskový mluvčí SVS Petr Pejchal.

Zdroj: SVS.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).