Hlavní navigace

Jak naučit snídat děti, které o to nestojí. Tipy na konkrétní jídla, která by jim mohla chutnat

31. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud nesnídáte nebo jste zvyklí dát si každý den na snídani sladkou koblihu, nemůžete od svého dítěte očekávat, že bude s chutí jíst ovesnou kaši s ovocem, říká nutriční terapeutka Silvie Zavřelová. Tak jednoduché to je. Rodiče musí jít svým jídelním chováním dítěti příkladem.

Říká se, že snídaně je základ dne, a toto tvrzení platí nejen u dětí. Po celé noci, kdy tělo regeneruje a také hladoví, je velmi důležité doplnit potřebnou energii vyváženou snídaní, aby nebylo dítě unavené a dokázalo se například ve škole lépe soustředit. 

Silvie Zavřelová, lektorka Zdravé 5, nutriční terapeutka a potravinářská inženýrka

Silvie Zavřelová

Autor: Zdravá 5

Mnohé studie dokonce poukazují na sníženou výkonnost dětí, které ráno nesnídají. Pokud máte doma školáka, který nemá ihned po ránu hlad, doporučujeme začít s malými porcemi, například polovinou banánu, poté přidat jogurt. Takto postupně můžeme naučit dítě snídat. Lze zabalit i snídani dítěti do školy, aby si ji mohlo sníst ihned po příchodu do školy nebo o první přestávce, říká Silvie Zavřelová, nutriční terapeutka a Ing. výživy, lektorka Zdravé 5. 

Nevadí, když přece jen chci, aby dítě snídalo, že mu povolím i něco méně zdravého? Co ještě ano a co už ani tak ne?

Snídaně, stejně jako každé naše denní jídlo, by měla obsahovat jak sacharidy, tak kvalitní zdroj bílkovin a tuků, aby byla vyvážená a aby nás dostatečně zasytila. Ovšem každý si pod méně zdravou snídaní představí něco zcela odlišného. Mezi zcela nevhodné potraviny patří například sladké a smažené pekárenské výrobky – koblihy, donuty, croissanty a podobně. Mimo jejich zcela nevhodné složení mohou navíc děti po konzumaci cítit nepříjemný pocit v žaludku, pocit těžkosti. 

Pokud má vaše dítě po ránu v oblibě sladké cereálie s mlékem, ideální to také není. V dnešní době se celá řada výrobců zaměřuje na snižování obsahu cukru u svých výrobků. Některé druhy cereálií tak už najdete zcela bez přidaného cukru.

Zrovna cereálie jsou ale oblíbené a díky rychlé přípravě i praktické. 

Doporučujeme se vždy podívat na složení jednotlivých produktů. Tyto cereálie můžete také zkusit dítěti nabídnout s jogurtem/skyrem namísto s mlékem, a to z důvodu vyššího obsahu bílkovin, které dítě zasytí na delší dobu, a kvůli obsahu cenných bifidobakterií, které jsou prospěšné pro zažívání.

Dítě ovšem kopíruje jídelní vzorce svých rodičů. Pokud jste zvyklí dát si každý den na snídani sladkou koblihu, nemůžete od svého dítěte očekávat, že bude s chutí jíst ovesnou kaši s ovocem. 

Jednou věcí je jídlo, druhou dostatečný příjem tekutin – kolik a čeho by měly děti po ránu vypít? Kakao se asi jako pití nepočítá, že?

Nejlepší volbou je čistá voda nebo neslazený čaj. Pozor si dáváme na různé ochucené minerální vody, které obsahují poměrně velké množství přidaného cukru. Ideální nejsou ani ovocné džusy. I přesto, že se zde cukr vyskytuje v přirozené formě, obsahují ho více než dost. Pokud si dítě džus vyžádá, naředíme mu jej alespoň vodou.

Spotřeba tekutin závisí na energetickém příjmu a na vodních ztrátách (například formou sportovní aktivity). U předškolních dětí by se množství přijatých tekutin mělo pohybovat okolo 75 ml/kg/den, u školních dětí ve věku 7–9 let je to potom 60 ml/kg den a u dětí ve věku 10–12 let 50 ml/kg den. Mléko ani kakao se do pitného režimu dítěte nepočítá.

Tvarohový Pribináček má víc bílkovin, kvalita i u malých výrobců roste Přečtěte si také:

Tvarohový Pribináček má víc bílkovin, kvalita i u malých výrobců roste

Máte nějaký tip, jak děti přesvědčit k tomu, aby snídaly?

Snídaní bychom dětem neměli nutit, spíše bychom měli vysvětlovat benefity na konkrétních příkladech, důležité je však vytrvat. Můžete svému dítěti sdělit, že pokud bude snídat, bude například silnější, rychleji poroste, bude se ve škole lépe soustředit, nebude unavené. 

Je také vhodné a velmi přínosné zapojit děti také do přípravy, to se týká nejen snídaně. Dítě se naučí základním dovednostem v kuchyni, získá lepší vztah k jídlu a potravinám, může si zvolit, které suroviny do pokrmu chce přidat, a zcela určitě bude chtít vlastnoručně připravenou snídaní zkonzumovat. Rodiče jsou vzorem nejen ve stravování pro své děti. Pokud si tedy přejete, aby vaše dítě snídalo, snídejte společně a buďte vzorem.

Ještě doplníme, že děti by se měly již v předškolním věku naučit pravidlu pěti porcí. Tím, že si osvojí správné stravovací návyky, nebudou mít pocit hladu, nebudou se zbytečně přejídat, nebudou unavené, podrážděné a nesoustředěné.

Snídáte vydatně, nebo málo?

Když dítě přes veškerou mou snahu nesnídá, jakou svačinou ho vybavit do školy?

V tomto případně je vhodné zvolit dvě až tři svačiny. Jednu svačinu by mělo sníst ihned po příchodu do školy, druhou o velké přestávce a případně třetí svačinu mít ještě v záloze na odpoledne, pokud má dítě delší rozvrh. 

Obecně je na svačinu vhodné volit kváskové pečivo namazané máslem, žervé nebo lučinou, doplněné o vysokoprocentní krůtí či kuřecí šunku, nebo tvrdý sýr. Skvělou volbou jsou také zakysané mléčné výrobky (jogurt, kefír) kvůli lepší vstřebatelnosti vápníku, který je u dětí zásadní pro zdravý vývoj nejen kostí.

Nezapomeňte svačinu doplnit o ovoce, ale také zeleninu. V našem jídelníčku by měla být součástí každého denního jídla. Přibalit můžete také nějakou müsli tyčinku, vyhněte se ovšem těm s polevami.

Ideální snídaně předškoláka, školáka a dospívajícího? 

Přinášíme vždy dvě vzorové snídaně po každou věkovou kategorii. Obě by měl doplnit dostatek tekutin, přičemž mléko a nápoje z něj se počítají spíše jako dílo. Na pití po ránu je nejlepší voda nebo neslazený čaj, pro děti a dospívající ovocný. 

Snídaně předškoláka: 

  • Bílé pečivo (rohlík nebo houska), bílý jogurt oslazený lžičkou medu nebo marmelády, jablko a neslazený čaj 
  • Banánové smoothie – 1 banán, hrst malin, 2 lžíce bílého jogurtu, lžíce ovesných vloček (případně mléko na zředění)

 Snídaně školáka: 

  • Pohanková kaše vařená v mléce s ovocem (například jablka, švestky, hrušky), slazená medem, hrst vlašských ořechů (pozor na případnou alergii na ořechy) 
  • Zelené smoothie: recept najdete například na webu Zdravé 5, unikátního celorepublikového vzdělávacího programu 

Snídaně dospívajícího: 

  • Fermentované ovesné vločky v jogurtu (vločky smícháme s jogurtem a necháme přes noc ,,odpočívat“), slazené medem, hrst lesního ovoce, lžička ořechového másla 
  • Ovesné lívance nebo palačinky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).