Hlavní navigace

Sójové maso: Jak se může prodávat něco, co neexistuje?

Sdílet

 Autor: Košík.cz
Maso je termín, který lze používat jen v souvislosti s kosterní svalovinou savců nebo ptáků. A protože sója není ani pták, ani savec, tak se spojení „sójové maso“ nesmí používat. I tak ale v obchodech k mání je.

Většina lidí mu tak říká od nepaměti, a těch receptů, co na jeho úpravu najdeme… Přitom je to vlastně potravina, která oficiálně vůbec neexistuje. To, čemu říkáme sójové maso, se masu nepodobá ani vzhledově, po výživové stránce už vůbec ne. Je to sójový texturovaný výrobek, ne maso.

Sójové maso není kosterní svalovina žádného zvířete

Termín maso“ je totiž definován přímo v evropské legislativě jako „kosterní svalovina druhů savců a ptáků uznaných za vhodné k lidské spotřebě, s přirozeně obsaženou nebo přilehlou tkání…“ Běžně se tak produkt domácky zvaný sójové maso nachází v regálech obchodů pod názvy jako sójové kostky, sójový granulát, sójové plátky atp. Většina výrobců prostě ví, co na přebal svého výrobku napsat může a co ne.

Galerie: Výrobci rostlinných produktů používají názvy spojené tradičně s masnými produkty

Online supermarket Košík.cz však pod svou novou privátní značkou Authentics nabízí hotové jídlo pod názvem Sójové maso na houbách s basmati rýží. Ale to nedělá dobře.

KL24

„Podle nařízení Evropské unie by měly být názvy, jež se nyní používají pro masné výrobky a úpravy, vyhrazené výhradně pro výrobky s obsahem masa,“ napsala nám za Potravinářskou komoru Eliška Křížová.

A co na legislativně odporující název říká šéf marketingu Košík.cz Jan Škrabák? „Děkujeme za upozornění. Převzali jsme název původního receptu od šéfkuchaře, pro další šarže ho již máme v plánu upravit,“ reaguje. Ale protože je sójové maso stále v nabídce, tak si nejspíš Košík.cz koleduje o malér.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).