Hlavní navigace

Pesto, šupito presto

Sdílet

 Autor: Renata Petříčková
V chuti kupovaného pesta mi něco vadí, vážně nevím, co to je, nějaká zvláštní příchuť. Pokud jste na tom podobně, pak si můžete udělat domácí, mnohem jemnější a chuťově vyváženější.

Pesto je směs, ve které dominuje olivový olej, bazalka a jemná oříšková chuť. Různých variací je mnoho, to pravé pesto je však neopakovatelné. Vyzkoušejte ho!

Pravé pesto s piniemi a parmezánem

Suroviny:

  • 100 g bazalkových listů
  • 2 –3 polévkové lžíce piniových oříšků
  • olivový olej dle potřeby, připravte si však alespoň jednu plnou lahev
  • sůl dle chuti
  • 2 střední stroužky česneku
  • 50 g strouhaného parmezánu (nebo české verze sýra)

Přečtěte si: Parmezán – ušlechtilý kmet mezi sýry

V případě parmezánu platí, že čím je starší, tím je lepší. A také ovšem dražší. Pro své nezaměnitelné aroma je hojně využíván při přípravě nejrůznějších pokrmů. 


Autor: Renata Petříčková

Základem zelené omáčky jsou piniové oříšky a olej. Česnekem jen lehce ochutíme a zahustíme strouhaným parmezánem. I ten má poměrně výraznou chuť, takže svou míru si musíte najít, nemusíte se řídit doporučeným množstvím. Lze ho i vynechat a přidávat si ho k jídlu až čerstvý.

Všechny ingredience v mixéru rozmixujeme na kaši či na konzistenci omáčky, ředíme olejem podle potřeby (oleje je třeba docela velké množství a lze ho nahradit i slunečnicovým olejem, je-li vám nepříjemná chuť olivového) a plníme do skleniček. Vrstvu omáčky navrchu zalijeme další vrstvou oleje, aby se zabránilo styku omáčky se vzduchem, mohla by se kazit.

Důležitou součástí je bazalka, a tu si můžete vypěstovat i doma. V květináči, v truhlíku na balkoně, a úplně nejlépe roste ve volné půdě, to doslova bují. Bazalka se pěstuje velmi jednoduše a přinese vám několik sklizní ročně – až pět při dobrém růstu. Při prvním trhání se nijak neostýchejte, bazalku otrhejte tak, že zbude „strniště“ cca 5 cm, ale nechte na ní několik bočních listů, aby v jejich paždí mohly vyrůst nové výhonky. Další sklizeň tak bude ještě bohatší.

Tip: Nemyjte bazalku, sbírejte ji za suchého počasí, jakákoliv vlhkost na lístečcích způsobí, že bazalka v omáčce zčerná.

Katalog bylinek: Bazalka

À la pesto

Z uvedeného tedy vidíte, že byste měli mít hlavně piniová semínka, bazalku a parmezán.  Pokud je nemáte, je to problém, ale nikoliv neřešitelný. Pesto, jako snad všechno, má i jiné variace – ovšem detailisti samozřejmě správně namítnou, že pak už to není pravé pesto. Není, ale i tak si můžete pochutnat.


Autor: Renata Petříčková

V některých receptech je bazalka nahrazena petrželkou nebo dokonce mátou. To jsem, přiznám se, nikdy nezkoušela, ale protože ani jednu z bylinek nemám moc ráda, zkoušet to nebudu. Jestli s touto variantou máte zkušenost, napište nám, jak vám chutnalo.

Piniové oříšky velmi snadno nahradíte slunečnicovými. Někdo je nahrazuje i klasickými českými vlašskými či lískovými oříšky. To si snadno dovedu představit, protože mají příjemnou sladkou chuť. Ale slunečnicová semínka jsou výtečná. Jediné, co nedoporučuji měnit a nahrazovat, je česnek. Jedině čerstvý, prosím! Sušený nemá tu pravou chuť.

Chcete čerstvý česnek nebo jinou surovinu? Zajděte si na FARMÁŘSKÝ TRH

Zavařit nebo ne?

Při práci s pestem musíte úzkostlivě dodržovat čistotu. Pečlivě vymyté a v troubě vyhřáté sklenice zabrání tomu, aby pesto v lednici zplesnivělo. Přesto se to tak někdy stane, takže z opatrnosti ho doporučím pro rychlou spotřebu.

Lze ho zkusit zavařit, ale lehce se tak změní chuť výrobku.

A na co se pesto používá?


Autor: Renata Petříčková

Samozřejmě na těstoviny, ale pesto najde uplatnění i jinde. Dá se jím marinovat maso, má pak onu charakteristickou bazalkovo-česnekovou chuť. Dá se velmi chutně mazat na chleba s máslem nebo jím potřít topinky či tousty. To je skutečná delikatesa.

Využití najde i ve spojení se sýry, taková jednohubka z hermelínu či jiného jemného plísňového sýra s troškou pesta, to je dobrota! Nebo jím můžete ochutit pomazánku ze strouhaného sýra či z tofu.

A chcete-li něco zvláštního, pak si přidejte pesto velmi hustě k ohřívané uzenině. Takový páreček s vrstvou dobrého pesta, to je někdy lepší než hořčice. Určitě sami najdete mnoho dalších způsobů.

Čtěte téma: Špekáček není buřt. A někdy ani špekáček

Správný špekoun má pevně daný minimální obsah masa. Jenže jak známo, pravidla jsou od toho, aby se porušovala, a tak řezníci často hážou do uzenin i to, co nemají. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).