Hlavní navigace

Vegetariánská kuchařka v kuchyni masožrouta

17. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Jan Kamenář
Maso. Možná bych mu dokázala složit zamilovanou píseň. Snad kromě syrového bych maso dokázala konzumovat v jakékoli formě. Přesto jsem neodolala a nahlédla do vegetariánské kuchařky.

Kromě masa mám ráda i zeleninu a luštěniny, stravuji se poměrně zdravě a inspirace není nikdy dost. Se zájmem jsem proto listovala stránkami Vegetariánská kuchařky po česku.


Autor: Jan Kamenář

Autorka knihy Barbora Klofátová v úvodu píše, že kuchařka je kromě vegetariánů a veganů určena lidem, kteří se chtějí stravovat zdravě, a těm, kteří chtějí jíst alespoň někdy jídla bez masa.

Vegetariánky v redakci nejsme, podívaly jsme se proto na knihu z pohledu masožravce, který si s chutí dá i bezmasé jídlo. Tvrzení o zdravé stravě se nám příliš nezdá, „smažené“ recepty – od řízků (tedy Robi plátků různě obalených) přes nejrůznější karbanátky – odpovídají spíš vegetariánským zásadám než zdravé výživě. Taky nás překvapilo třeba používání zeleninového vývaru v kostce, čekaly bychom spíše „přírodní“ přípravu.

Čtěte téma: Vegetariáni ve školní jídelně

Strava ve školních jídelnách představuje letitý problém. Nicméně i ve školním stravování platí prostá zásada: Když se chce, všechno jde. 

Česká klasika bez masa

Autorce knihy nejde jen o „zdravé vaření“ a konzumaci jídel bez masa, ale o vegetariánství jako životní postoj. Před čtyřmi lety zjistila, že se chce masa vzdát: „Naplňuje mě pocit, že kvůli mně nebude ublíženo žádnému zvířeti.“ Vzdát se masa ovšem neznamená vzdát se klasické české kuchyně a Barbora Klofátová hledá způsoby, jak připravit svíčkové, guláše a řízky bez masa, zato s chutí.

Přestože si jako masožravec myslím, že chuť určitých jídel je opřena právě o maso a nelze ji obejít sójou (kterou nejspíš neumím dochutit, protože mi přijde nijaká), oceňuji autorčino hledání kompromisu. Sýrový guláš podle jejího receptu mi chutnal a nepřítomnost masa mi vlastně tolik nevadila. Nicméně svíčkovou bez svíčkové nechám opravdu raději vegetariánům.

Právě ty z receptů, kde je maso nahrazováno jinými surovinami, ocení zřejmě zejména vegetariáni a vegani. Málokterý masožravec upřednostní segedín ze sójových kostek před segedínem z vepřového masa. Nebo dokonce párek v rohlíku ze sójových párků?

Téma: Jedí jen syrovou rostlinnou stravu. Jsou blázni?

Je dnes vůbec možné odmítat tepelně upravenou stravu a neumřít hlady? Dá se přežít jen díky rostlinám? Vitariáni tak žijí… 

Vařily jsme, vařte taky!

My ostatní si ale najdeme inspiraci třeba mezi polévkami, moučníky nebo saláty. Zkusily jsme připravit několik pokrmů z různých kapitol. Recepty jsou jasné a přehledné, s uvedením surovin, postupu, doby přípravy i vaření a nechybí fotografie každého pokrmu. Vaření jde podle nich pěkně od ruky a výsledek? Dobrota!

Zajímáte-li se o vegetariánství, najdete v kuchařce i srozumitelné vysvětlení tohoto životního postoje, rozdělení vegetariánů, nejčastější mýty a omyly a také užitečný slovníček pojmů.

Jak se podle kuchařky vaří můžete vyzkoušet i vy. Vyhrajte v soutěži jeden ze tří výtisků a napište nám, jak se vám podle knihy vařilo, ať jste vegetariáni nebo masožrouti.

Soutěž o vegetariánskou kuchařku nejen pro vegetariány!

Pomozte nám sestavit TOP TEN nejméně oblíbených jídel

Barbora Klofátová: VEGETARIÁNSKÁ KUCHAŘKA PO ČESKU

Doporučená cena 299 Kč

e-shop: www.knihcentrum­.cz

Vydavatel: Jan Kamenář, informace: www.jankamenar­.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).