Hlavní navigace

Bramboračka jako rodinný poklad

Sdílet

 Autor: Renata Petříčková
Polévka, která má tolik podob, že je snad nejde spočítat. Každá rodina, každá kuchařka má jen ten svůj nejoblíbenější recept. Bramboračka nikdy nebude chutnat stejně.

V případě bramborové polévky si můžete hrát s použitými surovinami, s jejich množstvím a také s kořením. A nikdy se nespletete. Bramboračka je navíc polévka, ve které velmi dobře chuťově vyniknou dary podzimu – houby.

Tak směle do ní! Teď bych vám měla nabídnout nějaký základní recept. To bude těžký oříšek a protože nechci nikoho do ničeho nutit, zkusím recept sestavit jen tak, množství ingrediencí bude čistě na vás. A protože seznam může být nekonečně dlouhý, vynecháme ho. Začneme prostě vařit!

Základ


Autor: Renata Petříčková

Začínáme osmahnutím nastrouhané mrkve, dáme jí hezkou hrst, aby se v polévce vyjímala. Osmahnutá, najemno nastrouhaná mrkev dodá krásnou zlatavo oranžovou barvu a nezaměnitelně ovlivní chuť. Když máslo pod mrkví zoranžoví a zezlátne, přidáme hladkou mouku a vytvoříme zeleninovou jíšku. Někdo tuto část přeskakuje a zahušťuje až nakonec. Já mám raději, když je jíška opražená a tak dodatečně zahušťuji, jen pokud je to potřeba. To, když polévka není dost hustá svými ingrediencemi, nestojí v ní lžíce.

Zalijeme vývarem, v nouzi horkou vodou.

Nejen brambory patří do bramboračky

Samozřejmě existují bramboračky, které jsou jednoduché, bílé a obsahují převážně brambory nebo jenom brambory a koření. Ale do správné bramboračky, takové té pestré, patří v každém případě aromatická kořenová zelenina (celer, petržel), ale pozor na množství, třeba celer je velmi výrazný a snadno to s ním lze přehnat. Můžete část také nastrouhat a posmažit spolu s mrkví. Mrkve také nedávejte příliš mnoho, je sladká.

Zbytek pak pokrájíme na přiměřené kostky společně s ostatní zeleninou. Přidat můžeme kedluben, pár růžiček květáku, brokolice, hrášek, fazolky bílé i barevné a samozřejmě brambory. Při použití jiné zeleniny dejte pozor na množství, když to přeženete, ztratí se chuť brambor a převáží například brokolice, nebo i ten hrášek je docela zrádný a jednou jsem jím bramboračku pokazila. Dominantní musí být brambory. Takže se nám vaří zelenina ve vývaru nebo ve vodě. Přidat můžeme koření… a vaříme asi dvacet minut.

Ke konci varu někdo do bramboračky přidává v hrnečku rozkvedlané vejce. Opatrně nalít a dobře míchat a míchat, až se z něj vytvoří směs cárů a pruhů. Můžete to zkusit, každopádně to polévku příjemně zahustí. Kdo má rád petržel, může přidat nasekanou čerstvou nať. A nemůžu opomenout další zvláštnost, a sice – smetanu. Jsou tací, kteří si do bramborové polévky ve finále nalijí trochu sladké smetany. Nu což – proč ne?

Majoránka – královna koření

Hlavní chuť dodají všechny použité suroviny. Samozřejmě je třeba polévku osolit, trošku opepřit a hlavně přidat majoránku. S tou nešetříme a hlavně jí ničím nelze nahradit. Jednou jsem to zkusila, použila jsem tymián a polévka byla jedním slovem „příšernost“. Takže od té doby jedině majoránku. Stejně jako ji nelze ničím nahradit u bramboráků, nejde to ani v případě bramboračky.

Katalog bylinek a koření: Majoránka

Česnek – ano nebo ne?


Autor: Renata Petříčková

Toť otázka do pranice. Někdo dává do bramboračky přiměřeně česneku. Jen lehce, neděláme česnekovou polévku. Dlouho jsem se tomu bránila, a pak ochutnala tu očesnekovanou. Překvapivě mi to velmi chutnalo, polévka dostala jiný říz, který se ke směsi zeleniny a hub hodil. Česnek jako by v polévce zvýraznil všechny ostatní chutě. A od té doby dávám i trošku česneku.

Přidat můžeme samozřejmě i kvalitní sojovou omáčku nebo polévkové koření.

Čtěte téma: Kampak, Češi? Na houby!

Hřiby, žampióny, holubinky, kozáci, křemenáče… Co s nimi? A proč je právě u nás houbaření tak populární? 

Houby, důležitá součást bramboračky

Někdo tvrdí, že bez hub není bramboračka bramboračkou. Podle mého názoru jsou sušené houby v bramboračce lepší, lépe vypadají, nedělají sliz a svou barvou hezky obarví i polévku, je potom tmavší. Houby čerstvé jsou zase „masitější“ a udělají v polévce více parády. Do správné houbové bramboračky patří houby nejlepší ze všech, tedy hříbky nebo různé suchohřiby. Ale v nouzi můžete použít i kozáky, křemenáče nebo klouzky, ačkoliv už nemají tu sladkou chuť a vůni.

Přidávat žampiony už se příliš nevyplácí, ty nedodají žádnou zvláštní vůni, snad jen pocit hub v polévce. Naopak můžete přidat hlívu ústřičnou, zdravou a velmi dobrou houbu. Nečekejte však pronikavé houbové aroma, ale spíše „materiál“ spíše neutrální chuti. Báječně nasaje okolní chutě a vůně a celku to velmi prospěje. Ostatně jako vašemu tělu.

Lakovky ametystové nebo špičky obecné zase dodají polévce ostřejší jemně kořeněnou houbovou příchuť.

Přeji vám příjemné vaření a ještě lepší chutnání; a budu moc ráda, když se podělíte o své vlastní názory, tipy a rodinné recepty, protože kolik lidí, tolik podob této polévky.

Chcete čerstvé suroviny? Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).