Hlavní navigace

Zubní náhrady z 3D tiskárny jsou na setiny milimetru přesné. Česká firma chystá výrobu

17. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Microdent
Společnost Microdent z Turnova testuje výrobu snímatelných zubních náhrad 3D tiskem. Mohou být šancí pro všechny, kterým standardní protézy nesedí.

Zejména u starších lidí již nezbývá než nahradit chrup celkovou snímatelnou zubní náhradou, která by měla zastat jeho původní funkci i vzhled. Často jim však úplně nesedí, tlačí je nebo naopak padá. I běžné jídlo pak představuje velký problém. Pomoc nabízí stále rozšířenější moderní technologie 3D tisku, jejíž podstatou je postupné vrstvení materiálu až do úplného zhotovení výrobku.

3D zubní náhrady: přesné, lehké a pevné

Zubní náhrady tímto způsobem již v pilotním projektu zkušebně vyrábějí odborníci největšího centra pro výrobu dentálních náhrad v Čechách, společnosti Microdent v Turnově. Firma o výsledcích testování informuje v tiskové zprávě. Největší benefit vidí v naprosté přesnosti, a to na setiny milimetru.

„Přesnost výroby je pro funkčnost náhrad zcela zásadní. Ukazuje se, že využitím na setiny milimetru přesného 3D tisku dosahujeme u celkových snímatelných náhrad lepších výsledků než klasická ruční výroba protézy v zubní laboratoři,“ uvádí Ondřej Kosnar, provozní ředitel společnosti Microdent LAB.

Odborník vysvětluje, že materiály, které jsou díky své pevnosti a biokompatibilitě vhodné pro 3D tisk zubních náhrad, se objevily teprve před asi dvěma lety. „Z hlediska životnosti jsou srovnatelné s dosud používanými polymery, jsou ale kvalitnější a také lehčí,“ popisuje.

Projekt ve spolupráci se Schill Dental Clinic pokročil již do fáze praktických testů a na podzim očekávají první výsledky.


Autor: Microdent

„Na výsledky testování se velice těšíme, protože to bude znamenat velký krok vpřed,“ říká Ondřej Kosnar

Dnešní stomatologie využívá nejmodernější technologie

Firma projektem 3D zubních náhrad pokračuje v zavádění digitálních postupů do dentálního odvětví. Vedle 3D tisku se zde vyrábí korunky, skelety, kořenové nástavby a další dentální výrobky také přesným frézováním na číslicově řízených strojích.

„Původně čistě strojírenské postupy CAD/CAM, tedy počítačový design a počítačem řízená výroba na velmi přesných strojích, přinesly do odvětví dentálního průmyslu možnost výroby i z materiálů, které nelze ručně zpracovávat v zubních laboratořích,“ říká Ondřej Kosnar.

Turnovské výrobní centrum tak českým a slovenským zubním laboratořím denně dodává stovky zubních náhrad. V přepočtu na jednotlivé zuby se jedná o neuvěřitelných sedm set až tisíc zubů denně, ať již z kovů, ze slitiny chromu a kobaltu nebo z titanu, z moderních keramických materiálů, či z plastů. Výjimkou nejsou ani kombinace těchto materiálů. Náhrady tak splňují stále vyšší požadavky na odolnost (třeba zirkonoxidová keramika má téměř tvrdost diamantu), biokompatibilitu, ale také estetickou stránku věci.

Spolupráce s lékaři a zubními laboranty

Trojúhelník lékař – zubní laboratoř – výrobní centrum, na jehož konci je zejména spokojený pacient, vytvořila až postupující digitalizace, a je tedy poměrně čerstvého data. „V České republice začala teprve před deseti lety a stále ji využívá jen asi polovina ze zhruba tisícovky zubních laboratoří. Je to však cesta budoucnosti,“ myslí si Ondřej Kosnar. „Náročnou práci zubních techniků, která zahrnuje nejen precizní řemeslo a technický um, ale i estetickou zdatnost, nahradit nedokážeme, ale můžeme jim ji alespoň ulehčit. Zubní technici pracují často pod velkým tlakem a výrobní centra jim poskytují výraznou úsporu času. Kromě toho také přebírají zodpovědnost za kvalitní technické provedení i ekologickou zátěž.“ 

Spoluprací s výrobním centrem, díky které odpadá práce v prašném a hlučném prostředí, si zubní technici podle Kosnara polepší i co do kvality pracovních podmínek. V neposlední řadě se také vyhnou vibracím od mikromotoru, se kterým pracují, a přímo tak šetří své zdraví.

Dalším, zásadním krokem v digitalizaci dentální praxe bude podle Ondřeje Kosnara vybavení zubních ordinací tzv. intraorálními skenery, jimiž budou lékaři zhotovovat digitální otisky ústní dutiny pacientů pomocí speciální kamery. „Naskenovaný digitální obraz jejich úst se odešle po internetu do laboratoře, kde jej hned využijí k modelaci zubní náhrady. Pacient se vyhne nepříjemnému otiskování silikonem a celý výrobní postup se tím dost zjednoduší a urychlí. Po zhotovení přesné zubní náhrady je práce zubního technika již stejná. Po finálním estetickém dokončení ji předá lékaři a ten pak pacientovi.“

Pro velký zájem čtenářů jsme zjišťovali další podrobnosti, více informací najdete v článku Zubní náhrady zhotovené 3D tiskem jsou žhavá novinka: nejčastěji se ptáte na cenu a kde je získat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).