Hlavní navigace

5 důvodů, proč jsou žvýkačky zdravé

1. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na jednu stranu otravný zlozvyk, hlavně pro okolí, na druhou v mnohém prospěšná činnost. Chcete si zlepšit paměť? Zhubnout? Soustředit se? Zbavit se vlezlé melodie, co vám hraje v hlavě? Dejte si žvýkačku, ovšem raději tu bez cukru.

Zatímco v minulosti bylo žvýkání žvýkaček všudypřítomnou a viditelnou módou, v současné době je minimálně opticky na ústupu. Zřejmě i proto, že intenzivně žvýkající jedinci nepůsobí na pohled příliš intelektuálně, a žvýkačku tak obvykle většina lidí používá především tehdy, když hodlá v osobním či společenském kontaktu senzoricky vylepšit svůj dech.

Žvýkání, ovšem především žvýkaček bez cukru, pro člověka představuje mnoho dalších pozitiv.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Žvýkání jako podpora trávení
  2. 2. Prevence obezity
  3. 3. Žvýkačka pomáhá stavu chrupu
  4. 4. Podpora činností mozku
  5. 5. Zlepšování kognitivní paměti
  6. Žvýkali již naši praprapředci

1. Žvýkání jako podpora trávení

Asi nejznámějším benefitem žvýkaček je podpora trávení vzhledem ke zvýšené tvorbě slin, k níž při žvýkání dochází.

2. Prevence obezity

Poměrně známá je pak také role žvýkaček v prevenci rizik obezity, a to hned v několika rovinách. První z nich je prakticky zanedbatelná energetická hodnota žvýkaček, která se pohybuje v jednotkách kalorií (kcal) na jeden plátek, zatímco i malý bonbon představuje obvykle dávku 20 až 40 kcal.

Druhou je pak schopnost žvýkaček snižovat chuť k jídlu, což potvrdily studie prováděné britskými výzkumníky.

Konečně třetí rovinou je skutečnost, že hodinovým žvýkáním se spálí zhruba 11 kcal. Pokud přitom dojde ke spolknutí žvýkačky, není to, navzdory různým pověrám, žádný problém, snad kromě malých dětí, pro které může polknutí žvýkačky představovat riziko dušení.

3. Žvýkačka pomáhá stavu chrupu

Také informace o příznivém vlivu žvýkání na pevnost dásní a podílu na snížení kazivosti zubů jsou poměrně známé. Připomenout tak lze zejména, že tvorba slin při žvýkání snižuje kyselost prostředí v ústech, zejména pak po některých pokrmech, a tím snižuje potenciál tvorby pro zuby škodlivých bakterií.

Žvýkání nicméně nemůže plnohodnotně nahradit klasické čištění zubů kartáčkem, není ale pravda, že žvýkačky vytahují ze zubů plomby. Na stav plomb nemají podle stomatologů žvýkačky žádný vliv.

4. Podpora činností mozku

Méně známý je ale už příznivý vliv žvýkání na zlepšení činnosti mozku, nejen při potřebě koncentrovat se na nějaký problém či myšlenku. Žvýkání má totiž pomáhat i naopak – v případech, kdy se potřebujeme nějakého podnětu zbavit, například „vlezlé“ melodie.

Podle vědců z Univerzity of Reading ve Velké Británii lze prostřednictvím žvýkání mimo jiné potlačit v mozku centra zodpovědná za krátkodobou zvukovou paměť tím, že mozek přesouvá pozornost na nový monotónní proces místo toho, aby vám v hlavě neustále přehrával stejnou melodii dokola.

5. Zlepšování kognitivní paměti

Zásadní je ale role žvýkání při zlepšování takzvané kognitivní paměti. Z poměrně mnoha realizovaných výzkumů vyplývá, že lidé, kteří během testů žvýkali, dosahovali mnohem lepších výsledků oproti těm, kteří tak neučinili.

Podle informací na Chewinggumfacts.com pro to přitom existuje řada možných vysvětlení: „Akt nepřetržitého žvýkání nebo pohybu čelisti ve skutečnosti zlepšuje naši paměť. Aktivita v oblasti našeho mozku, která je důležitá pro paměť (hipokampus), se zvyšuje, zatímco lidé žvýkají. Některé výzkumy ukazují, že receptory inzulinu v hipokampu mohou být zapojeny do paměti. Žvýkačky tak zvyšují hladinu glukózy, která je palivem těla a mysli,“ píše se na uvedené webové stránce. Žvýkání také zvyšuje průtok krve do mozku a zvýšená srdeční frekvence pak zlepšuje dodávku kyslíku do mozku, což právě zlepšuje kognitivní schopnosti. 

Některé studie uvádějí, že průtok krve do mozku se během žvýkání dásní zvyšuje až o 25 až 40 procent. Také žvýkání zrychluje náš srdeční tep a krevní tlak natolik, že probudí levou i pravou hemisféru, aby spolupracovaly. Výsledkem kombinace zvýšeného průtoku krve do mozku a vyšší produkce kyslíku a glukózy prostřednictvím žvýkání je pak právě zlepšení paměti a obecně zintenzivnění činnosti mozku.

Žvýkali již naši praprapředci

Žvýkání přitom není žádný novodobý vynález. Z archeologických nálezů vyplývá, že různé druhy pryskyřic žvýkali lidé jednak jako lék na zanícení dásně, ale i jako prostředek na lepší soustředěnost už před 10 000 lety (historii žvýkání se věnujeme podrobně v článku První opravdová žvýkačka byla vyrobena v USA).

Galerie: Historie žvýkaček – co všechno se také žvýkalo…

Žvýkat tak není ostuda ani dnes, zvláště když jsou se žvýkáním spojená „pouze samá pozitiva“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).