Hlavní navigace

Husy cestují více než my, říká chovatel z Tovačova. Maso jde na talíře, brka do Vatikánu

25. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Tovačovské husy dobývají Česko i svět. Největší zájem zákazníků o prodej hus je tradičně na podzim před svátkem svatého Martina a pak před Vánoci. Vykrmené husy si do Tovačova jezdí kupovat lidé z širokého okolí a brzy je vyprodáno.

V naší zemi není zrovna moc chovatelů hus, kteří by dokázali vzdorovat zahraniční konkurenci, a ještě k tomu pořádat každoročně husí slavnosti a nabízet na nich pokrmy z hus. Pokud vezmeme v úvahu zmiňované slavnosti, pak je takový podnikatel vlastně pouze jeden – Zbyněk Opatrný z Tovačova.

300 let Tovačovské husy

Farma Opatrných je členskou farmou Asociace soukromého zemědělství ČR a stejně jako mnoho dalších sedláků z této organizace pokračuje v rodové tradici, která činí v tomto případě celých tři sta let. Značka „Tovačovská husa“ je přitom v současné době natolik úspěšná, že se může od roku 2017 pyšnit několika cenami, jako je Haná regionální produkt a OK 2017 – výrobek Olomouckého kraje.

Husy však nejsou jediným produktem uvedené farmy, rodina Opatrných se zabývá i chovem kukuřičných kuřat a velikonočních a štěpánských pivních kachen. Drůbež je chována šetrným způsobem a krmena zelenou trávou, obilím, pivovarským mlátem a řepou. „Maso je tak křehčí, chuťově výraznější a zdravější než ze zahraničních velkochovů,“ konstatuje chovatel působící přímo v Tovačově, pod tamní Spanilou věží.

Husy a další drůbež z Tovačova si lze pochopitelně koupit, buď prostřednictvím prodeje ze dvora, případně na farmářských trzích v Brně nebo v Olomouci. Kdo by ale chtěl využít prodeje ze dvora, musí se předem objednat, jinak riskuje buď nepřítomnost chovatele, nebo nepřítomnost poptávaného zboží – učinit tak lze prostřednictvím e-mailu rodinnafarma@email.cz.

Husy cestují více než my, říká chovatel. Dodává brka i do Vatikánu

Tovačovská husa – a to je možná nejzajímavější – ovšem pravidelně překračuje hranice ČR. „S oblibou říkám, že ty husy cestují více než my,“ říká Zbyněk Opatrný.

Na mysli má ovšem nejen zahraniční klientelu, ale také využití brků z tovačovských hus až v samotném Vatikánu (a nejen tam) jako tradičního psacího náčiní při ručních přepisech historických dokumentů. Farma v tom spolupracuje s písařkou Markétou Poskočilovou, která se kromě přepisů historických dokumentů věnuje i tvorbě ručně psaných přání i dalších listin.

Jak se vaří husí guláš

V úvodu zmiňované Husí slavnosti proběhly letos při slavnostním podzimním výlovu Hradeckého rybníku v Tovačově a jejich návštěvníci mohli kromě mnoha pokrmů z ryb ochutnat také celkem netradiční husí guláš.

I když je ale použití husího masa na guláš neobvyklé, samotná příprava guláše je podle jeho tvůrce Františka Vodičky „klasika“.  Základem je podle něj kvalitní vývar z husích skeletů, cibulový gulášový základ a dále koření, mezi nímž nechybí česnek, paprika, kmín, pepř, sůl a majoránka. Kdo chce, může přidat kečup nebo vegetu.

Součástí „tovačovského husího guláše“ byly podle Vodičky i husí žaludky, které se musí, pokud by chtěl někdo takový pokrm připravovat, vařit jako první, protože jsou poměrně tuhé. Příprava husího guláše nicméně trvá kratší dobu než příprava klasického guláše z hovězího masa. Délka vaření se pohybuje od šedesáti do osmdesáti minut, podle intenzity tepelného zdroje. Tak či tak, husí guláš z tovačovských hus od pana Vodičky na letošních husích slavnostech všem zúčastněným chutnal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).