Hlavní navigace

Tipy pro dobrou chuť ořechů

Sdílet

 Autor: Renata Petříčková
Ať vlašské, nebo lískové, patří neodmyslitelně k podzimu. Až si budete dělat veverčí zásoby na zimu, nezapomeňte na několik pravidel, díky nimž vám ořechy vydrží bez plísně a hořkosti.

Ořechy všeho druhu už v tuhle dobu končí svou pouť ze stromu na zem a usazují se v pytlích, lískách a vyloupané ve sklenicích, hoví si, aby nám svou sladkou a příjemnou chutí zpříjemnily zimní období. A dodaly nám vápník, hořčík a nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi cenné.

Ovšem aby byly sladké a dobré, je třeba znát několik malých rad.

Hořké plody lásky?


Autor: Renata Petříčková

Vlašské ořechy mají pohnutou mytickou historii. Báje o bohyni Karye, do které se zamiloval bůh Dionýsos, neskončila dobře. Karya totiž náhle zemřela a Dionýsos nemohl její ztrátu unést. Smutnil, truchlil, a jelikož neuměl své milované vrátit život, alespoň ji prý proměnil ve statný strom ořešáku – na věčnou památku. Na její počest pak byl postaven chrám a jeho sloupy byly z ořešákového dřeva a měly podobu mladé ženy.

Tak trochu hořký konec lásky. Možná je to ten pravý důvod, proč jsou vlašské ořechy často hořké. Ovšem nemusí být.

Hořkost vlašských ořechů může být nebezpečná. Někdy totiž signalizuje to, že jsou plody napadeny plísní a tudíž se mění jejich chuť, nebo jsou žluklé. To ale většinou poznáte podle zvláštní příchuti, která není příjemná. Ty rozhodně nejezte, uškodili byste si. U čerstvých ořechů je určitá míra hořkosti normální a zdrojem této nepříjemné chuti je slupka. Některé odrůdy ořechů jsou hořké více, jiné méně a některé téměř vůbec. Takže záleží také na „genetice“ stromu, z něhož ořechy sbíráte.

Hořkou příchuť však můžete minimalizovat tím, že čerstvě nasbírané ořechy vyloupete ze skořápek a ještě mokré a napůl syrové je usušíte v troubě. Poměrně rychle, při teplotě kolem padesáti stupňů. Toto rychlé usušení jim prospěje a nebudou nahořklé, zůstanou spíše sladké.

Takto upravené vydrží asi dva až tři měsíce ve sklenici, chcete-li je skladovat déle, je lépe dát je do sáčku a nechat zamrazit.

Připravte si: Domácí müsli

Pomáhají lískové oříšky plodnosti?


Autor: Renata Petříčková

Lískové oříšky jsou sladké, jemné a obecně oblíbenější než vlašské ořechy. Ovšem třeba ve vánočním těstě jsou vlašáky nenahraditelné pro své výrazné aroma. Lískové oříšky jsou zase lepší na chroupání. Obsahují až 60 % olejů a možná vás zaujme, že jejich vůně se používá i v parfumerii.

Už v dávnověku byly symbolem plodnosti. Jejich pravidelná konzumace dostane organismus do kondice a pak je případnému využití plodnosti těla cesta otevřená… ovšem, zase to nepřežeňte. Ořechy, a to nejenom ty lískové, mají vysokou energetickou hodnotu, takže budete-li si jich dopřávat dlouhodobě po hrstech, může se to neblaze projevit na vaší váze.

Proti plísním

Budete-li si sbírat ořechy vlastnoručně nebo je dostanete, je důležité nenechat je zplesnivět. Plíseň na skořápkách obyčejně nevadí, není-li ořech zasažen příliš, tedy na většině povrchu. Takový vyhoďte; jinak kropenaté a zašedlé oříšky bývají po mokrém studeném podzimu, kdy se plísním dobře daří.

Důležité je prohlížet ořechy uvnitř. Tam často roste bílá „chlupatá“ plíseň. Tak s těmi taky pryč. A ořechy co nejrychleji po nasbírání usušit, je jedno, zda je budete sušit ve skořápkách nebo vyloupané. Ale nesmí být dlouho vlhké.

Kupované ořechy mají jednu velkou nevýhodu. Mohou být napadeny mikroskopickými plísněmi nebo žluklé. Takže když je budete kupovat již vyloupané, dívejte se pozorně přes sáček. Rozhodně tam nepatří moli, pavučinky a červíci, jak to někdy bývá… bohužel.

A to ostatní už bohužel neovlivníte. Často se mi stalo, že jsem kupované ořechy vyhodila. Proč? Ze stejného důvodu, z jakého občas vyhodím i oříškovou čokoládu – ořechy byly žluklé a chutnaly jako stará skříň. To přes sáček nepoznáte, snad jen jedno vodítko – jsou-li oříšky omlácené, odrolené a vypadají staře či podezřele, nekupujte je. Mohou být opravdu staré a zkažené.

Recept na oříškovou buchtu bez mouky potěší a oživí…


Autor: Agentura SXC

Zejména pak vaše nervy. Naučíme se totiž péct korpus, na který můžete dát v podstatě cokoliv. Tvaroh, ovoce, želatinu… A tento korpus je navíc bez špetky mouky, což je vítané v případě, že je vaším stylem dělená strava. Ale pro všechny platí, že tenhle korpus je lahodně oříškový, vonící a zatraceně dobrý.

Suroviny:

  • 6 bílků
  • 70 g sušeného mléka
  • 100 g fruktózy (doporučuji, může být i cukr, ale fruktóza má specifickou lahodnou chuť snoubící se s ořechy)
  • 120 g mletých ořechů (nechte si malou část ořechů na vysypání vymaštěné formy – „neděliči“ mohou vysypat klidně moukou)

Postup je zcela jednoduchý. Z bílků nejprve ušlehejte pevný, hodně tuhý sníh. Na tom stojí celý úspěch. Potom do něj lehce vmíchejte fruktózu nebo cukr a ořechy a nakonec sušené mléko. Lehce, opravdu lehoučce a něžně, vymíchejte hladké těsto. To potom nalijte do formy a upečte (25 minut při 170 °C). Nechte zchladnout … a zdobte a plňte – tvarohem, šlehačkou, ovocem, želatinou…

Je to těsto velmi hutné a jeho výrazná oříšková chuť vás jistě potěší. Místo ořechů můžete použít i strouhané mandle.

Tip na závěr: Odborníci na zdravou výživu tvrdí, že stačí pouhé čtyři oříšky denně po celou zimu a budete zdraví jako ryba. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).