Kdo prý pije víc než tři silné kávy denně, je výrazná osobnost a není týmový hráč. Češi už umí dobrou kávu ocenit. Mísí se u nás několik kávových kultur z různých zemí a možná se až příliš často zaměřujeme na to, jak kterou kávu správně pojmenovat.
V Čechách se setkává Ital, Balkánec i seveřan
Baristka Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko se kávě a její přípravě věnuje léta a o kávě si dennodenně povídá s desítkami milovníků tohoto nápoje. A Čechy považuje za fajnšmekry:
„Řekla bych, že umíme ocenit dobrou kávu. Samozřejmě, chutě jsou velmi individuální záležitost, někteří mají rádi i výrazné, nevadí jim hořká nebo kyselejší káva, jiným vyhovuje vyváženost chutí. A pijeme všechny druhy. Takzvaného turka, tedy zalévanou kávu, jaká se pije na Balkáně, italské espresso, filtrovanou kávu, jakou preferují lidé na severu Evropy, i velké kávy, ochucené různými sirupy nebo jinak inovované podle vzoru Američanů,“ říká Monika Matúšová. „Toto míchání kultur je skutečně fascinující. Líbí se mi, že kávová kultura v Čechách a na Slovensku v sobě snoubí téměř celý svět.“
Poznáte dobrou kávu?
- Dobré espresso má pěnu karamelové barvy a po vypití nezůstává v šálku.
- Hodně prozradí i vizuál zrn v mlýnku. Zrna nesmí být černá a mastná, flekatá ani jinak poškozená.
- Pokud si dáváte kávu v kavárně, všimněte si, zda je kávovar čistý. Pokud je tryska zašpiněná od mléka, barista s velkou pravděpodobností kávovar nečistí ani zevnitř, což zanechá trpkou pachuť i v kvalitní kávě.
Kolik kávy vypijeme
Podle baristky jsme zvyklí pít několik káv denně, první máme obvykle už ráno, další dopoledne nebo odpoledne, někteří i v podvečer. Ráno si dáváme silnou a výraznou, aby nás nastartovala do nového dne, po obědě méně intenzivní a možná trochu víc „rozmazlující“, jako je například cappuccino. Když někdo vypije více než tři silné a výrazné kávy za den, je s vysokou pravděpodobností velmi výrazná osobnost a není moc týmový hráč. Ten, kdo si každý hlt kávy vychutnává, je pohodář a požitkář.
Galerie: Pražení kávy
Ženy versus muži
Chuťové preference se mezi pohlavími dost odlišují. „Určitě to neplatí na sto procent, ale podle toho, jakou kávu u nás pijí a jakou kupují, bych řekla, že ženy mají rády zajímavější chutě a umí ocenit kávy s původem. Naopak muži mají raději chutě jednodušší,“ pokračuje Monika Matúšová.
Podle ní to může být způsobeno rozdílnou fyziognomií – ženy mají více chuťových pohárků, a tak jak rozeznávají více barev, identifikují i více chutí. Mužům příroda nenadělila schopnost rozeznávat drobné odstíny chuťových či vizuálních detailů, proto preferují chutě robustnější – takže kávové směsi, ve kterých je i výrazná robusta.
Špatný název pro kávu není
Češi toho chtějí v posledních letech o kávě vědět mnoho a velmi se snaží, aby si ji uměli správně připravit doma nebo vhodnou terminologií objednat v restauraci. Podle baristky Moniky Matúšové si to však mnohdy zbytečně komplikujeme, zejména pokud jde o terminologii.
„Ani v Itálii, kterou mnozí považují za vzor kávové kultury, nejsou jednotní, co se týče přesných názvů různých velikostí káv, které se liší v první řadě trváním extrakce a následně chutěmi a množstvím kofeinu. Na severu Itálie si ji domácí objednávají pod úplně jiným pojmenováním než na severozápadě a pod jiným na jihu. To není problém,“ uzavírá odbornice.