Hlavní navigace

dýně

Podzimní plody jako lék

Podzim vybarví jak přírodu, tak naši kuchyň. Přivábí do ní totiž celou řadu barevných podzimních surovin, které jsou doslova nadité vitamíny a imunitu posilujícími látkami. Zkuste topinambur s olivovým olejem, zázvorový sirup nebo kaštanové pivo.

Redakce

15. 11. 2017 15:10
Doba čtení: 4 minuty

Kde mají nejlevnější dýně?

Sháníte dýně na Halloween a dýňovou polévku? Všude je nemají a ceny se dost liší. Mapovali jsme nabídku dýní v Praze.

Kateřina Čepelíková

27. 10. 2017 10:35
Doba čtení: 2 minuty

Kolik druhů dýní poznáte? Otestujte se

Zkuste si v naší fotogalerii vyzkoušet své znalosti, máme pro vás celou řadu roztodivných dýní a dalších tykvovitých rostlin, které možná vůbec neznáte. Nebo ano?

Redakce

4. 10. 2017 10:48
Doba čtení: do minuty

Zkazí se hokkaido bez stopky?

Traduje se, že dýně bez stopky se rychle kazí, protože v místě ulomení vznikne otevřená rána, kterou do dýně snáze pronikají bakterie. Co je na tom pravdy?

Kateřina Čepelíková

4. 10. 2016 17:54
Doba čtení: 2 minuty

Když všichni seli řepku, on vsadil na dýně. A dobře udělal

Dýněmi z Polabí zásobuje prakticky všechny řetězce u nás. Rudolf Starý krom dýní umí i patizony, melouny a skvělou červenou řepu.

Kateřina Čepelíková

22. 9. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kterou dýni musíte vařit a která se jí za syrova?

Má oříškovou chuť a jako jedna z mála, dost možná jako jediná z dýní, se může jíst syrová, a to i se slupkou, znáte ji? Seznamte se s dýní žaludovou i dýněmi mexickou, muškátovou, špagetovou, Hokaido či dýní máslovou.

Redakce

20. 9. 2016 14:00
Doba čtení: 4 minuty

Statek u Pipků: Dýní přežila tak polovina

Letos ručně nasázeli čtyřicet tisíc sazenic dýní, ale suché léto přežila jen polovina z nich. Bude tento rok bez českých dýní od Pipků, zřejmě největšího producenta dýní v České republice?

Kateřina Čepelíková

1. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Blanka Milfaitová bude na jarmarku vařit z dýně

„Marmeládová“ mistryně světa Blanka Milfaitová a dýně na všechny způsoby – to je podzimní jarmark v Troji, který startuje o víkendu 10. – 11. října.

Redakce

24. 9. 2015 15:08
Doba čtení: 2 minuty

Kolumbovi vděčíme za dýně a dýním za figuru

Nebýt Kryštofa Kolumba, nikdy nedoceníme nezměrou sílu dýňové dužniny, semen ani oleje. Vydejte se s námi na výpravu, která odtajní historii i současnost plodu zvaného dýně.

Kateřina Čepelíková

29. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Dýně zraje jako víno. Když ji dobře skladujete

Dříve se ve sklepích skladovala jablka, dnes je okupují dýně. Daří se jim dobře ve vlhku, nebo si libují v panelákovém bytě? Poradíme, jak skladovat dýně, aby byly i na jaře ve formě.

Kateřina Čepelíková

25. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dýně Hokkaido má preventivně protinádorové účinky

Pravidelně deset deka dužiny dýně Hokkaido postačí k tomu, aby až třikrát klesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění. Semena dýní jsou zase přírodní zásobárnou zinku a železa.

Simona Procházková

23. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dýně chutná nasladko i naslano

Dýně neslouží jen k výzdobě, své pevné místo má v kuchyni. Pod pokličkou nebo na plechu, naslano i nasladko. Máme pro vás zaručené tipy a recepty na dýňové variace.

Kateřina Čepelíková

22. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

7 nejznámějších druhů dýně

Na světě jsou desítky druhů dýní. Hokkaido je jediná, která se před tepelnou úpravou neloupe. Všechny druhy dýní jsou jedlé, a to i ty okrasné. A každý druh dýně musíte pěstovat zvlášť.

Kateřina Čepelíková

21. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Dýně v kuchyni – receptem to končí, důležitý je už výběr a skladování

Přestože dýně letos mají svůj nejslavnější den už za sebou, pořád jsou hojně k mání a stále z nich můžeme vařit, péct či smažit. Vlastně až do jara, při dobrém skladování vydrží dlouho.

Lenka Krbcová

12. 11. 2012 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Farmářský trh na Jiřáku oslavuje dýně

Ve středu 31. října se na Jiřáku oslavuje plodina, která se pomalu začíná vracet do našich domácností. Řeč je o dýni a dýních, kterých jen v Čechách pěstujeme spousty druhů. Na slavnost, která se koná na Farmářském tržišti Jiřák tuto středu přiveze své rozličné druhy dýní farma Dýňový svět, která svými dýněmi a dýňovými dekoracemi ozdobí náměstí. Na tržišti budete moci ochutnat dýňové pochoutky v podobě dýňových slaných koláčů nebo zavařených dýní. Ve spolupráci s Čajovým barem ochutnáte…

Lenka Krbcová

29. 10. 2012 9:06
Doba čtení: 2 minuty

Proč mají foodies rádi podzim

Na podzim je radost vařit. Užít si typické suroviny – houby, dýně, kapustu, ale i zvěřinu nebo jehněčí. Víte, jak nezavraždit kapustičky?

Redakce

2. 10. 2012 11:38
Doba čtení: 3 minuty

Tisíc dobrých důvodů, proč zasadit dýni

Tisícovku nedáme, ale ve prospěch dýně toho mluví hodně: je zdravá i léčivá, není kalorická, můžete ji vařit, péct, smažit, grilovat, odšťavňovat. Každý z mnoha druhů je k něčemu dobrý.

Kateřina Čepelíková

10. 5. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Dýně Hokkaidó – nejlepší je pečená

Je to malé, oranžové (někdy ale zelené, a někdy taky úplně jiné), krásné, chutné, plné vitamínů, snadno se to pěstuje, dlouho to vydrží… Prostě k sežrání. Co je to?

Renata Petříčková

15. 10. 2010 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Sezóna dýní začíná. Umíte ji připravit?

Přestože oslavám Halloweenu většina Čechů příliš nehoví, dýňová dekorace si u nás své místo našla. Jako lampy zdobí nejednu zahradu. Vnitřek této neobvyklé zeleniny ale často končí v odpadkovém koši, což je obrovská škoda – dužina, semínka a dýňový olej jsou totiž cenným zdrojem vitamínů a živin.

Petra Pohlová

30. 10. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty