největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
3 511
–
3 540
/
4 955
První strana
Předchozí strana
110
116
117
118
119
120
130
Následující strana
Poslední strana
Dobrá zpráva: Farmářský trh Náplavka by měl zůstat na svém místě
Ještě před několika dny byl osud farmářských trhů na Rašínově nábřeží nejasný. Co se změnilo a proč měl být vůbec oblíbený farmářský trh odsunut jinam?
Eva Fryšarová
23. 2. 2015
Baby mangold je takový sladký špenát
Neznáme jeho chuť ani využití, proto v obchodě často saháme po osvědčeném ledovém salátu nebo rukole. A to si baby mangold nezaslouží, je příjemně nasládlý a nehodí se snad jen do dortu.
Redakce
20. 2. 2015
Hnědé máslo: umění přesného okamžiku
V předchozích dílech jsme si představili přepuštěné máslo a ghí. Dnes se podíváme na tzv. hnědé máslo, které je ve Francii nazýváno též oříškové máslo, pro svoji lahodnou příchuť.
Kristina Vacková
20. 2. 2015
Odpůrce GMO usvědčuje z omylu sama příroda
EU rozhodla ponechat na vůli členských zemí, zda na svém území zakáží pěstovat geneticky modifikované (GM) plodiny, které byly předtím schváleny pro komerční produkci či užití na úrovni EU.
Petr Havel
19. 2. 2015
Ghí a přepuštěné máslo: Podobné, ale ne identické
V první části seriálu jsme se seznámili s přepuštěným máslem. Dnes si představíme jeho indickou sestřenici, daleko starší ghí, máslo známé již z ajurvédy. A řekneme si něco o vztahu ghí a klasického másla.
Kristina Vacková
19. 2. 2015
Co si počít s avokádem a mangem?
Vzhledově jsou si dost podobné, ale chuťově jsou diametrálně odlišné. Jak mango a avokádo vybrat a k čemu použít?
Redakce
18. 2. 2015
Nejčastější nepochopení při výběru potravin
Češi chtějí nakupovat zdravěji, neví ale, jak na to. Nerozumí příliš informacím na obalech potravin nebo si je vykládají špatně.
Karolína Hlavatá
18. 2. 2015
Přepuštěné máslo se nepřepaluje
Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.
Kristina Vacková
17. 2. 2015
Sladidlo stévie není takový zázrak, jak si mnozí myslí
V boji proti civilizačním nemocem a zejména obezitě se snaží výrobci potravin a nápojů stále častěji nahrazovat klasický řepný cukr alternativními sladidly. Mezi nimi pak v poslední době s přehledem vede stévie.
Petr Havel
16. 2. 2015
Restaurace nezvládají povinnost uvádět alergeny v jídle
Od 13. prosince loňského roku platí povinnost pro stravovací zařízení uvádět informaci o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech. V lednu provedli hygienici první kontroly.
Redakce
13. 2. 2015
Inzerát zněl zcela nevinně: Prodej brambor, zelí, masa
Aktualita
Inspektoři Státní veterinární správy se setkávají s ledasčím. I s tím, že maso se nabízí k prodeji načerno, bez jakékoli kontroly, v naprosto nepřijatelných podmínkách. Je to vyložený hazard, hodnotí SVS nákupy podobného typu.
Redakce
13. 2. 2015
Půst jako dieta, očista, nebo terapie?
Půst. Pro někoho představuje očistu organismu, jindy dietu vhodnou pro rychlé shození nadbytečných kil, pro jiného příležitost ke změně běžného režimu či cestu ke zdraví a vitalitě.
Magdalena Hanáčková
13. 2. 2015
„Rychlosušení“ salámů není na úkor kvality – naopak
„Nemožné ihned, zázraky do tří dnů,“ praví v nadsázce slogan. Svým způsobem ho lze vztáhnout také na unikátní technologii výroby ušlechtilých sušených salámů.
Petr Havel
12. 2. 2015
Pražská šunka chce být tradiční specialitou
Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague… pod těmito názvy (a řadou dalších národních variací) chce být zapsána Pražská šunka coby zaručená tradiční specialita.
Redakce
11. 2. 2015
Celé jídlo je víc než součet jeho částí
Lidstvo je posedlé konkrétními živinami. Je ten tuk dobrý, nebo špatný? Je cukr skutečným zlem? Kolik sodíku je už příliš? Musím do sebe dostat víc bílkovin? Jenže strava není úloha z počtů.
Kristina Vacková
11. 2. 2015
7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2015
S trendy v oblasti zdravé výživy je to stejné, jako s módou. Přicházejí a odcházejí. Podívejme se, jaké jídlo je momentálně „in“ v zahraničí, kde ho označují také jako „inteligentní jídlo“.
Kristina Vacková
10. 2. 2015
Citlivější přístroje odhalí nelegální používání pesticidů na polích
Aktualita
Odborníci hledají způsob, jak odhalovat nezákonné praktiky při používání přípravků k ochraně rostlin. Nyní představili novinku pro zjišťování pesticidů přímo na polích.
Redakce
9. 2. 2015
Další nechutná restaurace uzavřena
Galerie
Inspekce uzavřela bar a restauraci pro závažné hygienické nedostatky. Je to již několikátý případ od ledna, kdy se rozšířily kompetence SZPI i o provozovny společného stravování.
Redakce
6. 2. 2015
Zázračná polévka miso: japonský recept na zdraví
Většina Čechů miso nezná. Málokdo ví, jaké má japonská polévka vlastnosti, jak se vaří a co je k její přípravě potřeba. „Miso polévkou začínáme každý den,“ říká Japonka a prozrazuje osvědčené recepty.
Kristina Vacková
6. 2. 2015
Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů
Chléb s dlouhou trvanlivostí lze vyrobit i bez chemie. Díky přírodnímu konzervantu vydrží i dva týdny – chutný a bez plísně.
Petr Havel
5. 2. 2015
Kde se v bordelu vaří, tam to brzy zavřou
Aktualita
Silné vrstvy mastnoty na pracovních plochách, bez přívodu teplé vody, zbytky jídel všude po zemi, tak fungovala bistra a bar v Praze, Jeseníkách a na Plzeňsku.
Redakce
4. 2. 2015
Problémy české gastronomie? Nezájem učňů a experimentátoři
Nakupujeme kvalitní potraviny na farmářských trzích a snažíme se jíst více zeleniny. Jenže pak se dočteme, že se u nás kuchařští učni učí vařit instantně a národ uctívá Hrušku…
Redakce
4. 2. 2015
Skutečná cena levného masa
Za laciné potraviny platíme čtyřikrát. U kasy v obchodě, vlastním zdravím, v obrovských dotacích, které plynou do intenzívního zemědělství, a nepříznivým dopadem na přírodu. Ve skutečnosti jsou proto hodně drahé.
Olga Myslivečková
4. 2. 2015
Test: Kupujete mleté? A je to vážně maso?
Test
Zajdete-li si do supermarketu koupit balené mleté maso, s největší pravděpodobností si domů odnesete masný polotovar. Na skutečné mleté maso v českých obchodech téměř nenarazíte.
Redakce
3. 2. 2015
Vietnamské potraviny. To je něco
Aktualita
SZPI zadržela zásilku 3,6 tun potravin z Vietnamu. Na sebe naskládané kanystry s nakládanými cibulkami se v kontejneru vlastní vahou zdeformovaly a ve vyteklém obsahu inspekce zjistila přítomnost hmyzu v různých vývojových stádiích – larvy, kukly – a částečně i plíseň.
Redakce
3. 2. 2015
Chutnala jim instantní polévka, teď vaří Konečně vývar
Rozhovor
Uvařit vývar silný jak duby na Šumavě vyžaduje kvalitní suroviny, čas a trochu toho cviku. Když nemáte ani jedno ani druhé a ani třetí, skočíte po kostce nebo si dáte Konečně vývar.
Kateřina Čepelíková
3. 2. 2015
Jezte online a s trochou štěstí vyděláte miliony
Především v Jižní Koreji, ale také v Japonsku i jinde, se objevil nový fenomén, který dostal název gastronomický voyeurismus. Internetové šílenství spočívá v online sledování lidí, kteří jedí.
Kristina Vacková
2. 2. 2015
Jídlo nemá žádnou chuť, jen málo živin a hodně kalorií
V závěrečné části seriálu doplníme poslední kousek skládačky, a sice jak naše strava ztratila veškerou chuť a vyživovací hodnotu, takže kromě toho, že jsme tlustí a nemocní, jsme navíc i hladoví.
Denise Cumminsová
30. 1. 2015
Nejčastěji klecově chované zvíře není kuře
Boudo, budko, kdo v tobě nejčastěji přebývá? Je to snad slepice, králík nebo prase? Máme pro vás překvapivé průzkumy o chovu kuřat i králíků.
Kateřina Čepelíková
29. 1. 2015
Inspekce nechápe: Obědy pro rozvoz vařil v bytě 1+1
Aktualita
Podnikat se dá s lecčím, ale určitě ne kdekoliv. Spustit výrobnu rozvážených obědů v bytě 1+1 bez lednice, to chce hodně kuráže. A hodně peněz na pokutu od inspekce.
Redakce
28. 1. 2015
3 511
–
3 540
/
4 955
První strana
Předchozí strana
110
116
117
118
119
120
130
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji