Hlavní navigace

Lečo – sprosté jídlo, nebo delikatesa?

Sdílet

„Dáme lečo?“ aneb dotaz z kuchyně, který leckomu umí vyvolat pěknou husinu na zádech. Pokrm z rajčat, paprik, salámu, vajec, případně dalších „zbytků“ z kuchyně…

Právě lečo patří do skupiny jídel, které většina lidí buď nenávidí, nebo miluje. Já třeba neomylně poznám, kdy ho sousedi pod námi vaří. Dostanu na něj hned taky chuť…

Papriky a rajčata nic moc

Pro přípravu leča nepotřebujeme extra kvalitní papriky ani rajčata. Obyčejně se pro tento pokrm zpracovávají horší nekvalitní plody, ovšem nikoliv nahnilé nebo plesnivé. Prostě malé, přezrálé nebo nedozrálé (papriky), nebo lehce pomačkané.


Autor: Renata Petříčková

Takže je to způsob, jak využít třeba papriky nebo rajčata, které se vám v ledničce časem nějak svraští, seschnou či jinak znehodnotí, že je už za syrova nechcete jíst. Je škoda takovou vrásčitou papriku vyhazovat, pokud tedy není nějak nahnilá… Můžete ji pokrájet na kostičky nebo na proužky a uložit do mrazáku. A časem k ní přidat třeba nepěkné rajče nebo další papriku. A ejhle – náhle je tu materiál na dobré lečo. A v podstatě ze zbytků, pro které byste jinak možná ani nenašli využití.

Jakou uzeninu? Je to na vás… Do leča se nejlépe hodí měkká uzenina, špekáček, gothaj, měkké salámy… Pozměněné chuti dosáhnete přidáním dobré vyškvařené slaniny. Suché salámy se do leča příliš nehodí, ale když už ho budete chtít použít, dejte ho pouze prohřát ke konci, tedy těsně před přidáním vajíček. Salám by se zbytečně ještě více vysušoval.

Čtěte téma: Špekáček není buřt. A někdy ani špekáček

Správný špekoun má pevně daný minimální obsah masa. Jenže jak známo, pravidla jsou od toho, aby se porušovala, a tak řezníci často hážou do uzenin i to, co nemají. 

Vydusit vodu, nebo ji nechat?

Příprava leča je poměrně jednoduchá a dá se popsat stručně, dále se ale podíváme na nějaké ty nástrahy:

Na másle (oleji, sádle) zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a opečeme. Přidáme nakrájenou papriku a dusíme pod pokličkou do měkka. Pak přijdou na řadu nakrájená rajčata a nakonec vejce, odkryté mícháme, dokud se „nesrazí“. Na konci osolíme a kdo má rád, může do dušených paprik přidat trochu drceného kmínu. Jinak ale netřeba lečo nikterak dochucovat. Snad ještě popepřit. Nebo pokapat kečupem. Podáváme s čerstvým voňavým chlebem.

Lečo má při své přípravě jednu charakteristickou vlastnost. A sice z paprik a zejména pak z rajčat se uvolňuje hodně vody. Lečo se tedy spíše dusí, než smaží. Tuto tekutinu je dobré nechat odpařit co nejvíce, aby vajíčka udělala takový ten „smaženicový“ efekt. Máte-li naopak rádi lečo více „mokré“, pak nechte vody více.

Tip: Kdo má rád lečo spíše krémovité a jemnější, může k vajíčkům přidat trošku dobré kvalitní a husté smetany v množství asi jedna polévková lžíce na dvě vajíčka. Vajíčka se pak typicky nesrazí, ale zůstanou trochu víc vláčná.


Autor: Renata Petříčková

Nejzrádnějšími a nejpodlejšími účastníky na lečovém reji jsou rajčata. Na jednu stranu plná vody a tudíž by je teoreticky bylo třeba co nejdéle dusit, aby se voda odpařila. Na druhou stranu takové dobře vydušené rajče vypadá spíše jako tenká slupka. Tak si vyberte. Buď bude lečo mokré, nebo suché, ale také se suchými rajčaty.

Vypomoci si můžete třeba tím, že rajčata nakrájíte na opravdu malé kousky a slijete z nich veškerou vodu, pak je jenom s dušenými paprikami prohřejete a hned dáváte vajíčka. V rajčatech tak zůstane dužina.

Lečo jinak

Co můžete ještě do leča přidat? Ovšem změní to samozřejmě tu typickou chuť…

  • sušená rajčata
  • olivy
  • cukety
  • houby
  • přidat trojúhelníček taveného sýra do dušených paprik, lečo bude krémovitější
  • posypat sýrem
  • lečo lze nastavit také vařenými těstovinami nebo bramborami
  • posypat petrželkou
  • podusit s paprikou také strouhanou mrkvičku
  • přidat můžete také kuřecí maso nebo hovězí kližku, to už je pak ale trochu guláš

Zavařování

Lečo je možné také zavařovat. Potřebujete:

  • 0,5 kg sádla
  • 1 kg cibule
  • 3 kg paprik
  • 2 kg rajčat
  • 3 čajové lžičky soli (či jak chcete dle chuti, lze dosolit také později, při přípravě hotového jídla)

Na sádle zpěníme cibulku, opečeme ji do zlatova. Potom přidáme papriky, asi 10–15 minut je dusíme, potom přidáme rajčata a necháme přejít varem. Plníme horké do sklenic a zavaříme asi 20 minut v zavařovacím hrnci.

Variace – k tomuto leču můžete zavařit i kousky cuket, letního zelí, kapusty nebo přidat česnek, má-li někdo rád.

V zimě pak stačí sklenici otevřít, ohřát na pánvičce a přidat vajíčko. Lečo jako od maminky! Někdo tuto směs také používá třeba na pizzu nebo jako základ pod guláš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).