Hlavní navigace

O Biopotravině roku by mohla rozhodovat i její cena

29. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ceny hodnocených biopotravin prodávaných v tržní síti byly letos při hodnocení v soutěži Biopotravina roku 2018 předmětem diskuse poroty. Je možné, že cena se stane jedním z hodnocených parametrů u soutěžních vzorků.

Nejvyšší počet přihlášených výrobků a nejpočetnější, personálně obměněná porota – to je stručná charakteristika letošního ročníku soutěže „Biopotravina roku 2018“ předcházející blížící se měsíc biopotravin, kterým je tradičně září.

Zcela jistě záslužným počinem organizátorů soutěže v čele s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců bylo vyhlášení nové hodnocené kategorie biosteaků, odrážející rostoucí nabídku masa z tuzemských chovů hospodářských zvířat, zejména pak hovězího, ale i vepřového. Způsob chovu, porážky, a především zpracování masa po porážce má totiž zásadní vliv na kvalitu výsledného produktu, což český spotřebitel ke své smůle bohužel stále ještě nedokáže plně docenit, ačkoli rozdíly jsou fatální. Zavedení kategorie biosteaků by tak mimo jiné mělo přispět k jejich propagaci a odlišení mezi nabídkou steaků na našem trhu. Ty nejlepší biosteaky budou nově označeny logem.

Biopotravina se skládala z českých surovin

Stejně tak jako platí, že není steak jako steak, platí ale také, že není biopotravina jako biopotravina. Především v tom, jaké suroviny se k její výrobě používají, přičemž v případě hodnocených potravin mám na mysli míru použití surovin tuzemského původu. Je přitom celkem logické, že například v případě kávy, která se v našich krajích nepěstuje, lze těžko očekávat využití surovin původem z ČR. Pokud ale tvoří hlavní surovinu brambory nebo ovoce mírného pásma, a přesto jsou komponenty k výrobě příslušné, třeba i velmi kvalitní biopotraviny, dovážené ze zahraničí, není to zrovna dobrá vizitka pro naše pěstitele.

Takových výrobků byla přitom v soutěži celá řada a svým způsobem je určitým paradoxem, že zahraniční surovina byla k výrobě biopotravin použita mnohem častěji v případě produktů rostlinného původu než živočišného, ačkoli je naše zemědělství, i biozemědělství, postaveno spíše právě na rostlinné výrobě. V biopotravině roku ale platilo, že ze sta procent, nebo alespoň dominantně, se při výrobě použilo naše mléko nebo maso, tedy zemědělské suroviny z kategorie živočišné produkce.

Předsedou poroty Biopotravina roku 2018 byl gurmán Pavel Maurer a mezi členy poroty zasedla například odbornice na výživu Margit Slimáková, spisovatelka Hanka Zemanová, zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce i ministerstva zemědělství i autor tohoto článku, agrární analytik Petr Havel.

Cena se možná stane hodnoceným parametrem v soutěži

Nedostatečné využití tuzemských surovin v některých biopotravinách je tak velkou rezervou do budoucnosti a škoda je to zejména proto, že často o něco dražší surovina tuzemského původu se v obvykle vyšší ceně biopotravin lépe „ztratí“. Mimochodem i ceny hodnocených biopotravin prodávaných v tržní síti byly letos při hodnocení vzorků předmětem diskuse poroty, také proto, že v porotě zasedli i zástupci maloobchodu. Do budoucna by tak mohly být ceny výrobků jedním z hodnocených parametrů u soutěžních vzorků. Je totiž zřejmé, že neochota značné části spotřebitelů zaplatit za jinak kvalitní, zdravý a chuťově atraktivní produkt na první pohled o hodně vyšší cenu, než za podobný produkt ze stejné kategorie z konvenční a průmyslové produkce, s rostoucím cenovým rozdílem mezi nimi klesá.

Co je pak platné, že je příslušná biopotravina po všech stránkách skvělá, když si ji téměř nikdo nekoupí, a tím, že se na trhu neuplatní, se nakonec třeba i přestane vyrábět. Opravdu kvalitních výrobků byla přitom v letošní soutěži, kam bylo přihlášeno šedesát jedna vzorků, velké množství. Přes výše zmíněné rezervy tak lze konstatovat, že spektrum biopotravin vyráběných v ČR roste a ani náhodou neplatí teze, že „zdravé potraviny jsou oproti nezdravým méně chutné“. Alespoň v „Biopotravině roku 2018“ tomu bylo naopak. Lze jen doufat, že se o tom v praxi přesvědčí nejen porotci a lidé preferující biopotraviny, ale i podstatně širší část spotřebitelské veřejnosti.

Oceněné budou známí od 30. 8. 2018

Nejlepší produkty z letošní soutěže spotřebitelé dobře poznají – vítězové v jednotlivých kategoriích získají právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina, doplněný příslušným letopočtem, a zároveň právo užívat pro vítězný výrobek označení Vítěz kategorie Česká biopotravina, opět doplněný označením roku, za který byl titul udělen. Vyhlášení výsledků soutěže proběhlo na tiskové konferenci ministerstva zemědělství ve čtvrtek 30.8.

Kategorie a výherci Biopotraviny roku 2018

Steaková bio masa: Hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr, a.s.

Biopotraviny rostlinného původu: Meruňky s levandulí a medem – extra džem od Marmelády Šafránka s.r.o.

Biopotravinou živočišného původu: BIO Čerstvý sýr s bylinkami od farmy JAVORNÍK-CZ s.r.o.

Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní – BIO Med medovicový od Ing. Dušana Michálka

Biovíno – Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 od Víno Marcinčák

Lze jen doplnit, že výroba biopotravin je spojena se šetrnějším hospodařením v přírodě, což je něco, co naše krajina velmi potřebuje. Nákupem biopotravin tak také svým malým dílkem přispíváme k prevenci rizik sucha nebo povodní, což si ne úplně každý ve všech souvislostech uvědomuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).