největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co pít
Co pít
451
–
480
/
1 571
První strana
Předchozí strana
10
14
15
16
17
18
20
Následující strana
Poslední strana
Kdo může za to, co jíme?
Co stojí za tím, že jíme to, co jíme? Hlad, napadne většinu z nás jako první. „Mlsná“, přiznáme si po pravdě. Jenže ani to není zdaleka vše. Na faktory, které ovlivňují skladbu našeho jídelníčku, se zaměřila i věda a výzkumy.
Petra Coufalová
3. 8. 2020
Nemoc z vody a neomytého ovoce provází průjem
Její jméno je těžké vyslovit a ještě těžší si zapamatovat. Kryptosporidióza je infekce způsobená nejčastěji kontaminovanou vodou, ale i neomytými potravinami či moštem. V letních měsících jí přibývá a nemocní ani nevědí, co je příčinou.
Petr Havel
31. 7. 2020
Letní pitný režim: láhev s sebou a ne víc než čtvrt litru vody naráz
Horké léto a hlídání pitného režimu jdou ruku v ruce. Ne každý má vypít dva litry vody denně. Co nás „ohlídá“, abychom přijali dost tekutin, a proč je příliš vody také na škodu?
Redakce
29. 7. 2020
Vaří pivo z neprodejného chleba. Chutná jako český ležák, říkají v pivovaru
Rozhovor
ROZHOVOR – Pivo se někdy nazývá tekutý chleba, málo se ale ví, že se z chleba (respektive z obilného pečiva) dříve také vyrábělo. „Pokud to dokázali lidé před šesti tisíci lety, proč bychom to nezvládli i my,“ řekli si v pivovaru Welzl v Zábřehu. A uvařili Chlebák.
Pavel Houser
27. 7. 2020
Jak poznat heřmánek? Fatální záměna nehrozí
Heřmánek má – kromě pestrého využití – tu výhodu, že se nemůžete moc splést. Léčivý je jak heřmánek pravý čili lékařský, tak i jeho další druhy, například tzv. heřmánek římský. Jiné byliny podobné vzhledem jsou pak neškodné.
Petr Havel
17. 7. 2020
Poznáme, že je pivo jinak hořké?
Na hořkou chuť obecně si lidé většinou musí nějakou dobu zvykat, málokomu chutná na poprvé. I dnes tak populární hořká piva si na svůj úspěch musela dlouho počkat. Vědci se nyní zaměřili na to, zda vnímáme jen jednu hořkou chuť, či u ní odlišujeme další odstíny.
Pavel Houser
16. 7. 2020
Řepík a třezalka – dvě žluté byliny, které má smysl sbírat v přírodě
Pomyslné „zlato“ z našich luk je mimo jiné možné „dolovat“ ve formě řepíku lékařského a třezalky tečkované. Pro jejich sběr jsou nyní ideální podmínky.
Petr Havel
10. 7. 2020
Vysvětlení, proč čerstvé mléko kysne a trvanlivé hořkne. Stávat by se to nemělo
Také máte uloženo v paměti svých chuťových pohárků nepříjemnou, nahořklou pachuť krabicového mléka? A nebo to, jak čerstvé mléko po nějaké době bylo kyselé? Jak k tomu dojde a proč už se s tím dnes setkáme snad jen výjimečně?
Lenka Krbcová
3. 7. 2020
Už Římané věděli, že je dobré jíst maliny
Proč jíst maliny? Kromě toho, že jsou hrozně dobré, jsou i velmi zdravé. Nejlepší je sníst je čerstvé, zkusit můžete i některý z mnoha receptů nebo maliny zamrazit. Pozor na máčení do vody a dlouhé uchovávání v lednici, ani jedno malinám nesvědčí.
Kateřina M. Košutová
30. 6. 2020
Stévie místo cukru: jak si doma připravit přírodní sladidlo
Rostlině stévie se přezdívá sladká tráva a jak označení napovídá, lze ji používat ke slazení. Je dobré znát poměr mezi stévií a cukrem a sladidlo si ideálně připravovat z kvalitních bylin.
Simona Procházková
25. 6. 2020
Jakou chuť má rukola?
Zvláštní, těžko popsatelná chuť rukoly dokáže zpestřit jídlo, ale také přebít jiné složky v receptu. Proto by se to s ní nemělo přehánět. Výborná je nejenom na vaření, ale také jako málo známá zelenina s výraznými léčivými účinky.
Simona Procházková
22. 6. 2020
Test mléka: trvanlivé s čerstvým překvapivě drží krok
Test
Nalité ve sklenici je rozezná málokdo, rozdíly se ale najdou. Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na čerstvé a trvanlivé polotučné mléko. Překvapivě nebyly odlišnosti nijak výrazné: trvanlivé mléko drželo krok s čerstvým. Jedno má trochu lepší chuť, druhé ale mnohem déle vydrží.
Redakce
19. 6. 2020
Vrstva tekutiny na jogurtu: vadí, nevadí?
Co přesně je „voda“, která se vytvoří na povrchu jogurtu, a co s ní? Jak dlouho vydrží jogurt a čím je to způsobeno? Kolik „éček“ je v bílých a ovocných jogurtech? Smí jogurty jíst i lidé s intolerancí laktózy? S odborníkem o tom, co všechno možná nevíte o jogurtech.
Petr Havel
19. 6. 2020
Co čeká hospody? Už loni se vypilo 2× více piva z obchodů než z restaurací
Koronavirus způsobil uzavření hospod, práce z domova současně u mnohých zvýšila konzumaci alkoholu. Co to všechno udělá se spotřebou piva? Zruinuje to kromě některých hospod i pivovary, především ty menší?
Pavel Houser
16. 6. 2020
Mladé vodnice lze jen tak orestovat na másle
Lidé jí říkají také ředkev vodnice nebo tuřín vodnice. Tyhle názvy nejsou přesné, ale to není podstatné. Důležité je, že vodnice je nenáročná, a přitom velmi výživná a léčivá zelenina.
Simona Procházková
15. 6. 2020
Jakonu se říká podzemní jablko. Proč, když tak vůbec nevypadá?
Jakon je velmi zajímavý druh zeleniny, který si můžeme sami vypěstovat nebo koupit. Často ho najdeme mezi ovocem.
Simona Procházková
1. 6. 2020
Zvláštní tábor, kde se děti naučí vyrábět sýr či marmeládu a podojit krávu
Děti se na rodinné farmě učí, jak vznikají potraviny. Spí na seně, starají se o zvířata a pěstují zeleninu. V rámci letního příměstského tábora nebo i během roku na školním výletě.
Petr Havel
29. 5. 2020
Jedni můžou, druzí nesmí. Občerstvení na farmářských trzích muselo po týdnu zmizet
Aktualita
Máme otevřené obchody, restaurace, fungují služby. Některé restrikce ale stále platí. Například najíst se na farmářských trzích není možné. Nastávají paradoxní situace, kdy návštěvníci okolních zahrádek hodují, lidé si dělají pikniky pár metrů od trhovců, ti však občerstvení nabízet nesmějí.
Lenka Krbcová
28. 5. 2020
Muž, který objevil vitamín K
Vitamíny jsou pojmem, o kterém slýcháme nebo čteme již více než sto let, momentálně téměř každý den díky internetovým reklamám farmaceutických a potravinářských společností. Na druhou stranu je pravdou, že jsou to látky, bez kterých nemůžeme žít.
Bohumil Tesařík
28. 5. 2020
Zavřené hospody Čechy neodradily. Během pandemie jsme pili víc než jindy
Aktualita
Téměř pětina Čechů se během nedávného nouzového stavu v zemi uchýlila ke sklence častěji než obvykle. Odborníci ale varují, že kromě rizika závislosti dlouhodobě ohrožují svou imunitu a riskují další onemocnění.
Redakce
27. 5. 2020
Budeme mít v obchodech více eko potravin bez chemie? Správný cíl, za který zaplatíme
Komentář
KOMENTÁŘ – Poroste v našich obchodech podíl biopotravin? Pokud by se měly skutečně naplnit před několika dny zveřejněné cíle Evropské komise v oblasti biodiverzity a podpory trvale udržitelného zemědělství, zněla by zřejmě odpověď na otázku kladně.
Petr Havel
27. 5. 2020
Číšník není policajt. Základní pravidla pro restaurace a jejich hosty
V pondělí otvírají restaurace. Podívejte se, jak se připravují a jak to celé bude vypadat a probíhat. Co všechno se smí a nesmí, jak moc to bude omezující a jak můžete pomoci vy.
Lenka Krbcová
23. 5. 2020
Tekutá strava jídlo dlouhodobě nenahradí
Dnešní moderní uspěchaná doba si žádá rychlá auta, rychlý internet, rychlou přepravu z jednoho konce světa na druhý. Máme fast foody pro rychlé občerstvení a teď i tekutou stravu, která nám má ušetřit čas strávený jídlem a vařením. Vyplatí se to?
Michaela Polcarová
21. 5. 2020
Až pět obědů v restauracích zdarma. Ale jenom pro stravenkáře
Aktualita
Společnost Edenred, která se specializuje na zaměstnanecké benefity, zejména stravenky, přichází s akcí na podporu restaurací. Po jejich znovuotevření po vynucené pauze kvůli koronaviru jim chce pomoci přivést zákazníky a s nimi finance nezbytné pro nový rozjezd.
Lenka Krbcová
20. 5. 2020
Sladké je s kávou ještě sladší
Kofein a duševní výkon, káva a změny chuti, káva a střevní mikrobiom a káva louhovaná za studena. Vědci stále zjišťují nové věci o kávě.
Pavel Houser
19. 5. 2020
Kiwano – rohatá okurka má chuť několika druhů zeleniny a ovoce dohromady
Kiwanu se kvůli jeho vzhledu a původu přezdívá také trnová okurka či africká rohatka. Pěstovat se dá i u nás. Využití má v kuchyni i v domácí kosmetice, z plodů si podle našich receptů můžete připravit i léčivé nápoje.
Simona Procházková
18. 5. 2020
Prázdniny na českém venkově: unikátní možnost ochutnat selské potraviny
Vzhledem k částečnému uzavření hranic v průběhu letní turistické sezóny stráví s velkou pravděpodobností neobvykle více lidí letošní dovolenou v tuzemsku. Máme tak šanci ochutnat potraviny přímo z farem a něco se o nich dozvědět.
Petr Havel
15. 5. 2020
Je lepší pivo z plechovky, nebo z láhve?
Aktualita
Plastová nebo skleněná láhev, plechovka a sud – obalový materiál má vliv na kvalitu piva. Který a jak ovlivňuje chuť a další vlastnosti zlatého moku při delším skladování, zjistili potravinářští odborníci.
Redakce
14. 5. 2020
Cvičím, tudíž přibírám? Jsou to svaly, a ne tuk?
Mnozí z nás začali během karantény doma všelijak posilovat. A mnozí se diví, co se jim to děje s tělem. Přečtěte si, proč větší velikost nemusí znamenat více tuků a proč svaly nevypadají vždy jako pekáč buchet na břiše.
Veronika Pourová
14. 5. 2020
Zahrádky mají otevřeno. Jaký je o ně zájem a jak se dodržují pravidla?
Aktualita
Odstup, dezinfekce a roušky mimo konzumaci. To jsou hlavní pravidla, která mají dodržovat provozovatelé i návštěvníci znovuotevřených venkovních zahrádek. Byli jsme se podívat, jak to kde funguje a zda mají lidé o posezení s omezeními vůbec zájem.
Lenka Krbcová
13. 5. 2020
451
–
480
/
1 571
První strana
Předchozí strana
10
14
15
16
17
18
20
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji