Hlavní navigace

Globální biočokoláda jako česká biopotravina? Díky, raději ne

3. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
KOMENTÁŘ – Soutěž Česká biopotravina vyhlásila vítěze. Čím dál větší zájem o soutěž a také o biopotraviny ukazuje, že parametry soutěže bude do budoucna potřeba měnit.

Rekordních sedmdesát sedm biovýrobků přihlášených do letošního ročníku soutěže Česká biopotravina je nepochybně dobrou zprávou pro všechny, kdo biopotraviny vyhledávají a nakupují. Nabídka biopotravin na našem trhu se totiž každoročně rozšiřuje a každoročně se také nejen v uvedené soutěži, ale právě i na trhu objevuje řada nových i chuťově a vzhledově atraktivních produktů.

Co se dozvíte v článku
  1. Biopotraviny roku splňují kritéria „z farmy na vidličku“
  2. Vítězové soutěže Česká biopotravina 2020
  3. Porota oceňovala tuzemské suroviny
  4. Co dál? Není jasné, co je česká potravina
  5. Uhlíková stopa a další otazníky
  6. Globální biočokoláda jako česká biopotravina?
  7. Biojarmark 2020

Biopotraviny roku splňují kritéria „z farmy na vidličku“

Absolutním vítězem České biopotraviny roku 2020 se stalo podle hodnocení poroty Sušené hovězí maso (výrobce Mitrovský dvůr), které zároveň získalo nejvíce bodů v kategorii biopotraviny živočišného původu. V kategorii biopotraviny rostlinného původu zvítězila Lahůdková chilli pasta (Svobodný statek na soutoku). V kategorii biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky byla oceněna Kolekce bio bylinných čajů Květomluva (Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi), nejlepším biovínem je Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch (Víno Marcinčák) a ve „služebně nejmladší“ kategorii steakových mas získal nejvíce bodů Jehněčí hřbet – hřebínek (French Rack) bio (Farma Rudimov).

Všechny vítězné biovýrobky patří přitom mezi produkty faremního zpracování. V praxi tak splňují hledisko lokální produkce, identity, ale i vytváření přidané hodnoty k základní zemědělské surovině přímo na farmách. Rovněž naplňují princip „od zemědělce ke spotřebiteli“ zakotvený ve strategii udržitelného zemědělství EU, v dokumentu Farm to Fork. Právě faremní zpracování bylo přitom v letošním hodnocení přihlášených vzorků pomocným hodnotícím kritériem.

Vítězové soutěže Česká biopotravina 2020

Celkový vítěz: Sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s.

Kategorie biopotraviny živočišného původu: Sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s.

Kategorie Biopotraviny rostlinného původu: Lahůdková chilli pasta od Svobodný statek na soutoku o.p.s.

Kategorie Steaková masa: Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) – BIO od Farma Rudimov s.r.o.

Kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Kolekce Bio bylinných čajů Květomluva od Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi

Kategorie Biovíno: Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák

Zdroj a více informací Pro-Bio

Porota oceňovala tuzemské suroviny

Obdobně jako v předchozích ročnících soutěže se v absolutním pořadí prosadily především produkty živočišného původu vyráběné dominantně z tuzemských surovin (masa, mléka). Právě podíl suroviny českého původu jako jedno z důležitých hodnotících kritérií významně rozhodoval o úspěchu toho kterého bioproduktu. 

Mnohem nižší podíl tuzemské suroviny naopak znevýhodňoval pekárenské produkty vyráběné často z mouky dovážené ze zahraničí. 

Skutečnost, že na tuzemském trhu nejsou dlouhodobě k dispozici potřebné suroviny rostlinného původu v biokvalitě, je přitom docela překvapivá – obecně totiž platí, že produkce rostlinných komodit je oproti chovu hospodářských zvířat přece jen o něco jednodušší. Zároveň je ale tato situace impulzem k diskusi k možné úpravě hodnotících kritérií Biopotraviny roku v následujících ročnících.

Co dál? Není jasné, co je česká potravina

Kardinální otázkou v budoucnosti soutěže totiž je, zda mají být soutěžící výrobky a výrobci „trestáni“ za skutečnost, že na tuzemském trhu potřebné suroviny k výrobě finálních biopotravin prostě nejsou. A to i s ohledem na měnící se obecnou potravinářskou legislativu. 

Ta počítá s označením „česká potravina“ i v případě produktů vyráběných ze surovin, které v ČR nejsou (a nebudou) k dispozici, jako je třeba čokoláda. Samozřejmě za podmínky, že celý příslušný výrobní proces bude probíhat na území naší země.

Uhlíková stopa a další otazníky

K diskusi je ale i výsledná „uhlíková stopa“ potravin, v tomto případě biopotravin. Pokud se totiž surovina potřebná k výrobě biopotraviny doveze ze vzdálenosti třeba jen desítek kilometrů, například ze sousedního Rakouska, je taková stopa jistě nižší než „dovoz“ ze vzdálenějšího území, byť v rámci naší země. 

Ve hře jsou však i další kritéria, jako sociální přesah nebo recyklovatelnost použitých obalů. 

Tak či tak je ale zřejmé, že čas na úpravu parametrů Biopotraviny roku pomalu nazrává. I proto, že jejich spektrum se za poslední léta skutečně výrazně rozšířilo, což opět ukázal i letošní ročník soutěže. Takový Český křen (Luboš Žďárský) nebo Bio cibulové sádlo (Josef Sklenář) i některé biomošty by si také zasloužily ocenění a neplatí tak úplně, že vítěz „může být jen jeden“. V případě Biopotraviny roku jsou svým způsobem vítězové všichni.

Globální biočokoláda jako česká biopotravina?

I přes diskuse o roli původu surovin k výrobě biopotravin v hodnotících kritériích by ale bylo dle mého názoru vhodné preferenci domácích surovin v nějaké míře zachovat. Skutečné biopotraviny by měly být z podstaty věci spíše lokální produkty a cílovou ambicí by tak neměla být například globální biočokoláda. 

Struktura výroby a nabídka biopotravin by tak měla být v různých zemích odlišná, což je přirozené, logické a ekologické. A co se týká oblasti pekárenství – vyprodukovat v ČR třeba pohankovou mouku v biokvalitě by neměl být zas takový problém, pokud bude pěstitel vědět, že má pro takovou surovinu odbyt…

Zajímáte se o biopotraviny? Přijďte se podívat, ochutnat i nakoupit na

Biojarmark 2020

  • 3. října 2020 se koná 4. ročník trhu zaměřeného výhradně na biopotraviny. Na dvoře Národního zemědělského muzea v Praze rozloží své stánky ekologičtí zemědělci ze všech koutů ČR s tím nejlepším ze své produkce.
  • Program bude sestávat nejen z prodejních stánků s biosortimentem všeho druhu (biozeleniny, ovoce, mléčných i masných výrobků, pečiva, bionápojů, bioobčerstvení atd.), ale budou tu probíhat i přednášky, např. o městském kompostování, hudební program s tančírnou, soutěže o tématické knihy, výstava fotografií ze života ekologických zemědělců, infostánky neziskových organizací zabývajících se tématy zdravé krajiny, šetrného hospodaření s půdou apod.
  • Pro-bio tu bude zdarma rozdávat žitný kvásek a učit, jak s ním pracovat, představovat vhodné mouky a radit, jak na to, včetně ochutnávky hotových chlebů, dělat zdravé snídaně a mnoho dalšího.
  • To vše od 9 do 17 hodin, vstup zdarma nejen na Biojarmark, ale i do celého Národního zemědělského muzea.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).