Hlavní navigace

Začínají podzimní výlovy rybníků

16. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kdy a kde se konají výlovy rybníků v roce 2015 a co vás na nich čeká? Ochutnávky jídel, mnohem pestřejší nabídka ryb, a navíc levnější nákup než v běžném obchodě.

Jedním z neklamných znamení pomalu se blížících Vánoc je každoroční zahájení sezóny podzimních výlovů rybníků. Tyto akce jsou v poslední době stále častěji navštěvovány i nerybářskou veřejností, a nutno říci, že je to po všech stránkách dobrá volba.

Nákup ryb i ochutnávky

Největším přínosem pro spotřebitele je přitom nepochybně skutečnost, že si mohou při návštěvě výlovů na řadě míst zakoupit přímo na hrázi čerstvé ryby, s nimiž se v průběhu roku vůbec nesetkají v nabídce maloobchodu. Kromě klasických kaprů je totiž po výlovu k dispozici prakticky vše, co se z rybníka vyloví, tedy jak další druhy býložravých ryb, tak také naši sladkovodní dravci. Zakoupit a následně kulinářsky upravit tak lze líny, candáty, štiky, sumce, okouny a obecně všechny druhy našich sladkovodních ryb.

Mnohé podzimní výlovy jsou navíc spojeny s nabídkou pokrmů z těchto ryb připravených a některé, jako například výlov Rožmberka, nabízí velmi komplexní nabídku pokrmů z ryb v počtu desítek různých typů jídel:

Galerie: Pokrmy ze sladkovodních ryb

Ty lze na místě ochutnat, zakoupit, ale také dozvědět se příslušné recepty a způsob úpravy rybího masa. Vzhledem k tomu, že některý z podzimních výlovů rybníků navštíví stovky tisíc spotřebitelů, jde v praxi o komplexní osvětu v oblasti konzumace sladkovodních ryb v naší zemi, a to zcela přirozeným způsobem, bez nároku na státní rozpočet. Například výlov Rožmberka loni navštívilo přes sedmdesát tisíc lidí.

Ušetříte

Ryby kupované přímo po výlovu jsou také levnější než při případném nákupu v maloobchodu. To ocení spotřebitelé především u dražších ryb, neboť nákup oblíbených (ale vlastně celoročně nedostatkových) candátů, štik, úhořů či sumců v obchodech je většinou pro mnohé finančně nákladný. I to je jistě jedním z důvodů, proč je spotřeba rybího masa v ČR z vyspělých zemí nejnižší na světě, přestože je rybí maso napříč všemi nutričními specialisty hodnoceno jako pro organismus nejvíce přínosné, a navíc lehce stravitelné.

Výlovy rybníků 2015

Samozřejmě, ne každý výlov je spojen s akcemi pro veřejnost. I když je přitom jen samotný pohled na rybáře zatahující sítě v podzimním mlžném ranním oparu vizuálně atraktivním zážitkem, představuje nákup levných, čerstvých a obvykle na trhu nedostupných ryb pro většinu lidí hlavní důvod k návštěvě výlovů.

Galerie: Rybí orgie na výlovu Rožmberka

Seznam jednotlivých lokalit a termínů výlovů připravuje již několik let specializovaný „vodní portál“ Naše voda (www.nase-voda.cz), který takový přehled připravil i letos a zájemci o návštěvu výlovů rybníků si na něm mohou najít místo, které jim nejvíce vyhovuje.

Seznam obsahuje i odkazy na jednotlivé organizátory výlovů, kde se lze dozvědět jednak možné změny termínů (ty se ale po oficiálním zveřejnění už v praxi téměř nemění), především je ale možné ověřit si, zda-li je výlov spojený s doprovodným programem včetně nákupu ryb na hrázi. Uvedený portál obsahuje navíc odkazy na „kamenné prodejny“ živých nebo čerstvých ryb na území ČR – to pro ty, kterým se z nějakých důvodů nepodaří některý z výlovů osobně navštívit.

V současné době je v databázi portálu Naše voda více než sto termínů výlovů, včetně termínů výlovů již zmiňovaného Rožmberka (ten se bude lovit tři dny) a dalších známých rybníků, jako je Nesyt, Olšovec, Štěpnický rybník nebo rybník Regent. Seznam je průběžně aktualizován, v loňském roce obsahoval přes šest stovek termínů výlovů – ještě jednou je ale vhodné připomenout, že jde o přehled téměř všech výlovů rybníků u nás, včetně velmi malých rybníků, kde možnost zakoupit ryby na hrázi vždy není.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).