největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
2 161
–
2 190
/
4 955
První strana
Předchozí strana
70
71
72
73
74
75
80
Následující strana
Poslední strana
Sušené ovoce: najdete v něm pesticidy i brouky
Aktualita
Sušené ovoce se běžně používá do velikonočních mazanců, koláčů, ale jí se i jen tak. Že je v rozumné míře zdravé, o tom není pochyb, jen musíte vybrat správně. To, které není zasažené brouky nebo neobsahuje mnoho pesticidů.
Redakce
15. 3. 2018
Oleje Bartoš: Naše jméno na obalu je záruka kvality
Nejdříve chtěli lisovat olej a pohánět jím zemědělské stroje, nakonec za studena lisovaný olej prodávají ve vysoké kvalitě pro kulinární účely. Jak vznikají v jihomoravském Lanžhotu Oleje Bartoš a proč nenesou označení bio, když mnohé bio jsou?
Kateřina Čepelíková
15. 3. 2018
Proč se stáváme závislými na sladkém
Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.
Redakce
14. 3. 2018
Dětské dorty snů uděláte i doma
Galerie
Vlastnoručně vyrobený dort s překvapením nebo oblíbeným hrdinou udělá dětem radost největší. Mistři cukráři radí, jak na to. Vyzkoušejte recept na dort v podobě jednorožce.
Redakce
14. 3. 2018
Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum
Komentář
Plýtvání potravinami by snížilo lepší značení doby spotřeby. Jogurty lze jíst bez obav i po datu použitelnosti, tvrdí například šéf potravinářské komory.
Petr Havel
14. 3. 2018
O parazitech a lidech: léčba pijavkami neskončila ve středověku
Nová kniha O parazitech a lidech mapuje náš strach z těchto nezvaných hostů i škody, které mohou napáchat. Stejně tak se věnuje možnostem léčby pomocí parazitů, o kterých se vedou diskuze, a dalším zajímavostem ze světa cizopasníků.
Pavel Houser
14. 3. 2018
Vzorové jídelníčky při dráždivém tračníku
Dráždivý tračník umí pořádně znepříjemnit život. Odbornice připravila doporučení a varianty receptů, z nichž si vyberete, ať už trpíte průjmem, zácpou, nebo nadýmáním.
Redakce
13. 3. 2018
Běžná bolest břicha, nebo syndrom dráždivého tračníku?
Opakované bolesti břicha, zácpa, průjem, nadýmání. Lidé, které tyto příznaky trápí dlouhodobě, mnohdy trpí tzv. syndromem dráždivého tračníku. Toho je možné se zbavit vhodnou léčbou a jídelníčkem.
Redakce
13. 3. 2018
Kuskus má pověst zdravé přílohy – zaslouží si ji?
Kuskus je často vnímán jako typicky zdravá příloha, proto někoho možná překvapí, že jde v podstatě o těstovinu a opět záleží, zda je kuskus celozrnný, nebo klasický a na jaký způsob si ho připravíte.
Veronika Pourová
12. 3. 2018
Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí
Moringa olejodárná je strom s mnoha způsoby využití a účinky na zdraví. Prodává se jako prášek, kapsle, čaj, ve formě listů nebo směsi bylin určených na konkrétní problém.
Redakce
11. 3. 2018
Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed
Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.
Martin Škába
10. 3. 2018
Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?
Komentář
Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.
Petr Havel
9. 3. 2018
dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
Aktualita
dTest zkoumal u šestnácti druhů vajec přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Mimo jiné se zaměřil i na případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky. Jak vejce z českého trhu dopadla?
Redakce
8. 3. 2018
Originální recept na trhanec: Kaiserschmarren se peče v troubě
Rakouská kuchyně, to není jenom Wiener schnitzel a jablečný štrúdl. Například na horských chatách v rakouských Alpách je velmi populární dezert Kaiserschmarren, do češtiny překládaný jako císařský trhanec.
Jana Kuklová
8. 3. 2018
Sladkosti jako od cukráře? Vsaďte na zrcadlovou polevu
Zatímco dříve byly hitem tukové náplně a zdobení špičkou, dnes je v kurzu nahý dort, zrcadlová poleva a barevné pusinky. Kouzlit jako mistr cukrář zvládne každý.
Redakce
7. 3. 2018
Povinně české potraviny – odnese to zákazník
Komentář
Administrativně stanovený podíl českých potravin v obchodech nepomůže spotřebitelům, jenže možná ani výrobcům. Existuje cesta, jak prodávat víc českých potravin, ale kvóty to nejsou.
Petr Havel
7. 3. 2018
Kokosový cukr, nebo palmový? Cena je podobná, složení se liší
Obsah výživových látek mají kokosový a palmový cukr mírně rozdílný. Jejich použití je pestré a některé recepty již přímo počítají s těmito variantami sladidel. Kokosový cukr má svůj význam i pro diabetiky a při hubnutí.
Kateřina Čepelíková
6. 3. 2018
Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií
Knedlíky – pro mnohé ztělesnění nezdravého jídla. Když se však podíváme na složení, zjistíme, že nic tak hrozného neobsahují, a pokud použijeme celozrnné pečivo a mouku, dokonce můžeme získat přílohu velmi vhodnou.
Veronika Pourová
5. 3. 2018
Přehled: Kolik toho sní jeden člověk za rok
Denně v České republice sníme přes 2 000 „tatrovek“ jídla. Za rok jsou to statisíce kilogramů jídla na člověka.
Redakce
3. 3. 2018
Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?
Známý Sedlčanský sýr přesouvá výrobu do Přibyslavi. Hermelín, z reklamy známý jako Pepa, se bude i nadále vyrábět ze sedlčanského mléka. Jeho chuť se prý nezmění.
Petr Havel
2. 3. 2018
Ministerstvo dá milion korun na další testování dvojí kvality potravin
Aktualita
Ministerstvo zemědělství dlouhodobě kritizuje tzv. dvojí kvalitu potravin. Tedy skutečnost, že potraviny prodávané v České republice, ale třeba také na Slovensku či Maďarsku, jsou horší kvality než v západní Evropě.
Lenka Krbcová
1. 3. 2018
Produkujeme 13× více drůbeže a 6× více sýra než za ČSSR, na Německo to nestačí
Komentář
Produktivita našeho potravinářství roste, ale proti EU je to pořád málo. Češi vyrábí potraviny neefektivně, a i proto jsou drahé.
Petr Havel
1. 3. 2018
Kuřata grilovaná na ohni, to je bistro Grils
Kuřecí maso můžete opéct i ugrilovat, nebo ho, stejně jako v novém podniku sítě Ambiente Grils, grilovat nad ohněm. Podle šéfkuchařky Markéty Libánské je právě takové kuře nejlepší.
Kateřina Čepelíková
28. 2. 2018
Nebezpečný med nebyl zlikvidován, inspekce ho našla ve skladu
Aktualita
Potravinářská inspekce při mimořádné kontrole zjistila 31,5 tun nelegálního medu. Jedná se zřejmě o med z kauzy společnosti Včelpo, ve kterém byla nepovolená antibiotika.
Redakce
27. 2. 2018
Test: Kde mají v Praze nejmakovější koláče
Vyrazili jsme do pekařství, pekáren i obchodů s potravinami, abychom nakoupili a následně ohodnotili jejich makové koláče. Zajímalo nás množství náplně i chuť. A byli jsme nesmírně překvapeni naším zjištěním. I vy budete.
Kateřina Čepelíková
27. 2. 2018
Promrzli jste? 5 tipů, jak se zahřát
Aktualita
Drkotáte zuby a ne a ne se zahřát? Vsaďte na správné jídlo, pití i masáž. Zde jsou naše tipy pro teplé ruce i nohy.
Redakce
26. 2. 2018
Jsou těstoviny vhodná příloha, nebo dietní chyba?
Těstoviny jsou zdravá příloha – omyl. Těstoviny jsou nezdravá příloha – taky omyl. Nejde ani tak o těstoviny samotné, jako o to, s čím – a nebo bez čeho – je servírujeme.
Veronika Pourová
26. 2. 2018
První polévka na světě, která léčí mrtvici
Galerie
Od 26. února do 2. března na Andělu proběhne gastronomická benefice Polívková smršť. Již posedmé bude prostor před obchodním centrem Nový Smíchov patřit předním českým kuchařům, výborným polévkám a dobré věci.
Redakce
23. 2. 2018
Tradiční Pražská šunka uspěla v Bruselu, její jméno je chráněné
Aktualita
Recept na tradiční Pražskou šunku si naši uzenáři předávají desetiletí. Evropská komise to uznala a potravinu zapsala na seznam Zaručených tradičních specialit, což výrobek ochrání před nekvalitními napodobeninami zneužívajícími dobré jméno Pražské šunky.
Redakce
23. 2. 2018
Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst
Nadační fond Albert vyhlašuje další ročník soutěže Zdravá 5. Dětské týmy se v ní již pošesté utkají při přípravě správné svačiny.
Redakce
23. 2. 2018
2 161
–
2 190
/
4 955
První strana
Předchozí strana
70
71
72
73
74
75
80
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji