největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
5 011
–
5 040
/
5 040
První strana
Předchozí strana
100
150
160
166
167
168
Následující strana
Poslední strana
Potraviny pro třetí tisíciletí: Konopné semínko
Pod pojmem konopí si představíme většinou drogu. Pokud ovšem uvidíme jen smotanou cigaretu, unikne nám to podstatné. Konopí je totiž rostlina s velmi širokým spektrem použití.
Monika Vaňková
28. 5. 2009
Potraviny pro třetí tisíciletí: Goji
Potřebujete zatočit s jarní únavou a zároveň doplnit vitaminy? Nebo jen vypadat pěkně opáleně? Co takhle zajít do obchodu se zdravou výživou a sáhnout po sáčku sušené kustovnice čínské, označované někdy jako Goji.
Monika Vaňková
20. 5. 2009
Jak se dělá... Eidam
Eidam. Není Čech, který by neznal tento sýr. Ale víte, jak se vyrábí? Vydejte se s námi na cestu vůní a chutí. Prozkoumejte, jak vznikají potraviny, které běžně kupujeme.
Ludmila Hamplová
19. 5. 2009
Grilování: Hazard se zdravím?
Jestli si myslíte, že když si opečete na grilu papriku nebo libové masíčko, prospějete svému zdraví, jste na omylu. Úplně zdravě grilovat nelze. Dokonce lze grilovat velice nezdravě. Můžeme s tím něco dělat? Nebo bude naše letní opékání vždy hazard se zdravím?
Helena Singerová
14. 5. 2009
Potraviny pro třetí tisíciletí: Kokosový olej
Možná chodíte kolem regálu s exotickými potravinami s nedůvěrou. Nějaké sušené věci v pytlících nebo cosi v pestré lahvičce vás nechává v klidu. V našem seriálu si představíme tři potraviny, které mají fantastické účinky, ale v Česku nemají dlouhou tradici. Začínáme s kokosovým olejem.
Monika Vaňková
12. 5. 2009
Jak přežít venkovské hospody
Vyrazit na celodenní výlet bez svačiny může být velké dobrodružství. Skoro až bojovka. Hospoda je v mapě zakreslená, ale bude tam opravdu stát? Trefíme se do otevírací doby? A hlavně, budou vařit? I když se všechno povede, adrenalin nekončí. Kvalita jídla může být tak žalostná, že vám takový zážitek pokazí radost z ušlých kilometrů.
Helena Singerová
3. 5. 2009
Když se ozvou žaludeční vředy…
Stres, špatné stravovací návyky, příliš alkoholu, koření, ale také nadužívání některých léků a jedna záludná bakterie, to všechno stojí za nepříjemným onemocněním, které potká každého desátého člověka.
Ludmila Hamplová
20. 4. 2009
Zánět močových cest – nejlepší je prevence
Prakticky každá žena zná ten nepříjemný pocit při močení. Pálení, řezání, bolesti, zvýšená teplota i celková únava doprovází záněty močových cest. Přitom existuje jednoduchá a účinná prevence. Stačí obohatit jídelníček o brusinky.
Ludmila Hamplová
14. 4. 2009
Mají Velikonoce smysl? Pro rodinu určitě.
Nikoliv Vánoce, ale Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Není divu, že v převážně ateistické zemi, jakou Česká republika bez pochyby je, se dodržují zejména nenáboženské tradice. Jaký tedy mají Velikonoce v dnešní době smysl?
Helena Singerová
12. 4. 2009
Jaké jsou nejčastější mýty v dětské výživě?
První rok po porodu maminky poměrně hodně konzultují s lékaři, jak svého drobečka správně krmit. Ovšem s tím, jak klesá častost pravidelných prohlídek u pediatra, zmenšuje se i možnost zdravotníka jídelníček svých malých pacientů ovlivňovat. A tak se nelze divit, že představy o zdravém stravování dětí jsou leckdy opředené různými mýty a zkreslenými informacemi.
Zdena Lacková
10. 4. 2009
Vajíčka jsou zdravá! Mňam!
Mnoho let se na nás valily informace o tom, jak jsou slepičí vajíčka nezdravá a dokonce zdraví nebezpečná. V souvislosti s prevencí srdečních a cévních onemocnění jsme vajíčka považovali téměř za nepřítele v naší potravě. Skutečnost je ale o poznání jiná.
Ludmila Hamplová
8. 4. 2009
Dejte si americké brusinky
Zářivě červené plody mají blahodárný vliv na naše zdraví a široké využití při přípravě jídel a nápojů. Cranberries neboli americké brusinky míří i do našich kuchyní.
Ludmila Hamplová
6. 4. 2009
Českou biopotravinou roku je vitaminátor
Soutěž Česká biopotravina roku 2008 má svého vítěze. Stal se jím Vitaminátor 100% jablečná šťáva, který vyrábí Slavomír Soška na Opavsku. Do sedmého ročníku soutěže přihlásilo 27 českých potravinářských firem celkem 52 biopotravin.
Ludmila Hamplová
2. 4. 2009
Hodný a zlý cholesterol
Cholesterol je tuková látka, která nám nezpůsobuje bolest jako angína nebo zuby. Nemá ani žádné vnější příznaky a nemůžeme ji tedy ani nijak pociťovat. A přitom nás významně ohrožuje na našem zdraví. Jak vysoký cholesterol máme, zjistí praktický lékař z vyšetření krve při pravidelných prohlídkách.
Michaela Vydrová
1. 4. 2009
Víte, jaká vejce kupujete?
Každý ví, že se vajíčka prodávají v obchodech v obalech s namalovanými pěknými slepicemi. Jenže skoro nikdo netuší, že tyto obrázky lžou. České slepice si nežijí zdaleka tak idylicky, jak si veřejnost myslí.
Ludmila Hamplová
31. 3. 2009
Do Norska za národními jídly a letitými tradicemi II.
Jak jsem se již zmínila v minulém článku o norské kuchyni, je založena hlavně na jednoduchosti. Lépe řečeno na výživné jednoduchosti. A to platí i o norských zákuscích. Pojďme se podívat, co si Norové dávají po dobrém jídle, co pijí o slavnostních příležitostech a jaký mají vztah k ovoci a zelenině.
Denisa Křížová
31. 3. 2009
Detoxikujete na jaře tělo nebo se postíte?
Jaro je ideální období pro zlepšení stravovacích návyků a načerpání nových sil cestou správné výživy. Současně se mnoho lidí rozhoduje pro detoxikaci organismu. Bohužel si však neuvědomují možná rizika. Přitom k očistě a ozdravení naše těla stačí mnohem méně, než se týrat hlady nebo podstupovat nepříjemné a neúčinné procedury.
Ludmila Hamplová
26. 3. 2009
Pro bio svačinu do obchodu Biosoma
Aktualita
Spěcháte a chcete si koupit něco lehkého k jídlu? Bagety a toasty už vás znudily? Zajděte do bio prodejny. Seženete zde lehkou svačinku i vydatný oběd zároveň. Že mají v biopotravinách jen samé polotovary? A jste si jistí? Tak to jste ještě neslyšeli o obchodu Biosoma.
Denisa Křížová
25. 3. 2009
Do Norska za národními jídly a letitými tradicemi
O norské kuchyni platí jedna zásada: jídlo má být jednoduché, ale výživné. K jeho ochucení není potřeba více, než pepře a soli. Přesto jsou norská národní jídla rozmanitá, stejně jako tamní krajina.
Denisa Křížová
20. 3. 2009
Cheesy Trade - nejsýrovější místo nejen v Praze
Představte si místo, kde je na každičké volné ploše sýr. A ne jen tak ledajaký, ale pořádné kolo sýra. Všude, kam se podíváte, jsou koláče nejrozmanitějších a nejchutnějších sýrů. Příjemný sen? Představa sýrového ráje? Ale kdepak. Obchod Cheesy. Nejsýrovatější místo, jaké znám.
Denisa Křížová
19. 3. 2009
Biobylinky s vlastním průkazem původu
Voňavé bylinky dokáží lahodně ochutit polévku, zvýraznit chuť masa i jen provonět kuchyni. Avšak jak se při jejich výběru nespálit a vybrat skutečně kvalitní, které vás svou vůní a chutí skutečně potěší?
Ludmila Hamplová
13. 3. 2009
Zvolte českou biopotravinu roku
Češi už pomalu odpouštějí mýtus, že bio rovná se jakési zrní anebo luxusní potraviny, které si běžný člověk nemůže dovolit. Důkazem toho je i soutěž Česká biopotravina roku, která se koná letos už posedmé. Navíc i sami spotřebitelé mohou vybírat své favority.
Ludmila Hamplová
11. 3. 2009
Biotop – kde nakoupíte bio pivo a bio čokoládu
Pokud hledáte české biopotraviny, tak jste na správné adrese. Biotop je rájem pro bio nadšence hledající i nezvyklé pochoutky jako bio kávu, nejrůznější bio čokolády nebo dokonce bio pivo. Sortiment tohoto obchodu tvoří z 95 % právě potraviny v bio kvalitě.
Denisa Křížová
10. 3. 2009
Zkoušeli jste někdy reklamovat bagetu?
Přemýšleli jste někdy o tom, komu patří jméno vytištěné na igelitovém obalu baget prodávaných na benzínkách, v trafikách nebo supermarketech? Napadlo mě, že zkusím jednu bagetu „reklamovat“ a dostanu se až k tajemné paní Janě nebo Martině, abych se dozvěděl, co vlastně dělají.
Jan Potůček
6. 3. 2009
Albio - bio za luxusní ceny
Jít do pražské biorestaurace Albio s cílem hledat české výrobky nemá smysl. Spíše tu najdete výrobky rakouského, slovenského, německého nebo jiného, často velmi exotického, původu. Tedy i za vyšší ceny. Pravidelný konzument biopotravin je ale na tuto nevýhodu už zvyklý.
Denisa Křížová
5. 3. 2009
Norsko z kulinářského pohledu: bio potraviny a místní speciality
Ačkoliv mezi hlavní norská zemědělská odvětví patří rybolov, není to v tamních obchodech s potravinami nijak znát. Spíše vás zaujme nabídka produktů z ekologického zemědělství, které tu běžně seženete, a nebo norské speciality, nad kterými zůstávají chuťové buňky stát.
Denisa Křížová
18. 2. 2009
Špatná výživa může za neplodnost
Jak jíme má mnohem větší vliv na naši plodnost, než si myslíme. Nejen, že nám špatná výživa může značně zkomplikovat šanci počít potomka, ale také jej zdárně donosit i porodit. Nadváha i podváha jsou zkrátka problém. Velký vliv má dokonce na samotnou plodnost a šanci mít vůbec děti.
Ludmila Hamplová
10. 2. 2009
Němci: Největší biožrouti Evropy
Biobyznys roste u našich západních sousedů rychlostí blesku. Aby také ne, když 85 % německých domácností kupuje alespoň jednou za čas biopotraviny. Jen pro srovnání, pouze 27 % Čechů nakupuje nepravidelně bio produkty, k pravidelným nákupů se nechá zlákat pouze 4,8 % spotřebitelů.
Ludmila Hamplová
7. 2. 2009
Britská kuchyně: není tak nechutná?!
Rozvařená zelenina, dušené maso bez chuti, podivné kombinace přísad a žádná gastronomická invence, tak vypadá kulinářské „umění“ staré dobré Anglie. Snad právě proto má její kuchyně tak mizernou pověst. Proto jsem si vyrazila ochutnat Londýn vlastním jazykem.
Ludmila Hamplová
5. 2. 2009
Zdravý košík v českém supermarketu?!
Touha po štíhlosti a dokonalé postavě vykoupená pojídáním brokolice a jiných podivností na jedné straně a na druhé pomalu se valící polovina české populace s nadváhou milující vlašský salát, polárkový dort a smažené řízky, tak nějak se liší představy lidí od reality života.
Ludmila Hamplová
3. 2. 2009
5 011
–
5 040
/
5 040
První strana
Předchozí strana
100
150
160
166
167
168
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji