Hlavní navigace

Švestkování - a tenhle znáte?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Modrofialové plody patří k babímu létu a podzimu. Právě teď jich je na stromech i pultech plno. Vyzkoušejte méně známé úpravy, třeba smažené švestky nebo pečená povidla.

Švestky jsem mívala ke svačině na první školní dny. Na to, v kombinaci s nějakým tím namazaným chlebem, pravda, nevzpomínám příliš ráda, ale jinak taková švestka právě ze stromu utržená mi moc chutná. Zejména pak v pozdním podzimu, kdy jich pár, už trošku svraštělých, na stromě zůstane. A čím jsem starší, tím víc přicházím na chuť švestkovému experimentování.

Modré krásky jsou nejen dobré, ale také zdravé – obsahují hodně vitamínu C a také vitamínů skupiny B, dále železo, draslík, vápník a zinek. Pozor, také obsahují velmi malé množství síry, takže kdo je na tuto látku alergický, měl by se větší konzumaci švestek raději vyhnout. V minulosti byly švestky velmi ceněny právě pro vysoký obsah téměř všech důležitých živin, a tak se pečlivě upravovaly tak, aby vydržely celou zimu. Není divu.

Švestky netradičně

Třeba smažené… je to naprosto jednoduché. Švestky (můžou být i lehce nedozrálé, ale se zralými je to taky dobrot, a co teprve se sušenými!) jednoduše odpeckujete a obalíte v hustém palačinkovém těstě. A pak osmažíte, ideálně ve friťáku nebo v kastrolu na vyšší vrstvě oleje, aby plavaly. Podobně jako koblihy. Je to úžasné, křehké a jemné…

Švestky ve slanině je také možné naložit třeba do slivovice nebo flambovat
Autor: Isifa.cz

Švestky ve slanině je také možné naložit třeba do slivovice nebo flambovat

Výborné jsou také švestky smažené ve slanině – jednotlivé kousky zabalíme do plátku anglické slaniny, zajistíme párátkem a osmažíme.

Švestková povidla se dají klasicky vařit v hrnci… anebo péct v pekáči. Je vám to divné? Recept je to jednoduchý a oblíbený, vyzkoušejte!

Pečená povidla

Vypeckované švestky (nejlépe už přemrzlé, hodně zralé, takové, ve kterých je vysoký obsah cukru) naskládáme do pekáče, jednu na druhou. Pečeme na 200 °C asi hodinu a půl a mezitím asi třikrát promícháme. Poté teplotu zmírníme na zhruba 50–100 °C a dopékáme několik dalších hodin až do požadované hustoty. Poté vlijeme do skleniček a zavíčkujeme. Pro jistotu můžeme zasterilizovat, ale není to nezbytně nutné, horká povidla si skleničku vysterilizují sama, nebo ji můžeme vypláchnout rumem, to je taky dobrá desinfekce.

Tip: Nejlepší jsou povidla jen tak, čistě ze švestek, ale v receptech jsem našla ještě možnost švestky před pečením prosypat cukrem a polít trochou octa nebo citronové šťávy. To je řešení v případě, že nemáte švestky tzv. přezrálé a je třeba je trochu dochutit.

Obyčejná marmeláda nebo džem

No jasně, proč ne. Máte doma ještě od léta nevyužitý želírovací přípravek? Neváhejte a podle návodu připravte džem nebo marmeládu ze švestek.


Autor: Renata Petříčková

Nemusíte je dlouze vařit, dlouze sladit a vytvářet pravá povidla, i švestková marmeláda je velmi chutná. Stačí plody rozmixovat nebo rozkrájet (podle toho, jakou chcete konzistenci) a směle do práce. Na čerstvém chlebu bude chutnat báječně. Nebo na lívanečku posypaném skořicí.

Mimochodem, skořice a švestky se spolu dobře snoubí. A tak můžete zkusit třeba tento fofr moučník:

Švestky se šlehačkou a skořicí

Příprava je jednoduchá. K mléčné kávě je to úžasné… Ovšem nepřejezte se.

Vypeckované švestky posypeme hnědým cukrem. Naložíme je na mističky, posypeme skořicí a poklademe kopečky pravé dobré bílé šlehačky. Ozdobíme ruličkou skořice (mlsouni mohou přidat strouhanou čokoládu) a vlastně kdo chce, může si přidat třeba cukrářský piškot nebo obyčejný piškot nebo ruličku trubičky a „moučník“ je hotov.

Jak se suší švestky

Sušení je další oblíbenou formou uchování švestek na zimu. A jak známo, jsou velmi zdravé. Koncentrované vitamíny, vápník a švestková chuť potěší v zimě nejen v čaji, ale také jen tak, třeba u televize k zakousnutí. Švestky se nejlépe suší v domácí sušičce nebo v troubě na velmi mírnou teplotu, třeba přes noc.

Jako bonus nádherně provoní kuchyň. Opět k tomu potřebujeme švestky nejlépe přemrzlé, takové, které mají špičku u stopky už zaschlou a svraštělou.

Švestky koupíte také na FARMÁŘSKÉM TRHU. Vyberte si:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).