Hlavní navigace

Stop klecovým vejcím: přidávají se velké potravinářské společnosti

20. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Přední výrobci potravin vyzývají EU, aby ukončila „dobu klecovou“. K výzvě se připojily například Nestlé, Unilever, Mondelēz či skupina zastřešující franšízy IKEA.

Přední potravinářské společnosti z celé EU zaslaly společný dopis Evropské komisi a poslancům Evropského parlamentu, v němž požadují ukončení používání klecí pro chov hospodářských zvířat, počínaje obohacenými klecemi pro nosnice. Informuje o tom zastoupení Compassion in World Farming v ČR v tiskové zprávě.

Nadnárodní obchodní řetězce a producenti potravin ALDI Nord, Barilla Group, Fattoria Roberti, Ferrero, Inter IKEA Group, Jamie Oliver Group, Le Groupement Les Mousquetaire, Mondelēz International, Nestlé a Unilever společně podepsali dopis, v němž prohlašují, že záměr ukončit používání obohacených klecí pro nosnice je silně opodstatněný zejména na úrovni celé EU. Systémy bez klecí jsou rozšířené, ekonomicky životaschopné a slepicím poskytují lepší životní podmínky,“ uvádějí.

Signatáři také upozorňují, že revize právních předpisů o welfare (životní pohodě) zvířat, která se v současné době připravuje, je ideální příležitostí k ukončení klecových chovů zvířat v celé Unii – počínaje nosnicemi v klecích.

V ČR nejrychleji reagovaly online supermarkety

Zákaz klecových chovů nosnic v Česku byl schválen loni na podzim, tyto chovy mají u nás skončit do roku 2027. To však nutně neznamená, že by se k nám klecová vejce nedovážela, pokud budou i nadále povolena v některých jiných zemích.

Rychle u nás na snahu o ukončení klecových chovů zareagovaly online supermarkety. Košík.cz a následně Rohlík.cz přestaly vejce z klecí zcela prodávat. I klasické maloobchodní řetězce se zavázaly, že klecová vejce nejpozději od roku 2025 (některé i dříve) stáhnou z nabídky. Stále je ale možné i do budoucna využívat tato vejce právě při výrobě potravin.

Ve společnosti sílí tlak na to, aby byl klecový chov zakázán v celé Evropské unii, mluví se o roce 2030. „Řada velkých podniků má náskok, protože ve svých dodavatelských řetězcích používání klecí již ukončila. Budoucnost bez klecí je reálná a některé progresivní společnosti jsou toho důkazem,“ uvedla k současné výzvě potravinářů Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v ČR a členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové. „EU nyní musí tento náskok dohnat a zrevidovat legislativu pro hospodářská zvířata.“

Požadavek: konec doby klecové v celé EU

Dopis podporuje cíle evropské občanské iniciativy Konec doby klecové, která požaduje ukončení klecí pro chov hospodářských zvířat v celé EU.

„Jídlo není jen to, co jíme. Odráží se na kvalitě života lidí, na životní pohodě zvířat a na naší planetě. Pokud jde o vejce a vaječné produkty, společnost Barilla Group věří, že věznění v klecích nosnicím velmi škodí. Od této zemědělské praxe jsme proto začali upouštět už v roce 2012 a od roku 2019 – rok před naším původním cílem – používáme výhradně vejce bezklecová, a to v celém našem globálním dodavatelském řetězci,“ uvedl Leonardo Mirone ze společnosti Barilla Group, která je jedním ze signatářů dopisu. Podobně se vyjádřili i další. Vittorio Roberti, zemědělec a majitel společnosti Fattoria Roberti, říká: „Chceme podpořit evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, jejímž cílem je přeměna systému chovu jako alternativa ke klecím. Rozhodli jsme se opustit klecové systémy do roku 2025.“ 

Francesco Tramontin ze společnosti Ferrero popisuje: „Náš dodavatelský řetězec vajec je plně integrovaný a společnost Ferrero v úzké spolupráci s dodavateli již od roku 2014 používá v Evropě pouze vejce bezklecová. Věříme, že by to měl být standard pro každého. Proto plně podporujeme iniciativu Konec doby klecové.“ Rovněž Sharla Halvorsonová z Inter IKEA Group iniciativě vyjadřuje podporu: „V IKEA jsme rádi, že se můžeme připojit k dalším předním potravinářským podnikům a k 1,4 milionu lidí v podpoře vývoje legislativy EU, abychom posouvali vpřed zlepšení v celém odvětví – když se spojíme, rozsáhlá změna je možná. Zavázali jsme se, že do konce roku 2025 upustíme od používání klecových vajec a neustále pracujeme na zlepšování živočišné výroby a welfare zvířat prostřednictvím našeho projektu IKEA Food Better Programmes.“

Can Buharali ze společnosti Mondelēz International uvedl: „Jsme hrdí na náš pokrok ve zlepšování welfare zvířat, zatímco usilovně pracujeme na plnění našeho závazku v oblasti používání bezklecových vajec do konce roku 2025 v EU. Jsme rádi, že můžeme podpořit evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Ukončení používání klecí pro nosnice v celé Evropské unii je naší prioritou. To nás posune o krok dále k welfare hospodářských zvířat a k udržitelné stravě a zemědělství.“

K firmám, které již používají jen bezklecová vejce, patří například další signatáři dopisu, společnosti Nestlé a Unilever. „Jako společnost, která pro své výrobky již používá 100 % bezklecových vajec, víme, že je možné vyřadit klece obchodně schůdným způsobem. Doufáme, že iniciativa Konec doby klecové pomůže zlepšit životní pohodu všech nosnic v EU,“ říká Owen Bethell z Nestlé. Podobně mluví i Thea Koningová za Unilever: „V Evropě všechny naše značky, včetně Hellmann's, Amora a Calvé, používají od roku 2009 pouze bezklecová vejce. Věříme, že iniciativa sdílí ambici strategie Z farmy na vidličku, která chce zlepšit welfare zvířat, počínaje slepicemi v klecích.“

Podle signatářů již kromě jejich firem dalších více než tisíc podniků v Evropě – maloobchodníků, výrobců a poskytovatelů stravovacích služeb – buď již odstranilo klecové chovy slepic a přestalo používat tato vejce, nebo se zavázalo, že tak učiní nejpozději do roku 2025.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).