Hlavní navigace

Zuby moudrosti – nejčastější problémy s osmičkami a co o nich nevíte

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud začnou zlobit takzvané zuby moudrosti, je o trápení postaráno. Způsobit komplikace mohou i ve chvíli, kdy se prořezávají, což bývá hodně dlouho po všech ostatních zubech. Proč se osmičky neprořezávají v dětství a je nutné je vždy vytrhnout?

Kdy a jak dlouho rostou zuby moudrosti, proč to někdy tak bolí a k čemu je vlastně máme, když stejně většinou nakonec dojde k jejich odstranění, často z preventivních důvodů?

Pro odpovědi je třeba podívat se na vývoj dítěte i nahlédnout do lidské evoluce. V dětské čelisti není dostatek místa pro další zuby, ale s přibývajícím věkem roste i čelist a je zde více prostoru. Mnohým z nás ale nevyroste natolik, aby se zuby moudrosti později nebyly kvůli nedostatku místa problémy.

Co se dozvíte v článku
  1. Naši předkové potřebovali třetí stoličky
  2. Můžete mít všechny čtyři osmičky – anebo žádnou
  3. Jaké jsou nejčastější problémy se zuby moudrosti?
  4. Je skutečně třeba nechat si vytrhnout osmičky?

Naši předkové potřebovali třetí stoličky

Strava našich předků byla plná ořechů, tepelně neupravené zeleniny, masa a dalších tuhých potravin. Ale jakmile se lidská společnost vývojově posunula a začala konzumovat měkčí potraviny, přestali lidé naplno využívat potenciál svých čelistí.

Dalším důvodem, proč se zuby moudrosti objevují během dospívání či mladé dospělosti, je skutečnosti, že do té doby vlastně nejsou potřebné. Když dávní lidé přišli o své stoličky kvůli tvrdé potravě, nahradily je zuby moudrosti – neboli třetí stoličky (třetí moláry).

Ale protože většina lidí o ně nepřišla hned v dětském věku, jsou naprogramovány tak, aby se objevily v době, kdy by mohly plnit svůj „záložní“ úkol a vyplnit případnou mezeru.

Můžete mít všechny čtyři osmičky – anebo žádnou

První sada stálých stoliček vyroste okolo šesti let, kdy dítě začne ztrácet mléčné zuby. Okolo 12. roku života se objevují druhé stoličky, třetí stoličky neboli zuby moudrosti se pak prořezávají ve věku 17 až 25 let, někdy i mnohem později.

Galerie: Jak rostou zuby

Většina lidí očekává, že se u nich zuby moudrosti objeví v určitém okamžiku během pozdního dospívání a mladé dospělosti, a to všechny čtyři. Odhaduje se však, že u 5 až 37 procent populace schází jedna nebo více třetích stoliček. Přesný důvod není známý, ale může jít o genetický faktor.

Pokud tedy některý z rodičů nemá zuby moudrosti, nemusí je mít ani potomci. Pokud však své třetí stoličky nevidíte, neznamená to, že je nemáte. Někdy zkrátka uvíznou v dásních a odhalit se dají pomocí zubního rentgenu. Lékař může doporučit jejich odstranění, aby se předešlo problémům, jako je infekce dásní či bolest, anebo je sledovat a zasáhnout pouze v případě, že začnou způsobovat potíže.

VIDEO: Kdy je opravdu nutné trhání zubů moudrosti? 

Jaké jsou nejčastější problémy se zuby moudrosti?

Třetí stoličky se mohou prořezat zcela bez problémů, ale dokážou také pořádně potrápit. Mezi běžné komplikace spojené se zuby moudrosti patří následující:

Bolest zubu

Bolest v zadní části úst je běžným příznakem rostoucích osmiček, která může začít jako mírná a přerušovaná. Dásně v zadní části úst mohou několik dní bolet a pak bolest ustoupí. Ta se však může postupně zvyšovat až do bodu, kdy je obtížné žvýkat nebo mluvit. Je často způsobena tím, že zub tlačí na nervy v ústech.

Otok a zarudnutí

Spolu s bolestí patří mezi známky rostoucího zubu moudrosti zarudnutí nebo otok dásní.

Retinované (neprořezané) zuby moudrosti

Někdy podmínky v ústní dutině brání prořezání osmiček, a zuby tak zůstávají uvězněné v dásni, což může způsobit silnou bolest. Mezi známky retinovaného zubu moudrosti patří bolest kolem stoliček, ale žádné známky prořezávajícího se zubu. Může se také vytvořit kostní cysta.

Orální infekce

S růstem zubů moudrosti se někdy může pojit také infekce.

Příznaky infekce

  • bolest
  • zarudnutí
  • otok
  • zápach z úst
  • nepříjemná chuť v ústech
  • teplota

Zakřivení dalších zubů

Pokud v ústech není dostatek místa, pak mohou zuby moudrosti způsobit posunutí i zakřivení ostatních zubů. Často totiž rostou pod různými úhly, někdy dokonce i vodorovně.

Je skutečně třeba nechat si vytrhnout osmičky?

Mnoho zubních lékařů se domnívá, že je lepší odstranit zuby moudrosti v mladším věku, před úplným vytvořením kořenů a kosti, kdy je zotavení po operaci obecně rychlejší. To je důvod, proč si někteří mladí dospělí nechávají trhat zuby moudrosti dříve, než začnou způsobovat problémy.

Pokud jsou však zuby moudrosti zcela prořezány, správně umístěny a lze je dobře vyčistit jako součást každodenní hygieny, pak není třeba jejich extrakce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).