Hlavní navigace

Houbové recepty, které možná neznáte

8. 9. 2010

Sdílet

Baví vás sbírání hub? A umíte si z nich připravit chutné jídlo? Pokud už vás omrzela klasická smaženice nebo houbofleky, možná vás inspirujeme některým z našich receptů.

Houby smažené, pečené i opékané ze všech stran. Dalo by se říci, že kolik jídel máte v kuchařce, tolik možných houbových variant si můžete uvařit. Houby totiž můžeme přidat téměř do jakéhokoliv jídla.

Hlavní podmínkou pro přípravu houbových jídel je samozřejmě hlavní ingredience, tedy houby. A nebyli bychom portálem o zdravém životním stylu, kdybychom vás současně nevyhnali do lesa, nasbírat si nějaké ty „ingredience“. Letošní sezona navíc houbaření zvlášť přeje. Samozřejmě pouze v případě, že se v houbách vyznáte…

Houby jsou také současným hitem farmářských trhů, k sehnání jsou i v běžných obchodech, nebo třeba hned vedle brambor u silnic. V těchto případech opět nabádáme k opatrnosti: Houby kupujte pouze od prodejců s certifikátem! „Prodávat volně rostoucí houby smí pouze ten, kdo vlastní osvědčení o znalosti hub,“ říká tiskový mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. Jan Mišurec a důrazně varuje před nákupem hub od prodejců, kteří takové osvědčení nemají a houby prodávají u silnic, na parkovištích a odpočívadlech. To by se vám pak nemuselo vyplatit.

Muchomůrka zelená
Autor: Wikipedia.cz

Muchomůrka zelená

Ing. Pavel Svoboda, člen Ústřední mykologické poradny ČMS čtenáře Vitalie upozorňuje zejména na letošní nadprůměrnou úrodu smrtelně jedovatých muchomůrek zelených: „Letos se hojně vyskytují muchomůrky zelené včetně jejich bílé formy, které si mohou lidé plést s pečárkami – žampiony. V červnu a na začátku července se rovněž urodilo nadprůměrné množství mírně jedovatých pečárek zápašných, těžko rozeznatelných od jedlých pečárek ovčích. V současnosti začalo růst mnoho druhů fialových pavučinců, které si lidé pletou s čirůvkou fialovou.“

Pozor! Rovněž nejedlé nebo jedovaté houby mohou být chutné – otrávení a přeživší se shodují, že si na jídle pochutnali. To, že se jedovatá houba pozná podle chuti, je pověra.

Čtěte téma: Rostou. Pozor, ať se neotrávíte!

Omyly mívají fatální následky. Některé druhy hub mohou rozeznat jen skuteční znalci…

Houby s červenou řepou

200 g slaniny, 500 g červené řepy, cca 300 g jedlých hub, 1 lžička koriandru, sůl, pepř, sklenice červeného vína, 1 velká cibule, petržel

Slaninu nakrájíme a společně s cibulí opečeme na pánvi. Přidáme na nudličky nakrájenou řepu, koření a zalijeme vínem. Pod pokličkou několik minut dusíme, dokud řepa nezměkne. Na závěr přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme několik minut. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželí a konzumujeme s vařenými bramborami, nebo jen s pečivem.


Houbová směs v alobalu

300 g jedlých hub, 1 cibule, 100 g plátků anglické slaniny, sůl, pepř, kmín, tuk na potření alobalu, 200 g nastrouhaného sýru niva

Pokrájené a očištěné houby okořeníme a rozložíme na plát alobalu potřený tukem. V další vrstvě pokládáme kolečka cibule a naposledy plátky anglické slaniny. Posypeme kmínem a strouhanou nivou.

Celou směs zabalíme do alobalu a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 20 minut.


Bedly v pivním těstíčku

Očištěné hlavičky bedel, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, pepř, sůl, kmín, 1dcl piva, olej

Hlavičky bedel krátce spaříme ve vařící vodě, necháme vychladnout a okapat. Okořeníme a obalíme v těstíčku z polohrubé mouky, vajec a piva.

Na pánvi rozpálíme olej a obalené houby na ní vložíme. Opečeme z obou stran. Podáváme s vařenými brambory, nebo s pečivem.

Čtěte téma: Kampak, Češi? Na houby!

Houbaři hlásí nálezy parádních hřibů, kozáků, křemenáčů… Co s nimi? A proč je právě u nás houbaření tak populární? 

Papriky plněné houbovou směsí

Větší papriky, jedlé huby, menší cibule, olej, 4 vejce, sůl, pepř, 200 g strouhaného tvrdého sýra, 50 g šunky

Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme. Přidáme vejce, sůl, pepř a pokrájenou šunku. Celou směs na slabém ohni mícháme cca 5 minut. Na závěr přidáme strouhaný sýr. Vše dobře promícháme.

Připravenou směsí naplníme omyté papriky zbavené stopky a semen. Plněné papriky pečeme v rozpálené troubě zhruba 30 minut.

Lze podávat s bramborovou kaší nebo jako klasické plněné papriky v rajské omáčce s těstovinami či s houskovým knedlíkem.


Houbové lívance

2 vejce, 100 ml oleje, 1 lžička prášku do pečiva, 200 g hladké mouky, 100 g slaniny, ½ litru mléka, kmín, sůl a zhruba 200 g jedlých hub

V míse rozšleháme vejce, mouku, mléko a sůl. Nadrobno nakrájenou slaninu rozškvaříme na oleji, přidáme najemno nakrájenou cibuli a zpěníme ji. Do směsi přidáme nakrájené houby a kmín. Na mírném ohni dusíme do změknutí.

Necháme vychladnout a vše spojíme připraveným odstátým těstíčkem. Lívance smažíme na rozžhavené pánvi.

Znáte nějaký jiný recept z hub a chcete se o něj podělit s dalšími čtenáři? Pošlete nám jej, popř. napište v diskusi pod článkem.   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).