Hlavní navigace

Ministr dementuje zprávu o zavedení „tučné daně“

2. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa/MAFRA/PETR TOPIČ
Experti se obuli do Svatopluka Němečka pro jeho údajný záměr více danit nezdravé potraviny a finančně zvýhodnit ty zdravé. Ministr se ohrazuje: Nic takového nechystám!

V pořadu „Pro a proti“ ve vysílání ČRo Plus a následně v reportáži na webu ČRo Plus (Expert: Je třeba obézní populaci rozhýbat, ne ji zatěžovat daněmi, které nefungují) kritizují odborníci na výživu údajný záměr ministra zdravotnictví. Hned v úvodu pořadu se tvrdí: „Z dílny ministra Svatopluka Němečka přichází nápad zdanit nezdravé potraviny a finančně zvýhodnit ty zdravé.“ 

Dále přizvaní experti polemizují s tímto nápadem a předkládají vhodnější řešení v boji s rostoucí obezitou. Háček je v tom, že ministr žádnou podobnou daň nenavrhuje.

Stát má jít formou prevence, říká ministr

Ministerstvo zdravotnictví obratem dementuje informaci z uvedeného pořadu. „Ministr zdravotnictví nic takového nepřipravuje!“ říká mluvčí Štěpánka Čechová a zmiňuje komentář Svatopluka Němečka k této věci (pro server Peníze.cz): „Kdyby se dal boj s obezitou vyhrát speciální daní, svět by byl plný štíhlých lidí. Ale protože s těmi kily navíc musíme zápasit každý sám, nebude to tak jednoduché. Žádná daň vás nedonutí se zvednout a jít se třeba projet na kole. Zamezí daň z cukru tomu, aby radnice postavila parkoviště místo sportovního hřiště? Musíme chtít. Stát může pomoci především podporou prevence. Jsou nemoci, u kterých se prevenční programy daří. Můžeme lépe propojovat odborníky z různých oblastí, aby dokázali přesvědčit, inspirovat a motivovat lidi k péči o své zdraví. Ale nenalhávejme si, že někdo jiný za mě rozhodne, jestli si obuji tenisky nebo papuče. Lenost je více stav ducha než těla,“uvedl ministr.

Různé varianty „tučné daně“ zkoušejí některé evropské státy a i u nás v minulosti přicházeli politici s podobnými záměry. Dosavadní výsledky nejsou příliš přesvědčivé. Více o zkušenostech ze zahraničí najdete v článku:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).