Hlavní navigace

Školy, sociální zařízení, po dovolené: kdo a kdy musí mít od září testy na covid

31. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Vláda ČR
Od 1. září se musí pravidelně testovat zaměstnanci i klienti pobytových sociálních zařízení, například domovů pro seniory. Plošnému preventivnímu testování budou podrobeni i žáci a studenti před zahájením prezenční výuky. A testy potřebují lidé i po návratu ze zahraničí.

Počátkem září se mění některá z preventivních opatření proti šíření viru SARS-CoV-2. Nabízíme stručný přehled nejdůležitější pravidel týkajících se testování na covid-19.

Testování v zařízeních sociální péče: každých 7 dní

Vláda ČR rozhodla na svém jednání 30. srpna (na úvodním snímku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci), že od 1. září 2021 vstupují v platnost opatření nařizující plošné testování zaměstnanců a klientů v pobytových zařízeních sociální péče, a to každých 7 dní. Testování je možné provádět pomocí rychlých antigenních testů.

Pravidelné testování se týká například domovů pro seniory, lůžkových zařízení pro osoby se zdravotním postižením, týdenních stacionářů či odlehčovacích pobytových služeb.

V případě zaměstnanců se povinnost vztahuje až na dále uvedené výjimky na všechny, kteří přicházejí do styku s klienty či uživateli sociálních služeb. Za zaměstnance se v tomto případě považují všichni, kteří vykonávají v zařízení nějakou činnost bez ohledu na formu spolupráce, tedy i bez uzavřeného pracovněprávního vztahu, včetně dobrovolníků.

Výjimky z nařízení se týkají plně očkovaných osob a dále lidí, kteří prodělali nemoc covid-19 v posledních 180 dnech nebo se prokážou vlastním platným výsledkem PCR testu. Povinnost testování se nevztahuje na klienty v terminálním stadiu nemoci v hospicích.

Pro návštěvy v sociálních zařízeních platí stejná pravidla jako dosud, podrobně je najdete například na oficiálním vládním webu v sekci testování v zařízeních sociální péče.

Testování ve školách: 3× na začátku školního roku, dále dle situace

Na začátku školního roku proběhnou tři vlny preventivního testování dětí, žáků a studentů – 1. 9., 6. 9. a 9. 9. Důvodem je snaha o snížení rizika nákazy ve školách. Testování proběhne na přípravných třídách základních škol včetně speciálních škol, na základních a středních školách a u studentů denního studia konzervatoří. Testovat se bude formou rychlého antigenního testu.

První testování bude probíhat ihned první školní den, tj. 1. 9. 2021, s výjimkou prvních tříd. Prvňáčci budou testováni až 2. 9. 2021. Poté se toto testování bude opakovat 6. a 9. září.

Podle vyhodnocení testů a epidemiologické situace se má pravidelné testování nadále opakovat například 1× týdně každé pondělí. 

I zde jsou určeny výjimky – testovat se nemusí žáci, kteří se prokážou laboratorně provedeným testem ne starším 7 dní v případě PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo 72 hodin v případě antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem. Žáci, kteří prokazatelně prodělali onemocnění covid-19 a ukončili karanténu před maximálně 180 dny, rovněž nemusí test podstoupit. Test nemusí podstoupit ani žáci, kteří byli očkovaní a mají min. 14 dnů po druhé dávce či první dávce u jednodávkového očkování.

Žáci, kteří se nepodrobí testování, budou povinni nosit po celou dobu výuky respirátor či jiný ochranný prostředek bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 94 % (třída FFP2 / KN95) či chirurgickou roušku. Dítě s pozitivním výsledkem testu nebo s příznaky koronaviru nebude připuštěno k výuce.

Zaměstnanci školských zařízení pak musí doložit jednu ze skutečností O–T–N (dokončené očkování – negativní test – prodělaná nemoc), aby mohli vstoupit na pracoviště. Případně podstoupí samotest na místě nebo prokážou podstoupení antigenního testu pod dozorem zdravotníka provedeného online (ne starší 24 hodin). Pokud zaměstnanec nedoloží jednu z těchto skutečností, musí nosit roušku vždy, když není možné dodržet rozestup 1,5 m.

Více se dozvíte na vládním webu v sekci testování žáků ve školách.

Testování po návratu ze zahraničí

Osoby, které byly v posledních 14 dnech v zahraničí, mají povinnost absolvovat laboratorní antigenní nebo PCR test před vstupem na naše území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území České republiky. V případě zaměstnanců pak jeho negativní výsledek předložit zaměstnavateli. Netýká se plně očkovaných (min. 14 dnů po poslední dávce) a lidí po prodělání covidu-19 (max. 180 dní).

Podmínky se mohou měnit podle situace v jednotlivých zemích, doporučujeme sledovat aktuální informace například na webu ministerstva zahraničí Mapa cestovatele #COVID19.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).